fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 14 ноември 2021

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Басни. Философски трактати“ от Григорий Сковорода

Издава: „КВЦ“
Дата на публикуване: 8 ноември 2021 г.
Превод: Мариян Петров и Димитър Христов
Редакция: Красимира Цонева

За книгата: Григорий Сковорода (1722-1794) е изтъкнат украински философ, баснописец, просветител и педагог. Облечен бедно и само с най-необходимите неща и книги в чантата си, той обикаля селски колиби и богати имения, като образова хората. Славата му се разнася надалеч – едни го критикуват, други го хвалят, но всички искат да го видят. През този период написва голяма част от произведенията си. Според легендите той сам изкопал собствения си гроб, легнал в него и заспал завинаги, облечен в чисти дрехи и сложил ръкописите под главата си.

„Момчето, къртицата, лисицата и конят” от Чарли Макеси

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 8 ноември 2021 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Мирослав Александров
Художник: Чарли Макеси
Адаптация на дизайн и български калиграфии: Дамян Дамянов

За книгата: „Момчето, къртицата, лисицата и конят“ е деликатен и фин разказ в духа на вечните класики „Малкият принц“ и „Мечо Пух“, който успява да улови сред страниците си най-универсалните и съкровени човешки чувства – самотата, тъгата, приятелството и любовта. Ода за невинността и обичта, това е книга, която ви води у дома. Философските разговори на четирима на пръв поглед необичайни приятели печелят сърцата на милиони почитатели по цял свят. Любопитното момче, лакомата къртица, срамежливата лисица и мъдрия кон изследват големия свят заедно. Задават въпроси. Минават през бури. И се научават да обичат.

„2020“ от Недялко Славов

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 9 ноември 2021 г.
Редакция: Стойо Вартоломеев
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: „2020“ е роман за абсурдите в съвременния пандемичен свят. Затворени домове, градове, държави… Защитени и незащитени зони.  Страхът и сянката на смъртта витаят в ежедневието. Светът е станал огромен концентрационен лагер, в който човечеството води битка за собственото си оцеляване. На този фон героите от романа на Недялко Славов преследват мечтите си и търсят спасение не само за себе си. Там, на Хълма, където човек не само е жив, но и свободен.

„Мопсът на Вазов“ от Владислав Христов

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 9 ноември 2021 г.
Редакция: Людмил Димитров
Дизайн на корицата: Ивайло Цветков, Василена Георгиева

За книгата: „Няма съмнение, че кратката проза е най-трудната за овладяване литературна форма. В текстове си Владислав Христов съумява да открие както точната дума, така и най-сгъстения сюжет. Поантите са изненадващи и често преобръщат изцяло перспективата на повествованието.“ – Христо Карастоянов

„Виконтът, който ме обикна“ (Бриджъртън, кн. 2) от Джулия Куин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 9 ноември 2021 г.  
Превод: Севдалина Караманска
Редакция: Преслава Колева

За книгата: „Сезонът тази година обещава да бъде изпълнен със събития, но не и за Антъни Бриджъртън, неуловимия ерген, който с нищо не показва, че има намерение да сключи брак. И защо да го прави? Що се отнася до това да изпълнява ролята на ненадминат развратник, никой не е по-добър от него.“
„Вести от висшето общество“, лейди Уисълдаун, април 1814 г.
Но този път лейди Уисълдаун е в грешка. Виконтът не просто е решил да се ожени, а дори е избрал подходящата съпруга – скромна и с добри обноски, от нея би излязла перфектната виконтеса! Единственото препятствие е нейната по-голяма сестра, Кейт Шефилд – най-вбесяващата жена, която е срещал. Тя подлудява Антъни с острия си език и решителността си да осуети годежа, но когато нощем затвори очи, именно Кейт е онази, която спохожда сънищата му…

„Лиза“ от Боряна Дукова

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 10 ноември 2021 г.
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов/ Kontur Creative

За книгата: Влюбената в света, хората, изкуството и поезията Лиза, както е наричана Елисавета Багряна от близките си, споделя откровено и без задръжки за големите срещи и любови, белязали вихрения ѝ житейски път и дръзката ѝ поезия, като не спестява нито шеметните изживявания, нито тежките удари, които съдбата ѝ изпраща. Редят се образите на съпруга ѝ Иван Шапкарев, на големите ѝ любови Боян Пенев, Изидор Цанкар, Матвей Вълев, Александър Ликов, на личности, определили професионалния ѝ път – Йордан Йовков, Владимир Василев, Константин Константинов, Сирак Скитник, Дора Габе… На фона на Белград, Париж, Рио де Жанейро, Белу Оризонте Лиза прелиства страниците, на които са изписани спомените и животът ѝ, през 1960 година, а в думите ѝ тупти любовта, мъката, вината и неотменно жаждата за живот.

„Батман: Прокълнат (книга 2)“ от Брайън Азарело и Лий Бермехо

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 10 ноември 2021 г.
Превод: Здравко Генов

За комикса: Жокера е мъртъв?!
Ако това е вярно, тогава кой е осквернил онази църква? И защо всички тези странни персонажи обитават Готам? И какво общо има Константин с всичко това?
И къде, по дяволите, е Харли Куин?
Най-ужасяващият случай в кариерата на Батман продължава…
БАТМАН: ПРОКЪЛНАТ е невероятна свръхестествена хорър история, разказана от двама от най-великите съвременни комикс творци: Брайън Азарело (ЧЕРНИЯ РИЦАР III: ГОСПОДАРСКА РАСА, 100 КУРШУМА) и Лий Бермехо (ХЕЛБЛЕЙЗЪР: ПОСРЕДНИК НА АДА, ЖОКЕР).

„Убийствена Коледа” от Вал Макдърмид

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 11 ноември 2021 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова 
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Призната за един от най-добрите автори на криминални романи, с множество награди и армия от верни фенове по целия свят, Вал Макдърмид ни представя една неустоима колекция разкази, с които ще изживеете най-разнообразни коледни емоции. Все пак всички истории в „Убийствена Коледа“  са написани с познатия размах на кралицата на психологическия трилър.

„Идеи за носене“ от Нели Митева

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 11 ноември 2021 г.
Редакция: Соня Несторова
Дизайн на корицата: Албена Лимони

За книгата: Концептуалната мода като израз на собствени идеи – визуални коментари на темите, които ни вълнуват. Стимулиращи интелекта модни скулптури, дрехи, изработени от плат, но доближаващи се до средствата и смисъла на архитектурата. Стабилни форми, но с вграден в тях потенциал за движение. Носещи се недвижимости. Книгата е налична и на английски език.

„Леонардо: полетите на мисълта“ от Чарлс Никъл

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 11 ноември 2021 г.
Превод: Мария Кондакова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „Леонардо: полетите на мисълта“ обрисува най-убедителния и съкровен портрет досега на сложната, оригинална и безкрайно интригуваща личност, която се крие зад легендарния „ренесансов гений“ и „универсален човек“. Книгата проследява забележителното пътуване на Леонардо от скромното му начало на незаконно дете от провинциална Тоскана, през чиракуването във флорентинското ателие на Верокио, годините на служба при великите владетели на ренесансова Италия – Медичи, Сфорца, Борджия, – отношенията му с Микеланджело и Макиавели и славата му на една от най-прочутите фигури на неговата епоха, до последните му дни в служба на Франсоа I край Лоара.

„Уорън 13-и и шепнещите гори“ от Таня дел Рио

Издава: „TIMELINES“
Дата на публикуване: 12 ноември 2021 г.
Превод: Милена Милева-Фено
Редакция: Яна боянова
Илюстратор: Уил Стейли
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: Уорън развежда надлъж и нашир гостите на своя прочут „ходещ хотел“. Но когато поради внезапна повреда всички се озовават в дебрите на зловеща гора, Уорън се изправя лице в лице със свой двойник. Злодеят Уорин е решен на всяка цена да се сдобие с хотела, но в пъклената си мисия не е сам. Злогорието крие тайни и перипетии, за чието преодоляване са нужни цялата смелост и изобретателност на Уорън и неговите приятели. Плаващи пясъци, говорещи дървета и коварни твари съпътстват Уорън в това шеметно приключение.

“Престъпление и наказание“ от Ф.М. Достоевски

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 12 ноември 2021 г.
Превод: Георги Константинов
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: Историята на бедния студент от Петербург Разколников, който се решава да извърши нещо ужасяващо и необратимо, потапя читателя в една изключителна история, която оставя всеки докоснал се до нея без дъх и нетърпелив да затвори последната страница. Възможно ли е Разколников да намери изкупление и да пречисти душата си? Присъства ли човечността в заобикалящия го свят и какво представляват останалите герои около него? Настоящото издание се появява по повод 200 години от рождението на Ф.М. Достоевски.

„Магелан“ от Стефан Цвайг

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 12 ноември 2021 г.
Превод: Асен Разцветников
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: На фона на бурната епоха на Великите географски открития през XV и XVI век, населена с конкистадори и изследователи, белязана от устрема на Европа към уханните подправки и несметните богатства на Изтока, опирайки се на документи и на усета си на изкусен портретист, Стефан Цвайг изгражда ярък, пълнокръвен образ на легендарния португалец, осъществил първото околосветско плаване и разгадал най-голямата географска тайна на своето време. Драматизъм, лишения, съперничества, предателства, бунтове, огромна воля, дръзновение и мъжество съпътстват историческия Магеланов подвиг, който доказва, че „една идея, окрилена от гений и понесена решително напред от страстно желание, излиза по-силна от стихиите на природата, че винаги един-едничък човек може със своя малък тленен живот да превърне онова, което е било само блян за стотици поколения, в действителност и нетленна истина“.

„Благороден принц“ от Девни Пери

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 13 ноември 2021 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева
Корекция: Ина Тодорова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Вечерта, когато Люк Роузън среща Скарлет Маркс, за първи път съжалява, че е полицай. След нощ, изпълнена с кръв и смърт, тя се озовава под неговия покрив единствено защото той е дал клетва, която не може да престъпи. Скарлет не се вписва в подредения му живот. Тя е дръзка, инатлива и вбесяваща. Това, че има информация за престъпна банда, която може да я убие, не улеснява ситуацията, в която двамата са попаднали.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]