fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 16 февруари 2020 г.

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„55“ от  Джеймс Деларги

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 10 февруари 2020 г.
Превод: Калина Лазарова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Уилбрук е затънтено градче в Западна Австралия, което се намира до безкрайната неизследвана пустош. Животът там тече монотонно и сякаш нищо забележително не се случва. Докато един ден в полицията не пристига изплашен мъж на име Гейбриъл, който твърди, че е бил отвлечен от сериен убиец. След като е бил упоен, е държан в плен в планината, но някак е успял да се измъкне от смъртоносния капан. Похитителят, който се представил като Хийт, казал на Гейбриъл, че ще бъде номер 55. Неговата петдесет и пета жертва. Малко по-късно друг ранен мъж влиза в същия полицейски участък. Представя се като Хийт и казва, че е бил похитен от човек на име Гейбриъл. Гейбриъл го известил, че ще бъде жертва номер 55. След неуспешния опит да отнеме живота на своята жертва серийният убиец очевидно се опитва да си присвои историята й. Кой обаче е убиецът и кой – жертвата?

„Моята кратка история“ от Стивън Хокинг

Издава: „Бард“
Дата на публикуване:10 февруари 2020 г.
Превод: Иван Иванов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Мегахром

За книгата: Стивън Хокинг смая света с поредица бестселъри, изследващи загадките на вселената. Сега за първи път може би най-блестящият космолог на нашето време обръща взора си навътре за един разбулващ поглед към собствения си живот и интелектуална еволюция. „Моята кратка история“ описва невероятното пътуване на Стивън Хокинг от детството му в следвоенния Лондон до международното признание и известност. Богато илюстриран с редки снимки, този стегнат, духовит и искрен разказ представя на читателите един Хокинг, какъвто рядко сме зървали в предишните книги: любознателното момче, чиито съученици го кръстили Айнщайн, шегаджията, който веднъж се хванал на бас с колега за съществуването на една конкретна черна дупка, и младия съпруг и баща, мъчещ се да се закрепи стабилно в света на физиката и космологията.

“Принцеса под прикритие” от Кони Глин

Издава: „ТРУД“
Дата на публикуване: 10 февруари 2020 г.
Превод: Николина Тенекеджиева
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Матея Аркова

За книгата:  Ако сте фенове на “Дневниците на принцесата”, ако магиите на Хари Потър и неговите  приятели ви очароват, то значи ще ви хареса и “Принцеса под прикритие”! Лоти Пъмпкин живее в таванската стая на улица „Бетесда Хил“, номер дванайсет, в Сейнт Ийв, заедно с мащехата си Бийди. Тя е обикновено момиче, което копнее да бъде принцеса. Елинор Пруденс Улфсън, единствена дъщеря на крал Александър Улфсън и престолонаследница на Марадова, не живее на подобно място. Тя обаче е принцеса, която копнее да бъде обикновено момиче. Очаквайте през м. май – “Принцеса в действие”, книга номер 2.

„Бесни спусъци“ от Лоренцо Каркатера

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 10 февруари 2020 г.
Превод: Елена Павлова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Томи Рицо по прякор Танка и партньорът му Перлата продължават да работят за нюйоркската полиция. Сега те са „тенекиени значки“ – пенсионирани детективи, на които възлагат разследването на студени досиета и на твърде объркани случаи, за които „истинските“ полицейски служители нямат време. Поредният случай е само отпреди няколко месеца. Изнасилване, грабеж и опит за убийство.

„Червеният тефтер“ от София Лундберг

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 11 февруари 2020 г.
Превод: Радослав Папазов
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Малката Дорис получава от баща си тефтер с червени кожени корици. В него тя записва всички хора, които са променили живота й. От слугуването в богаташка къща, през модния подиум в Париж, ужаса на Втората световна война, самотата в Ню Йорк, любовта й с Алан. Днес тя е на 96 години и живее сама в Стокхолм. Повечето имена в тефтера са ачеркнати: напуснали са живота й. Най-голяма радост й носят обажданията на племенницата й Джени. Един ден Дорис започва да записва историите от пъстрото си минало. Така ще успее да сподели с Джени най-съкровеното си – спомените.

„Пътят към Анапурна“ от Марина Москвина

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 февруари 2020 г.
Превод: Ива Николова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: С чувство за хумор и внимание към детайла писателката Марина Москвина описва вълнуващото си пътешествие из магнетичния Непал. Марина ни потапя в атмосферата на град Катманду – място, което до средата на XX век едва петдесет чужденци са посетили. Заедно със съпруга си Леонид тя поема на път, за да опознае мястото, културата, традициите и най-вече
– хората, населяващи този регион. Двамата се срещат с колоритни местни жители, опитват момо кнедли и бира Чанг и влизат в къщички за опияняване. Посещават неописуемо красиви дворци и храмове, виждат въздушна пагода, позлатени фонтани и живата богиня Кумари. Но най-важното от всичко – изкачват се до Светилището на Анапурна. Връх в сърцето на величествените Хималаи с лоша слава и смайващи планински пейзажи.

„Танц на вселени“ от Антония Нотева

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 11 февруари 2020 г.
Редакция: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Алис има перфектната работа, нова кола и красив котарак със странни навици. Какво повече би могла да иска от живота една млада, амбициозна и независима жена? Тя е безнадеждна романтичка, но не вярва в съществуването на Господин Перфектен. Затова пък си представя какъв щеше да е животът ѝ в една паралелна вселена, където всичко е съвършено. Когато среща Максим, в негово лице открива духовит мъж, с когото си разменят пиперливи закачки. Това е и причината да станат толкова добри приятели. Лесното общуване и непрестанните шеги между двамата ги сближават, но съществува ли истинско приятелство между двата пола, или винаги има и сексуално привличане? В другата вселена той би бил нейният перфектен партньор, но в реалността нещата не са толкова прости, защото Максим има прекрасна годеница, а животът не е романтична комедия с щастлив край. Обаче съдбата понякога има извратено чувство за хумор.

„Доведената сестра“ от Дженифър Донъли

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 11 февруари 2020 г.
Превод: Надя Баева
Редакция
: Нина Матеева
Корекция: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата: Изабел била напът да спечели сърцето на красивия принц и да бъде щастлива. Само че не тя била красивото момиче, което загубило стъклената си пантофка на бала и омагьосало сърцето на сина на краля. Изабел била доведената сестра, която решила да отреже пръстите на краката си, за да влезе в пантофката на Пепеляшка. Която сега е пълна с кръв. Когато принцът разбрал, че е бил подведен, веднага изхвърлил измамницата. Но така ѝ се падало, нали? Така се падало на безличното момиче в свят, който издига на пиедестал красотата. Така се падало на непокорното момиче, което отказвало да стои с наведена глава. Изабел направила опит да се впише. Да оправдае очакванията на майка си. Да бъде като доведената си сестра. Да бъде мила. Да бъде хубава. Но ѝ се налагало да реже едно по едно парчета от себе си, за да оцелее в свят, който не ценял момичета като нея. И това я направило озлобена, завистлива и празна…Докато не получила шанс да промени съдбата си и да докаже онова, което грозните доведени сестри винаги са знаели: нужно е нещо повече от любовна мъка, за да прекършиш едно момиче.

„Крещящото стълбище (Локуд и Сие: книга 1)“ от Джонатан Страуд

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 12 февруари 2020 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Когато мъртвите се завърнат, за да преследват живите, Локуд и Сие са насреща… Повече от петдесет години страната е жертва на ужасяваща епидемия от духове. За да се справят с този феномен, се появяват множество паранормални разследващи агенции. Талантливият млад агент Луси Карлайл пристига в Лондон, надявайки се на бележита кариера. Вместо това обаче се присъединява към най-малката и разнебитена агенция в града, управлявана от харизматичния Антони Локлуд. Когато един от случаите им завършва пагубно, Локуд и Сие имат последен шанс за изкупление. За целта трябва да прекарат една нощ в една от най-обитаваните от духове къщи в Англия и да се опитат да се измъкнат живи. „Крещящото стълбище“ е първата книга от нова поредица, изпълнена с напрежение, хумор и ужасяващи духове. Нощите ви никога няма да са същите…

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 13 февруари 2020 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева


За книгата: 
Лорд Чатърли се е върнал от войната в инвалидна количка, лишен завинаги от възможността да създаде деца. Връзката с Констанс, младата му съпруга, някога основана на любов и страст, се гради вече единствено на духовната близост. С времето лейди Чатърли чувства все по-ясно, че тази връзка не ѝ е достатъчна, че за да живее пълноценно, ѝ е необходима и физическа близост. И намира пълноценната любов при горския пазач на имението – страстен и същевременно нежен мъж, който ѝ дава усещането, че съществува истински. Очаквайки дете, Констанс напуска своя съпруг и поема към неизвестността. Днес тези няколко реда, събрали съдържанието на романа „Любовникът на лейди Чатърли“, едва ли ще предизвикат нечие възмущение. Но не и при издаването му през 1928 г. Още с излизането си от печат, романът бива обявен за скандален и упадъчен. Забранен е до 1960 г. и забраната е вдигната с решение на съда! Откровените сексуални сцени и самата мисъл, че една аристократка може да се хвърли в леглото на един работник, търсейки сексуално удовлетворение, са недопустими в английското общество. Надали някой в началото на века е предполагал, че любовта между благородничка и мъж от по-долно потекло е не само допустима, но и факт в живота на автора на произведението Д. Х. Лорънс. Английската писателка Анабел Абс ни въвежда в историята на прокълнатата любов на великия творец, син на беден миньор, и неговата муза и съпруга баронеса Фрида фон Рихтхофен – вдъхновението за образа на лейди Чатърли. Романът „Истинската лейди Чатърли“ е обявен от в. „Таймс“ за книга на 2018-а в раздела историческа художествена проза.

„8 години в Тибет” от Петер Ауфшнайтер

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 13 февруари 2020 г.
Превод: Явор Константинов
Редакция: Маргарита Крумова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: „8 години в Тибет” е едно незабравимо приключение на „покрива на света“. Нейният автор – Петер Ауфшнайтер – е един от големите алпинисти на своето време, ръководител на немската експедиция до Нанга Парбат през 1939 г. и спътник на Хайнрих Харер, чиято книга „7 години в Тибет“ става световен бестселър, особено след едноименната си екранизация. Ауфшнайтер обаче прекарва почти осем години в Тибет, в „Забранения град” в Лхаса, където сътрудничи на Далай Лама и работи като техник, картограф и аграрен инженер за тибетското правителство, опознавайки страната и хората в тази част на света както никой друг европеец. Той е двигателят и умът на това невероятно приключение, но незаслужено остава в сянката на Харер. Задълбочената му и богато илюстрована книга, издадена посмъртно 30 години след „7 години в Тибет“, описва преживяванията му в тази загадъчна земя и очарова със своята неподправеност и достоверност.

„Кървавият портокал” от Хариет Тайс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 13 февруари 2020 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Дебютният роман на британската авторка Хариет Тайс „Кървавият портокал” е сложна и скандална интрига от секс, убийства и съдебни машинации, която разказва историята на една жена на пътя на самоунищожението. Каква е цената на успеха и докъде сме склонни да достигнем, за да я платим? На пръв поглед Алисън има всичко. Любящ съпруг, очарователна дъщеря, кариера във възход. Тя се издига в правната йерархия – току-що е поела като защитник първото си дело за убийство. Въпреки това нещо мрачно дълбоко в душата ѝ неуморно я дърпа надолу. Хваната в ноктите на опасна извънбрачна афера, която може да срине всичко,постигнато до момента, зад бляскавата фасада Алисън крие и тежка алкохолна зависимост. Текущото ѝ дело, което трябва да я изстреля на върха на успеха, е изплетено от зловещи тайни. Клиентката на Алисън не отрича, че е намушкала съпруга си – тя иска да се признае за виновна. И все пак нещо в историята ѝ не пасва съвсем. Да спаси тази жена, за Алисън може би е първата стъпка към това да спаси себе си. Но някой знае тайните на Алисън. Някой, който иска да я накара да плати за стореното и който няма да спре, докато тя не изгуби всичко.

„Сърцето с девет стаи“ от Джанис Париат

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 14 февруари 2020 г.
Превод: Паулина Мичева
Дизайн на корицата: Неда Ангелова

За книгата: „Сърцето с девет стаи” е предизвикателна по структура книга, хипнотизираща биография на героиня, която читателите ще опознаят единствено през очите на хората, останали задълго или понякога съвсем за кратко в живота ѝ. Калейдоскопична история за млада жена, която следваме в пътуването ѝ към себе си, пътуване между Изтока и Запада, в познати, но безименни градове. Девет души разказват за отношенията си с нея – една и съща жена, която са обичали или която ги е обичала. Вдъхват ѝ живот и я приближават до нас, но тя не спира да ни се изплъзва, тъй като не чуваме нейния глас.

„Мрежа от шепот“ от Чандлър Бейкър

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 15 февруари 2020 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Радка Бояджиева

За книгата: Шеф, обвинен в сексуален тормоз. Три жени, готови на всичко. Едно мъртво тяло на тротоара. Слоун, Арди и Грейс работят в компания „Трувив“ от години. Внезапната смърт на изпълнителния директор на компанията обаче обръща всичко наопаки. Говори се, че техният шеф, Еймс Гарет, ще го замести, а той винаги е бил заобиколен от… шепоти. Шепоти, на които никой досега не е обърнал внимание, и Гарет така и не е поел отговорност за действията си. Но Слоун не може повече да търпи поведението на Гарет и решава да поеме нещата в свои ръце, като добавя името му в списък със сексуално агресивни на работното място мъже. А списъкът определено предизвиква интерес у нейните колежки… Дотолкова, че да стане причина за смъртта на Гарет.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.