fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 13 юни 2021

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

Юлий Цезар” от Филип Фрийман

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 7 юни 2021 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Повече от две хиляди години след смъртта си Юлий Цезар остава една от най-великите фигури в историята. Успехите, които носи на Рим, оформят поколенията през вековете след него и името му се превръща в синоним на „император“. Юлий Цезар е сложен мъж – едновременно герой и злодей. Дори смъртта му е сред най-известните в историята. В тази завладяваща биография Филип Фрийман представя Цезар във всичките му измерения и противоречия. Със забележителна яснота и краткост авторът ни разказва как Цезар е господствал над един нов, мощен Рим, предначертавайки съдбата му през вековете. 

„Стажът“ от Ради Георгиев

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 7 юни 2021 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Мечтата на Димитър е да работи в сферата на рекламата и масовата комуникация. Тя се сбъдва, когато Митко получава шанс да стажува в най-голямата пиар агенция в света. Скоро той успява да се издигне и се сблъсква със света на комуникацията. Бързо осъзнава каква сила е тя и колко опасна може да бъде. Всичко това преобръща живота му и единствено от него зависи дали ще съумее да се съхрани, или ще потъне.

„Когато те сънувах“ от Холи Милър

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 8 юни 2021 г.
Превод: Паулина Мичева
Редакция: Валерия Стефанова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Джоуел се е зарекъл никога повече да не се влюбва, ала среща Кали и не може да устои на привличането. Но Джоуел има страхове. Той сънува за хората, които обича. И сънищата му, добри или лоши, винаги се сбъдват. Една нощ Джоуел сънува Кали. Този път сънят е кошмар и изправя двамата пред трудно решение. Може ли Кали да остане, знаейки съдбата си? Джоуел обича ли я достатъчно, за да избере нейното щастие пред своето?

„Изкуството на драматичното писане“ от Лайош Егри

Издава: „Ягуар Ве“
Дата на публикуване: 8 юни 2021 г.
Превод: Христо В. Христов
Редакция: Христо В. Христов

За книгата: Лайош Егри (1888-1967) е учител по творческо писане и автор на „Изкуството на драматичното писане“, което се смята за едно от най-добрите произведения по темата на драматургията, макар че учението му оттогава е адаптирано за писане на кратки разкази, романи и сценарии. Издавано в милионни тиражи и на много езици в целия свят. Признато за основен учебник на поколения драматурзи и разказвачи на истории. Още с появяването си, книгата насочва прожекторите към останалите дотогава тъмни ъгли и сфери на живота. Времето е оценило нейните достойнства и се е отнесло благосклонно. Уди Алън казва за нея: „Все още мисля, че „Изкуството на драматичното писане е най-стимулиращата и най-добрата книга по темата, писана някога!“.

„Хубави неща” от Джанел Браун

Издава: „Locus Publishing“
Дата на публикуване: 9 юни 2021 г.
Превод: Тодор Кенов
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Една съвършена измама събира две съвсем различни жени – едната измамница, а другата наследница – в неустоимо четиво от автор на бестселъри на New York Times. Преди години Нина се поддава на идеята, че дипломата й по свободни изкуства ще й осигури удовлетворяваща кариера. Когато тази мечта се сгромолясва, тя започва да краде от богати деца в Лос Анджелис заедно с хитрия си ирландски любовник, Лаклан. Нина е учила занаята от най-добрите: майка й е истинска майсторка на измамите, която се блъска, за да осигури на дъщеря си прилично детство въпреки белязания от непрестанно местене живот, който двете водят. Но когато майка й се разболява, Нина рискува всичко, за да й помогне, дори това да означава да участва в най-дръзката и опасна измама досега. 

„Батман: Убийствена шега“ от Алън Мур и Брайън Боланд

Издава: „Студио Артлайн“
Дата на публикуване: 9 юни 2021 г.
Превод: Здравко Генов

За комикса: Eдин лош ден. Според ухиления властелин на лудостта и хаоса, известен като Жокера, само това разделя здравомислещите от психопатите. Измъкнал се за пореден път от оковите си в лудница „Аркам“, той е решен да докаже болната си гледна точка. И за целта ще използва най-добрия полицай в Готам сити, комисар Джим Гордън, и неговата красива и умна дъщеря, Барбара.

„Не пожелахте да чуете“ от Иво Христов

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 10 юни 2021г.
Редакция: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Един от парадоксите на неотдавнашната ни история е, че на „изхода“ от социалистическата епоха през 80-те изкристализираха две централни групировки – на новопроизведената маса от „граждани“, дължаща социалния си статут и просперитет на социалистическата система, и номенклатурната върхушка, която разполагаше с мотива, възможностите и интереса от разрушаването на системата. Всичко протече по известната формула: как да променим всичко така, че да не променим нищо. За пореден път „масите“ станаха това, което винаги са били – обекти, а не субекти на обществения процес, водени към поредното светло бъдеще. Тогава се разрази „Великата номенклатурна контрареволюция“, в която „комунистите“ демонтираха „комунизма“, борейки се със себе си. „Прогресивната общественост“ беше приканена да участва в представлението, за да построи поредния обществен „строй“ – синтез между социалните придобивки на развития социализъм (без самия „социализъм“) и „прогресивния” модел на новото време, отличаващо се със „свобода на словото“, стоково изобилие и „плурализъм“.

Тягосна любов“ от Елена Феранте

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 11 юни 2021 г.
Превод: Иво Йонков

За книгата: Когато Амалия се удавя, дъщеря ѝ Делия започва да си задава въпроси. Дали майка ѝ, към която е изпитвала двойствени чувства и която е имала двойствено поведение, е решила да сложи край на живота си? С кого е била в последния си ден? Каква роля са играли в тази трагедия бившият ѝ болезнено ревнив съпруг и мъжът, с когото вероятно се е срещала? И Делия тръгва по следите на своята майка, опитвайки се да открие истинската ѝ същност и може би собствената си истинска същност. Смесвайки реалност и фантазия, факти и предположения, тя бавно, но неумолимо се приближава към целта си.

„Аталанта“ от Джани Родари

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 11 юни 2021 г.
Превод: Иво Йонков
Дизайн на корицата и илюстрации: Дамян Дамянов

За книгата: „Аталанта“ е неиздаван досега роман от италианския майстор на приказките Джани Родари. Историята ни пренася в добре познатия свят на гръцката митология, където Родари ни предлага нов прочит на класическите митове за Херкулес, Тезей, Язон и редица други богове и герои. Аталанта е необикновено момиче. А това казва много за някой, роден в света на боговете на Древна Елада. Родена в дома на горделивия цар Ясос, Аталанта е оставена на върха на планината на произвола на съдбата от баща си, който искал син вместо дъщеря. Но малкото момиче оживява, отгледано от мечка и под закрилата на самата богиня на лова Артемида!

„Пътят“ от Юлияна Дончева

Издава: „Егмонт/Анишър“
Дата на публикуване: 12 юни 2021 г.
Редакция: Иванка Владимирова
Корекция: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов / Kontur Creative
Карта: Таня Минчева / Kontur Creative

За книгата: Пътят е дълъг над 600 километра, но всъщност е един живот. Изминава се за 21 дни, но всъщност все още вървим. Вървим към себе си, към мечтите си, към живот на свобода от рамките на обществото, чисти, срещнали съдбите на другите и своята собствена. Вървим. Човешки съдби се преплитат по пътя на най-дългия пешеходен туристически маршрут в България – Ком – Емине. Виктория бяга от живота, който ѝ носи само разочарования. Елица търси сили да продължи с мечтата си за рожба, Борис се крие от грешка, която неволно е допуснал, Скалата се опитва да омилостиви небесата, Панчо се стреми към нещо повече на всяка цена, Звездоброеца ще трябва да вземе трудни решения. На хиляди километри от Стара планина един българин, който никога не е виждал родината си, ще открие, че тя го чака, където и да се намира.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.