fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 17 март 2024

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Италия – вечната приказка” от Михаела Манасиева

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 11 март 2024 г.

За книгата: Италия те примамва и омагьосва с лекота… и неусетно се влюбваш. „Италия – вечната приказка“ ни отвежда на пленително пътешествие из скритите италиански улички и на всяка крачка ни поднася любопитни факти, реални събития, изумителни истории и лични наблюдения. Разкрива ни начина на мислене на италианците, техния живот, ценности, интереси и странности. Разбираме как чаровната Италия се е превърнала в едно от най-любимите места на толкова много туристи по света – как италианците пишат историите си, какви трикове прилагат, как превръщат малките градчета в приказни места и как историята е оставила своя отпечатък, достигайки до наши дни.

„Италия – вечната приказка“ ще допадне на всеки, в чието сърце Италия е намерила своето място, както и на онези, за които това ще е първа среща с нея. Защото Италия е великолепна, вечна и неизчерпаема – една сбъдната мечта!

„Проект Щастие“ от Веси Тодорова

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 11 март 2024 г.
Редактор и коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: Подари си 212 вдъхновяващи послания. Защото го заслужаваш! През последните 13 години във Facebook страницата „Проект Щастие“ споделях мисли, които са част от моето пътуване и търсене на смисъл в живота. В тази книга събрах едни от най-въздействащите послания. Те имат силата да те вдъхновят да откриеш своята посока. Това е покана да се присъединиш
към неспирното пътуване към щастието. То невинаги е лесно и често изисква от нас да се изправим пред предизвикателства и неизвестни. Вярвам, че всяка от тези мисли може да бъде светлината, която да те води през мрака и да ти помогне да намериш истинското си призвание в живота./ Веси Тодорова.

„Яма” от Борис Акунин

Издава: “Еднорог”
Дата на публикуване: 12 март 2024 г.
Превод: Денис Коробко
Редакция: Боряна Джанабетска
Корица и оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: В първия ден на двадесети век Фандорин и Маса са поканени от мосю Дез Есар в неговия красив замък. Дез Есар, който е френски потомък на фамилията Фон Дорн, им разказва за необичайна семейна реликва – портрет на някоя си Летиция фон Дорн. Портретът няма никаква художествена стойност, но един чужденец иска да го получи на всяка цена. Дез Есар категорично отказва да го продаде и в резултат е убит, а картината изчезва. Фандорин и Маса моментално започват свое разследване, което ще се окаже по-сложно и опасно от всичко, с което са се сблъсквали досега. То ги отвежда до подземията на парижкото метро, където попадат по следите на жестока банда. Но враговете им се оказват все по-многобройни и винаги успяват да ги изпреварят в преследванията из цяла Европа, заредени с много интриги и съдбоносни тайни.

Италия – вечната приказка

„Безсърдечен“ от Елси Силвър

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 12 март 2024 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Ивелина Балтова
Художествено оформление на корицата
: Фиделия Косева                      

За книгата: Книга втора от еротичната поредица „Честнът Спрингс“, превърнала се в TikTok сензация! Да работиш като бавачка на петгодишния син на най-намръщения самотен баща на света би трябвало да е лесно. Стига само тя да можеше да откъсне очи от него, а той да държи ръцете си далеч от нея. Уила решава да прекара лятото в Честнът Спрингс, за да си почине от шумотевицата на големия град. Новият ѝ шеф, Кейд Итън, е груб, раздразнителен и не ѝ обръща почти никакво внимание. Широкоплещестите каубои със загрубели от работа ръце обаче винаги са били ахилесовата пета на градските момичета и Уила не прави изключение. Но когато една нощ тя го примамва в горещата вана за игра на истина или предизвикателство, всичките им карти – и дрехи – са свалени.Не след дълго Уила се влюбва в Кейд и осъзнава, че зад грубата му външност се крие ранима душа. Предишните жени в живота му са го накарали да повярва, че не заслужава да бъде обичан. Уила обаче е на друго мнение. И макар договорът като бавачка да е за два месеца, сърцето ѝ подсказва, че ще остане в Честнът Спрингс завинаги.

„Седем празни къщи“ от Саманта Швеблин 

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване: 13 март 2024 г.
Преводач: Калоян Игнатовски
Редактор и коректор: Мила Томанова

За книгата: Седемте къщи в тези разкази са празни. Някои са опразнени от любов, други – от покъщнина, трети – от хора, спомени, вяра. Както във всички творби на писателката, и тук усещаме невидимото присъствие на нещо зловещо, което ни кара да застанем нащрек: неизречена заплаха, призраците на миналото, тъгата по напразно изживените дни. Швеблин никога не се плъзга по повърхността, тя се стреми да проникне надълбоко, за да разкрие неудобните истини за отчуждението и самотата като убийци на духа и за това колко крехки и чупливи са отношенията между хората.

„Капанът на перфекционизма“ от Томас Къран

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 14 март 2024 г.
Превод: Румяна Автанска
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Преследването на съвършенството може да се превърне в опасна мания, която води до прегаряне и депресия. Комбинацията от напрегната конкуренция на работното място и непостижими стандарти, налагани от социалните мрежи, води до неудовлетворение и несигурност. Несигурност, предизвикана от непрестанното сравнение с останалите; от това какво нямаме, как не изглеждаме и какво не сме постигнали. Има ли как да устоим на натиска на обществото да бъдем идеални? Изпълнена с полезни уроци и ценни прозрения, книгата ще ни помогне да пренаредим приоритетите си. Ще ни покаже как да подхранваме амбиции, които отговарят на възможностите ни, вместо да се стремим да бъдем и да имаме повече на всяка цена.

“Узбекистан. Бъдеще и история”от Любомир Гетов

Издава: “Локус”
Дата на публикуване: 14 март 2024 г.

За книгата: “Преди две години, на връщане от конференция в Казахстан, можах да обиколя уникалния Узбекистан. Това бе стара моя мечта, защото като археолог знаех, че там са оставили следи велики цивилизации, включително тази на прабългарите. Макар да бях подготвен, останах изумен от величието на Хива, Бухара и, разбира се, Самарканд с мавзолеите на „покорителя на света” хан Тамерлан. Отнесох със себе си много впечатления, които сега книгата на Любо Гетов ми припомни. Тя наистина е един „наръчник” не само за историческите забележителности, но и за всичко интересно, което може да се види в тази средноазиатска страна. На добър път, читателю!” Проф. Николай Овчаров

Дневникът на един дръндьо №18: ПРАЗНОГЛАВЦИ“ от Джеф Кини

Издава: „Дуо Дизайн“
Дата на публикуване: 14 март 2024 г.

За книгата: Вярвате или не, човешкият мозък е способен на всякакви невероятни неща. И ако се замислим, можем да си го представим дори като изумителен суперкомпютър! Но нашият герой е сериозно обезпокоен. Решил е, че си пълни ума с дреболии, като кодове за шмекеруване във видеоигри и мелодии от стари сериали. Така че очаква в даден момент свободната памет на сивото му вещество да се изчерпи. Въпросът, който не му дава мира, е как все пак да намери място за най-същественото. Хич не се безпокойте. Няма опасност да се превърнем в ПРАЗНОГЛАВЦИ. Някой хубав ден все пак ще измислят как да ни добавят още памет. Тогава дръндьото тутакси ще се възползва от най-големия ъпгрейд, който може да си позволи.

„Палач на богове” от Хана Кейнър

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 15 март 2024 г. 
Отговорен редактор: Милена Ташева 
Превод: Десислава Сивилова
Редактор и коректор: Ния Харалампиева 
Художник на корицата: Том Робъртс

За книгата: Готови ли се за мрачно и богато епично фентъзи, което ще допадне на всички читатели, които копнеят някой ден Патрик Ротфус, Скот Линч и Дж. Р. Р. Мартин да си завършат поредиците? TikTok сензацията и №1 бестселър на Sunday Times „Палач на богове“ на Хана Кейнър ще ви поведе на една последна мисия на живот и смърт в свят, в който всеки има сметки за разчистване с проклетите богове. 

„Смотанячката“ от Мина Люстад

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 15 март 2024 г.
Превод: Галина Узунова
Редакция: Мариян Петров
Художник на корицата: Николай Пашалийски

За книгата: Как да станеш интернет звезда? Марие току-що е влязла в гимназията. Тя е непохватна и притеснителна, за разлика от красивата си и популярна съученичка Хеди, която има хиляди последователи в социалните мрежи и завидно самочувствие.

В училище получават задача всеки ученик да разработи проект, като изследва себе си и създаде нещо, което може да стане популярно в социалните мрежи. Марие смята, че в нея няма нищо необикновено, но най-добрият ѝ приятел Еспен я убеждава да заснемат видео на непохватността й – как се опитва да танцува модерно, да се гримира за първи път и да си направи секси прическа. Марие е неловка и смешна, но забавна. Профилът, който й създават, е Nerd/Смотанячката. Видеата й трупат гледания и тя става изключително популярна. Толкова популярна, че интернет кралицата Хеди вече не й се подиграва, а иска да й стане най-добра приятелка… Но дали популярността не крие своите капани? Дали тя не може да те заслепи толкова, че за момент да не виждаш истинските лица и чувства на околните, дори когато става дума за любов или пък за предателство? Колко далеч си готов да стигнеш, за да бъдеш популярен в интернет?

„Бъди мил с животните“ от Моника Исакстюен

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 15 март 2024 г.
Превод: Руслана Бекярова
Редакция: Николай Деянов
Дизайн на корицата: Николай Деянов

За книгата: Психологическата драма на една майка след развода й. Семейство с малко дете се разпада. Карен няма да успее да се справи с живота си след това. Макар че прави всичко както трябва – разделя се със съпруга си като приятели, подписват документите, споделят попечителството, всяко едно нещо е така, както се предполага да направи една модерна жена – всичко вътре в нея обаче се бунтува. Не, детето е нейно, 3-годишната й дъщеричка е нейна. Тя е нейната майка. Пък и в самата Карен няма нищо модерно… И все пак възникват въпросите: До каква степен ролята й на майка е свързана със семейството? Дали дъщеря й все още е нейна, когато е с баща си? Ако една седмица Карен е майка, каква ли е в следващата? „Бъди мил с животните“ е поетичен, забързан и в същото време изненадващ роман за това да се намираш в разпадащ се брак, поделяйки си онзи, на когото държиш най-много… през седмица.

Трийсет дни“ от Анелиз Вербеке

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 15 март 2024 г.
Превод: Анета Данчева-Манолова
Редакция: Николай Пашалийски
Дизайн на корицата: Николай Пашалийски

За книгата: Алфонс бяга заедно с приятелката си Кат във фламандската провинция, далеч от суетата на Брюксел и несигурния живот на музикант. Сега той е удовлетворен, работи като майстор и прави ремонти. Клиентите са доволни от работата му, а със състрадателността и харизмата си той ги предразполага и те му разкриват своите тайни, желания и най-потайни мечти. Едновременно протича лакиране на паркет и изслушване на чуждите болки, лепене на тапети и даване на житейски съвети. Алфонс започва да се пита как да се справи със своята дарба. Дали просто да слуша отстрани, или да се намеси в чуждите животи? И докато търси отговор, той осъзнава, че е напът да се забърка в проблемите, от които се опитва да измъкне другите… „Трийсет дни“ е вълнуваща история за аутсайдерите, любовта и нуждата на отделния човек да създава връзки с другите. Това е роман за добротата и състраданието, като в същото време намира перфектния баланс между чувственост и хумор, надежда и отчаяние… „Трийсет дни“ е носител на три литературни награди за най-добър роман, написан на нидерландски (ECI, F. Bordewijk и NRC).

“Как да живеем в ерата на тревожността” от Франк Талис

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 15 март 2024 г.
Превод: Людмила Андреева
Дизай на корица: Иво Рафаилов

За книгата: Чрез примери от клиничната си практика, както и от собствения си живот, чрез биографиите и теориите на най-видните фигури на психотерапията, като Фройд, Юнг, Адлер и редица други, Франк Талис ни убеждава в незаменимата роля на психотерапевтичното мислене за благополучието на всички нас в една нелека епоха като нашата, която той нарича „ера на тревожността“. Като разглежда фундаментални понятия като сигурност, идентичност, нарцисизъм, секс, цел, смисъл, Талис ни предлага книга с понякога нееднозначни, понякога неоспорими отговори на възлови екзистенциални въпроси и преди всичко на въпроса какво означава да си човек. И след като затвори книгата, читателят може би по-добре ще знае кой е и как да живее. А ако не намери Смисъла, може би ще открие своя смисъл.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.