fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 17 октомври 2021

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Dirty Side“ от Кирил Нейков

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 11 октомври 2021 г.
Редакция: Васил Балев
Художник: Димитър Келбечев

За книгата: „Dirty Side“ е историята на едно пътуване и (донякъде) на една любов. Но и нещо повече – социален коментар, упражнение по стил, озъбване. Воден от любопитството си към Европа, разказвачът избира за своя ракета носител луксозен круизен кораб, като нощем отработва билета си в задушливите трюмове, а денем обикаля булевардите на Лисабон, Неапол и Ница, имитирайки безгрижен турист. Разказ за жалкото, но и смешно братство на кухненските чистачи, тези „туземци” с каюти под нивото на водата, и за контраста им с американските летовници, танцуващи всяка вечер под шарените крушки на палубата. Два свята, сблъскали се в тясното пространство на кораба – едновременно хотел, старчески дом, Вавилонска кула, плаващ зандан… Оправдани ли са всички бягства, лошото настроение, безверието на толкова много българи, родени през 60-те и 70-те? Има ли кой да се посмее на краха на мултикултурния модел? Може ли любовта да спаси някого? И изобщо – кой тук е туземецът? 

„Сериозно за несериозните разговори“ от Каръл Флеменг

Издава: „Август“
Дата на публикуване: 11 октомври 2021 г.
Преводач: Станислава Миланова

За книгата: Карол Флеминг ни помага да разберем какво впечатление оставяме в разговор с другите, показва ни кое е хубаво и къде можем да станем по-добри, ако поискаме, как да използваме езика на тялото и колко информация носи гласът ни. Тя обсъжда как да се облечем, как да се държим и как да се представим. Нещо по-важно, тя описва някои прости и лесно запомнящи се стратегии за водене на разговор, чрез които бързо можем да преминем от „Как си?“ към истинска, желана размяна на мисли.

„Изворът на младостта“ от Свен Вьолпел

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 11 октомври 2021 г.
Превод: Евелина Банева
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Бестселъровият автор и експерт по стареенето Свен Вьолпел разкрива как да съхраним физическото и духовното си здраве и да се предпазим от болестите на цивилизацията, като инфаркт, диабет, белодробни и онкологични заболявания. Той разглежда седем фактора, които са изключително важни за нашето здраве и оттам – за процеса на остаряване. Вътрешната нагласа, храненето, движението, сънят, дишането, почивката и социалните контакти – това са основните елементи, съставящи формулата на младостта. Остаряването с достойнство е най-голямото желание на всеки. И само от нас зависи да направим дребни промени в начина си на живот сега, за да останем бодри и жизнени до дълбока старост. Годините са само число, ако сме открили формулата на вечната младост.

„Съпругата от Занзибар“ от Дебора Родригес

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 11 октомври 2021 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Оман. Древна земя, ухаеща на тамян, с обветрени пустини, стръмни скалисти планини и тюркоазени морета. Тъкмо тук се срещат три забележителни жени, всяка от които се намира на кръстопът в живота си. Рейчъл, американска военна фотографка, се бори с травмите в личния живот и кариерата си. Сега обаче тя се отправя към Оман, за да отрази съвсем различна история за лъскаво списание за пътешествия.Ариана Хан, жизнерадостна англичанка от пакистански произход, която живее в Дубай, прибързано става асистент на Рейчъл по време на пътуването ѝ. Миза, млада жена, живееща далеч от родния си Занзибар, е втора съпруга на Тарик. Тя е принудена да се крие от ужасната му „друга“ жена Мариам. Докато трите жени пътуват заедно през тази необикновена земя, те бързо научават, че в Оман нещата невинаги са такива, каквито изглеждат на пръв поглед.

„Пробуждане“ („Сърцето на дракона“, кн. 1) от Нора Робъртс

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 12 октомври 2021 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Когато е малка, бащата на Брийн й разказва приказки за вълшебни места. За свят с две луни и храбри воини, за магически създания и вековни традиции. Днес Брийн е тревожна млада жена с огромен студентски дълг и работа, която мрази. Един ден тя разбира, че преди баща й да изчезне от живота й, е разкрил банкова сметка на нейно име. И в сметката има почти четири милиона долара, които майка й е крила от нея. Подобно състояние може да промени живота на Брийн. Но тя не знае, че използвайки част от него за дълго жадувано пътуване до Ирландия, ще намери отговори на въпроси, които дори не е подозирала, че иска да зададе. 

„Безмълвието на момичетата“ от Пат Баркър

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 13 октомври 2021 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Емилия Л. Масларова
Корекция: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Всички помним преданието за Троянската война, когато войската на гърците обсажда Троя, за да спаси от коварните чужденци красивата Елена и да плячкоса несметните богатства, които се пазят зад стените на града. В битките участват мнозина велики герои, най-храбър сред които е Ахил. В края на войната той става жертва на предателство, ала е обезсмъртил навеки името си… Но толкова гладко ли е било всичко? Най-добре знае троянската царица Бризеида, пленена по време на един от набезите на Ахил и станала негова робиня и наложница. Това е нейният разказ за омразата, за лишенията и ужаса, за смирението и… любовта.

„Вълче лято“ от Ханс Русенфелт

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 13 октомври 2021 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Два мъртви вълка. Кървава гангстерска разправа. Безпощадна наемна убийца. За няколко денонощия животът в иначе спокойния шведски град Хапаранда, разположен далеч на север, се преобръща надолу с главата.
Когато в стомаха на единия вълк са открити човешки останки, полицайката Хана Вестер предусеща, че я очаква лято като никое досега. Не след дълго става ясно, че останките са свързани с провалена наркосделка на границата между Швеция и Финландия, завършила с трупове. Но как жертвите са се озовали в горските покрайнини на Хапаранда? И къде са се дянали дрогата и парите? Хана и колегите ѝ отчаяно разнищват всяка следа, а времето ги притиска, защото и други търсят отговорите… Потайната и смъртоносна Катя пристига в градчето от Русия и носи със себе си единствено лоши новини. Хапаранда потъва в хаос, а междувременно Хана ще трябва да се изправи и пред травмите от миналото си.

„Легендата за Слийпи Холоу и други мрачни истории“ от Джон Беруик Харууд, Джон Уилям Полидори и Уошингтън Ървинг

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 13 октомври 2021 г.
Превод: Йоана Чолева
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: Нещо зло дебне в мрака…Надникнете зад завесата на здрача и разберете защо това, от което трябва да се страхуваме най-много, сме ние самите. В този сборник ще се срещнете с четири бележити и смразяващи кръвта разказа: „Легендата за Слийпи Холоу“ и „Дяволът и Том Уокър“ на Уошингтън Ървинг, „Ужас“ на Джон Беруик Харууд и „Вампирът“ на Джон Уилям Полидори.

„Пасиансът на архангелите“ от Мария Лалева

Издава: „Книгомания“
Дата на публикуване: 14 октомври 2021 г.

За книгата: Главната героиня Юстина минава през множество изпитания, срещи и раздели, преди да създаде семейство и да осинови две момичета. Съдбата ѝ е отредила дарбата да разгадава стъпките на човека, редейки пасианс с тесте старинни странни карти, и да разкрива отклоненията на хората от предначертания план на душите им. Животът я сблъсква с рождената майка на двете ѝ осиновени дъщери, на която тя разкрива тайните си, преди да умре. Конфликтът между двете сестри, оплетени в любовен триъгълник, и съдбата на извънбрачното дете, родено от забранена любов, са в основата на тежки избори и сериозна вътрешна трансформация на останалите герои. Огромна роля в историята изиграва изхвърленото на улицата куче, което не просто спасява живота на един от главните герои, но и го провокира да открие истинските ценности в живота.

„Разкази за маса“ от Стоян Николов-Торлака

Издава: „Попов мост“
Дата на публикуване: 14 октомври 2021 г.

За книгата: Диви дол е вълшебно място. Измислено e, но е и всяко село и малко градче, за което се сетите. Там времето тече бавно и еднообразно, а всеки ден се случва нещо, за което се говори с месеци. Ще чуете историите по междите, през стоборите, зад блатото под ТКЗС-то, в кръчмата. Нелепи, невъзпитани и неподредени. Безмилостно смешни и баснословно шантави. Такива са разказите за маса.

„Легендата за крал Артур и рицарите на кръглата маса“ от Маури Кунас

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 14 октомври 2021 г.
Превод: Росица Цветанова

За книгата: Всички са чували за крал Артур и рицарите на Кръглата маса, но дали наистина познават тези герои? Кой всъщност е издърпал легендарния меч от камъка и що за чудновата чаша бил Светият граал? А кои са магьосникът Мерлин, рицарят Ланселот и влюбените Тристан и Изолда? Чрез своите герои с лукави котешки очички Маури Кунас е превърнал средновековната легенда в увлекателна котешка митология, от която може да ти настръхне козината!

„Комарджията“ на Дейвид Балдачи

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 14 октомври 2021 г.
Превод: Милко Стоименов
Редакция: Ирина Иванова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: 1949 г. Алойшъс Арчър е ветеран от Втората световна война и бивш затворник, който се нуждае от ново начало. Двамата с очарователната Либърти Калахан потеглят на пътешествие, изпълнено с опасности и изненади, защото не само Арчър крие тайни от миналото си. В Калифорния Арчър открива Уили Даш, легендарен частен детектив, при когото иска да изучи занаята. И скоро получава задача. 

„Гладни сърца” от Веселина Седларска

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 15 октомври 2021 г.
Редактор и коректор: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Всички истории в тази книга са истински. Случили са се с реални хора, с истински, гладуващи сърца, търсещи смисъл, топлина и завършеност. С деликатност, съчувствие и огромно човеколюбие Веселина Седларска („Кладенецът“, „Депресията ме обича“, „България за начинаещи“) дърпа завесата, зад която живият живот е скрил своите вълшебства. Тя вплита в своите разкази тънките, пъстри нишки на смисъла, за който са гладни човешките сърца и който всеки намира на различно място. И рисува пъстър калейдоскоп от съдби, от животи и светове, всеки от които истински, но нито един – тривиален. Така рисунките и часовете за някои хора се превръщат в убежища. Буквите и имената придобиват вълшебни сили, а късметът може да се подарява.  Животът е пълен с истории, които изкривяват времето и пространството и ги превръщат в нещо друго – не във физични, а в човешки величини. 

„Гримираната жена“ от Франсоаз Саган

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 15 октомври 2021 г.
Превод: Красимир Петров
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Корабът „Нарцис“. Присъстват Олга Ламуру, протеже на кинаджията Симон Бежар; богатата Едма Боте-Льобреш и скучният ѝ съпруг; прелъстителният Жюлиен Пейра; Ерик Льотюйе и срамежливата му съпруга Кларис, която безуспешно се опитва да се скрие зад грима си. Тя именно е „гримираната жена“, която интригува и вълнува. И която се влюбва в Жюлиен. Историята се заплита, напрежението сред пасажерите се покачва и светските пози започват да изглеждат и жалки, и смешни.

„Момиче, жена, друго“ от Бернардин Еваристо

Издава: „Егмонт“ 
Дата на публикуване: 16 октомври 2021 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Ваня Петкова
Корекция: Павлина Върбанова
Илюстрация на корицата: Ali Campbell
Снимка на корицата: © 2018 Neil Kenlock (Tate Images); © Getty Images

За книгата: Носител на наградата „Ман Букър“ за 2019 г., съвместно с Маргарет Атууд. Разказ, преливащ от живот и кипящ от енергия – това е любовна изповед към съвременна Великобритания и цветнокожите жени. „Момиче, жена, друго“ проследява живота и битките, които водят в него дванадесет толкова различни персонажи. Предимно жени, цветнокожи и британки, те ни разказват историите на своите семейства, приятели и любовници през времето и страната. Истории за пресичането на любовта, пътя към другия и годините, бележещи съдбата им.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.