fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 16 май 2021

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Еми и Крадецът на сенки” от Марин Трошанов

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 10 май 2021 г.
Редакция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Ралица Мануилова

За книгата: В софийски квартал някъде между гористия парк, реката и старите гробища живее Виктор. В тесния апартамент, който дели с родителите си, по-малката и досадна сестра Софи, вечно подпийналия чичо и любимата  баба Евдокия, той рядко може да остане насаме с мислите си, а книгите са се превърнали в единственото му спасение. Докато на прага на поредната самотна лятна ваканция, прекарана при баба му и дядо му край морето, момчето не се сблъсква с Еми – дъщерята на Радост и Тъга, чиито коси греят във всички багри.

„Преработване“ от Джейсън Фрийд и Дейвид Хайнемайър Хенсън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 10 май 2021 г.
Превод: Ина Димитрова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Ако прочетете тази книга, ще разберете защо плановете всъщност пречат, защо нямате нужда от външни инвестиции и защо е по-добре да игнорирате конкуренцията. Всъщност се нуждаете от много малко, за да успеете. Няма нужда да сте работохолици. Няма нужда от многоброен екип. Няма нужда да губите време за срещи и документация. Няма нужда дори от офис. Всичко това са извинения.

„Преобърнати съзвездия“ от Деметра Дулева

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 11 май 2021 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Йоана Костова е най-добрият неонатолог в парижката болница „Некер“. Едно телефонно обаждане от София я оставя покрусена от смъртта на първия й любим – неустоимия и безпощаден Найден. Йоана приема отлагана дълго командировка до остров Мадагаскар. Там тя ще опита да възстанови миналото си и да види с очите на зряла и успешна жена тази първа любов и годините на своето порастване, прекарани в пансиона на елитната езикова гимназия.

„Три седмици с брат ми“ от Никълъс Спаркс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 май 2021 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Емилия Карастойчева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Никълъс и неговият брат Мика поемат на триседмично пътешествие в тежък и за двамата житейски момент. През Мачу Пикчу, Великденските острови, необятната пустош на Австралия до Етиопия, Индия и Камбоджа, двамата си спомнят бурното детство, драматичните моменти, както и щастливите развръзки. Братята откриват пътя един към друг, но и всеки за себе си намира вдъхновение и мотивация да следва мечтите си. Те ни припомнят да приемем това, което ни предлага животът, да се наслаждаваме на големите радости и малките удоволствия и да ценим тези, които ни ги поднасят.

„Чифтоядците се завръщат“ от Павел Чех и Галина Миклинова

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 11 май 2021 г.
Редакция: Светлана Янчева
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Хитовата детска книга, която се превърна в съперник на „Хари Потър“ в Чехия, роди новите любимци на деца и възрастни по света – загадъчните същества, които винаги изяждат само единия чорап от чифта и затова все ни се налага да го търсим, но напразно. Романът спечели най-престижната чешка литературна награда „Магнезия Литера” и дори бе обявен за Книга на десетилетието. Историята се развива на бързи обороти – главният герой Хихльо е в Африка, за да открие родителите си, но откъм Прага се задава тъмна сянка – гангстерът Дедерон Камата. Интригата се заплита още повече, когато на сцената излиза и дивашкото племе на Поклонниците на чифтоядското цвете. А на всичко отгоре Хихльо… се влюбва.

„Просто Мат“ от Джесика Парк

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 14 май 2021 г.
Превод: Велин Кръстев
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов/Kontur Creative

За книгата: Мат е трета година студент в Масачузетския технологичен институт. Знае много, остроумен е, направо гениален. Но също така е и голям глупак. Когато красивата, готина и проницателна Джули се нанася да живее при семейството на Мат, защо (защо, по дяволите!) му е да се представя за липсващия си брат Фин под претекста, че така е по-добре за нея? В Просто любов видяхте Мат през очите на Джули. Сега се потопете в света на Мат. Изживейте историята през неговия поглед, тъгувайте, когато сърцето му е разбито, и си позволете да си паднете по неочаквания герой в цялата история.

На юг от границата, на запад от слънцето“ от Харуки Мураками

Издава: „Колибри“   
Дата на публикуване: 14 май 2021 г.
Превод: Людмил Люцканов

За книгата: „На юг от границата, на запад от слънцето“ образува волтова дъга между детството и средната възраст на един средностатистически мъж с придружаващите живота ритми на успех и разочарование – изящна литературна главоблъсканица, вече позната ни от предишните романи на Харуки Мураками. Хаджиме се влюбва още в началните класове в едно момиче, но тя изчезва от живота му, когато семейството ѝ се мести в друг град. Той завършва гимназия, университет и сега, на трийсет години, е вече женен, улегнал собственик на бар. Тогава в живота му се завръща детската му любов, натежала от тайни.

„Седмият ангел“ от Валентина Вълчева

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 14 май 2021 г.
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: След инцидент по време на буря млада жена се събужда в болница, но вече безсмъртна и с необикновена дарба – с едно докосване да вижда спомените на всеки. Така започва нейната кариера на Свръхсетивна. След осем години в света на безсмъртните Агни е отегчена, уморена и порядъчно изнервена. А се налага да се изправи срещу безумно силен противник, изчезнало без обяснение бивше гадже, изкусителен върколак и една петстотингодишна тайна, която е в състояние да разбие познатия ѝ свят. Цената за справяне с всичко това е написана с кръв. Нейната кръв.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.