fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 14 юни 2020 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Монтесори за малкото дете“ от Симон Дейвис

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 8 юни 2020 г.
Превод: Румяна Автанска
Редакция: Здравка Петрова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Използвайки принципите, разработени от педагога д-р Мария Монтесори, Симон Дейвис ни показва как можем да превърнем „ужасните две“ във време на любопитство, учене и открития, което ще обогати както детето ни, така и нас самите. Заедно със стотици практически идеи за всеки аспект от живота с малко дете тук са посочени и петте принципа за подхранване на природната любознателност на детето. Подробно са описани различни начини да се усвоят с лекота ежедневните дейности като миенето на зъбите, използването на тоалетна, отношенията между братята и сестрите, отказването от биберона. Превърнете жилището си в Монтесори дом и станете по-осъзнат, присъстващ и сговорчив родител.

„Колела“ от Артър Хейли

Издава: „Бард“
Дата на издаване:
8 юни 2020 г.
Превод: Веселин Лаптев
Корекция: Екатерина Иванова

За книгата: „Форд“, „Крайслер“, „Дженеръл Мотърс“. Това е Голямата тройка във фокуса на критиците – символ на алчност, монопол и злоупотреба с общественото доверие. В сянката на тези гиганти е „Америкън Мотърс“, чертаещ свой собствен път към успеха. Адам Трентън, изключително амбициозният изпълнителен директор, отговарящ за проектите, иска да отведе компанията в бъдещето с нов съвременен автомобил, който лично e разработил. Вглъбен в работата си, той пренебрегва съпругата си, което я принуждава да търси опасни усещания. Адам става уязвим пред нарастващата мрежа от лъжи, изнудване и организирана престъпност.

„Да покориш лорд“ от Сара Маклейн

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 9 юни 2020 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Стамен Стойчев
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Набеден от популярно дамско списание за най-желания ерген, лорд Николас Сейнт Джон става обект на неуморно преследване от страна на всички дами от висшето общество, мечтаещи за съпруг. И когато му се предоставя възможност да се измъкне, той тутакси се възползва – само за да се озове на пътя на най-твърдо-главата и дяволски привлекателна жена, която някога е срещал в живота си! Дъщеря на благородник, известен сред обществото като Графа прахосник, лейди Изабел Таунзенд има прекалено много тайни и твърде малко пари. Макар че през годините се е научила сама да се грижи за себе си, неотдавнашната кончина на баща ѝ я оставя объркана и нуждаеща се от помощ, за да защити рожденото право на малкия си брат. А греховно красивият и безкрайно желан за съпруг лорд Николас би могъл да се окаже ключът за разрешаването на всичките ѝ проблеми. Но младата дама трябва да бъде нащрек и да не прави нищо безразсъдно… като например да се влюби безумно и страстно.

„Книга за феновете на Били Айлиш“ от Малкълм Крофт

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 9 юни 2020 г.
Превод: Явор Войнов
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Пълна със страхотни снимки, любопитни факти и вдъхновяващи цитати, тази книга е за всички фенове на Били Айлиш. В нея се проследява историята на най-обсъжданата изпълнителка в момента – от първите й музикални опити в детската й стая до изявите й на големите фестивални сцени. „Книга за феновете на Били Айлиш“ ще ви отведе на сцената, зад кулисите и в студиото на поп сензацията, превърнала се в символ на новото поколение.

„Всичко е осветено“ от Джонатан Сафран Фоер

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 9 юни 2020 г.
Превод: Петя Петкова

За книгата: „Всичко е осветено“ излиза през 2002 г. и предизвиква възторг от стила на автора и начина, по който скача от история в история – едната реална, другата художествена измислица. В началото на XXI век САЩ съпреживява трагедия, разиграла се 60 години по-рано в някогашния еврейски щетъл Трахимброд в Западна Украйна. След германското нападение над СССР през 1941 г. нацистите го превръщат в гето за местните жители. През август и септември 1942 г. почти всички евреи от Трахимброд и околностите са избити от войските на SS с участието на Украинската помощна полиция, която обгражда евреите. Загиват между 3000 и 4000 души. Фоер се превръща в герой на собствения си разказ – той е авторът, който в романа пътува до Украйна в търсене на Августина – жената, спасила живота на неговия дядо по време на нацистката ликвидация на Трахимброд. Единствената му следа е нейна фотография. Придружават го възрастен шофьор, който твърди, че е сляп, и куче, наречено Сами Дейвис младши-младши. В странната компания има и преводач – внукът на шофьора, Алекс, чиито знания по английски език често будят недоразумения и смях.

„Сбогом и до скоро“ от Джефри Дивър

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 9 юни 2020 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: В пустинята на щата Вашингтон следотърсачът Колтър Шоу е по следите на двама млади мъже, обвинени в ужасно престъпление. Но преследването му предприема шокиращ и трагичен обрат. Търсенето на отговори отвежда Шоу до мистериозна организация под властта на опасен лидер. Колтър се присъединява към нея под прикритие, рискувайки всичко. Скоро открива, че някои от членовете на групата няма да се спрат пред нищо, за да запазят тайните си скрити. И да се уверят, че Колтър и близките му ще кажат „сбогом“ завинаги.

„Кралица Виктория“ от Джийн Плейди

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 10 юни 2020 г.
Превод: Деница Райкова
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Борис Драголов

За книгата: Крал Джордж III навършва достолепната възраст от 80 години, създал 15 законни деца. Първите в унаследяването гонят шейсетте, но става все по-ясно, че никой от тях няма да остави законни наследници на британската корона. Хановерската династия е заплашена, ако петият наследник – принц Едуард, не създаде потомство. Принцът, прехвърлил петдесетте, води безметежен ергенски живот със своята любовница французойка. Но в името на британската империя му се налага да наруши безбрачието си, а за да създаде наследник, му трябва жена от сой. И кралските „сватовници“ я намират – германската принцеса Виктория фон Сакс-Кобург-Залфелд. Така на бял свят през 1819 г. се появява малката Виктория, която остава единственото дете на Едуард, защото той умира няколко месеца след раждането ѝ. Пътят на бебето към трона е предначертан. Осемнайсет години по-късно Виктория, едва навършила пълнолетие, поема короната на Обединеното кралство. Започва един живот, отдаден на държавата и на нейните интереси. Но отдаден и на голямата любов – на съпруга Алберт, красивия германски принц от фамилията Сакс-Кобург-Гота. Моменти на върховно щастие, но и на най-дълбока мъка. Десетилетия на възход, но и периоди, белязани от кризи. Шейсет и четири години на върха.

„Плячка” от Гейбриъл Бъргмоузър

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 10 юни 2020 г.
Превод: Коста Сивов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Наелектризиращият дебют на австралиеца Гейбриъл Бъргмоузър, Плячка”, противопоставя минало срещу настояще и отмъщение срещу воля за оцеляване. Сцената на „Плячка” е тиха магистрала дълбоко в сърцето на австралийската пустош. Франк просто иска спокоен живот, далеч от шума и хората. Като собственик на бензиностанция и ресторант на път, по който рядко минават коли, той може да страни от всичко и всички. Но това лято е различно. Отчужденият му син неочаквано изпраща дъщеря си при него, за да получи урок за лошото си поведение. Макар двамата да са на практика непознати, дядото и внучката някак трябва да се научат живеят заедно.

„През това време“ от Инна Пелева

Издава: „Жанет 45″
Дата на публикуване: 10 юни 2020 г.
Редакция: Борис Минков
Дизайн на корицата: Румен Лечев/Неда Лечева

За книгата: От 1989-та до наши дни се случи какво ли не; светът и страната се промениха. Неимоверно много. ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ българската литература продължи да съществува и да си върши работата: ето ги новите писателски имена, ето ги текстовете, които винаги оттук насетне ще са важни. Ето ги елитарното и популярното с поредните им лица; ето ги впечатляващите изображения на миналото и на днешното… Какво и как разказват в тези години авторите сънародници, доколко (и колко истинно) историите им помнят далечното и близкото преди, защо забравят точно това, което забравят? Що за симптом насред актуалната културна ситуация е „възходът на биографията”? А свръхоценностяването на детското? Дали сегашни творби, писани на матерния, ще ни приучат – полека, неусетно – да приемаме настоящето без прекомерна горчивина? Срещат ли се отново човекът и вярата по тези земи, има ли Изход според белетристиката, създавана у нас напоследък?

„Въображаема реалност“ от Станислава Айви

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 12 юни 2020
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Въображаема реалност“ е риалити формат, създаден, за да спаси бъдещето на телевизията и да върне към екрана зрителите, пренаситени от досадно повтарящото се съдържание. Екип от професионалисти решават да открият десетима участници от целия свят, които се намират в граничен момент от живота си, и да ги изпратят на малък самотен остров, забърквайки ги в многобройни ситуации, без те да знаят, че участват в телевизионна игра. Събитията обаче не се случват по сценарий и претърпяват неочакван обрат –особено след като излизат наяве неподозирани истини и се оказва, че не само екипът обитава острова. Една история за високата цена на воайорското общество, за начина, по който хората се променят в екстремни ситуации, и за възможността да получиш втори шанс в живота.

„Заподозреният“ от Фиона Бартън

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 12 юни 2020 г.
Редакция: Лиляна Карагьозова
Превод: Маргарита Терзиева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Когато две осемнайсетгодишни момичета изчезват по време на почивка в Тайланд между училището и колежа, семействата им се оказват в светлината на международни прожектори: отчаяни, обезумели от мъка и притеснение. Журналистката Кейт Уотърс се старае винаги да отрази историята първа, да вземе ексклузивно интервю, да открие истината. И този случай не прави изключение. В течение на работата си тя не спира да мисли за собствения си син, който еэ напуснал дома преди две години, за да пътува. И всичко става лично. Докато случаят с изчезналите момичета се разплита, една истина ще излезе наяве – че опасността понякога е по-близо, отколкото очакваш.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]