fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 17 януари 2021

6 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Тайните убежища“ от Жером Лубри

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 11 януари 2021 г.
Превод: Росица Ташева
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Изумителна, откачена и майсторски написана, тази история ще ви накара да скачате от изненада към изненада, от удивление към кошмар. Наскоро установилата се в Нормандия Сандрин е помолена да изпразни дома на баба си, живяла сама недалеч от брега на малък остров. Когато пристига на това сиво и студено място, Сандрин открива няколко възрастни обитатели, живеещи в нещо като затворено общество. Всички те описват баба ѝ като очарователен и сърдечен човек – твърдения, които са много далеч от представите на Сандрин. След няколко часа, прекарани на него, Сандрин разбира, че обитателите му пазят тайни… Нещо или някой ги ужасява. Но защо тогава никой от тях не напуска острова? Няколко дни по-късно Сандрин е открита лутаща се на континента – цялата покрита в кръв, която не е нейна. Но чия е тогава?

Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби“ от Едгар Алан По

Издава: „Изток-запад“
Дата на публикуване: 11 януари 2021 г.
Превод: Весела Прошкова, Весела Еленкова
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Колкото и да не е за вярване, и до днес отделни произведения на Едгар Алън По остават непознати за българската публика. Тук ви представяме най-забележителните от тях:
– недовършения приключенски роман „Дневникът на Джулиъс Родман“, от който По написва и публикува само първите 6 глави;
– няколко високохудожествени есета и статии, демонстриращи неподражаемото чувство за хумор на По (освен всичко друго той е и майстор на иронията);
– ранните версии на част от най-известните му разкази – „Без дъх“, „Меценгерщайн“, „Беренис“ и „Овалният портрет“, – които се различават значително от познатите у нас по-късни варианти.

„На свобода!“ от Агнеш Месьой

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 11 януари 2021 г.
Превод: Юлия Крумова
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корица: Златина Зареваъров

За книгата: От дома в Будапеща през Мюнхен, Амстердам, Париж, Южна Франция до Барселона. Това е пътят на 16-годишния Дани, за да види на живо своя любим отбор „Барса“. „Какво толкова в днешния глобален свят?“ – ще каже някой. И наистина – какво толкова, ако си млад и здрав. Но героят на унгарската писателка Агнеш Месьой е само млад. И е сам – с вродена аномалия и в инвалидна количка.

„Виетнамската война“ от Крум Златков

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 13 януари 2021 г.
Редакция: Любомир Гутев
Дизайн на корицата: Петьо Георгиев

За книгата: „Виетнамската война“ е тринайсета книга от поредицата „История на войните“. Виетнамската война е най-мащабният въоръжен в конфликт в епохата на Студената война. Тя е олицетворение на новите външнополитически реалности, с които се характеризира блоковото противопоставяне след Втората световна война. САЩ опитват да развържат в своя полза възела от противоречия в Югоизточна Азия, но се натъкват на неочаквано по размерите си противопоставяне. „Виетнамското тресавище“ се превръща в изпитание не само за американските военни възможности, но и за способността на ръководителите да спечелят на своя страна общественото мнение в страната, както и за образа на САЩ в световен план изобщо. Настоящото издание разполага с богат снимков материал и разглежда виетнамския конфликт в цялата му сложност.

Кръстът“ от Ингар Йонсрюд

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 15 януари 2021 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Трета книга от трилогията за комисар Байер. Фредрик Байер и Кафа Икбал разследват двойното убийство на значима фигура от норвежкия бизнес елит и приятелката му, открити мъртви в автомивка в центъра на Осло. По същото време безследно изчезва и телевизионна репортерка, която разполага с информация за покойния баща на Фредрик. В хода на разследването комисарят ще се сблъска със собственото си минало и с тайните на баща си, за които не е подозирал. Следата отвежда до загадъчна „Организация“ под закрилата на властимащите, а Фредрик ще бъде изправен пред решаващия въпрос: На кого може да има доверие и дали партньорката му Кафа не крие нещо от него… Ингар Йонсрюд за пореден път поднася един изкусен трилър, венец на трилогията, утвърдила го като безспорен майстор на жанра в световен мащаб.

„Нощ над водата“ от Кен Фолет

Издава: „Студио Артлайн“
Дата на публикуване: 15 януари 2021 г.
Превод: Кристин Василева
Корекция: Светлана Минева
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Септември, 1939 г. Няколко дни след като Великобритания обявява война на Германия, в Саутхамптън един хидроплан принудително извършва аварийно кацане. Най-луксозната „летяща лодка“, конструирана някога, носи на борда си пътници в клопката на нещо по-ужасяващо от войната – собственото им обитавано от духове минало. Само Фолет може да ви даде изживяване като това – през една вълнуваща злокобна нощ над Атлантика ексцентрици, аристократи, съблазнители, мошеници, влюбени, обладани от предчувствие за беда, осъзнават безпомощността си във връхлитащия среднощен кошмар.

„Братовчедите“ от Карън Макменъс

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 16 януари 2021 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Радка Бояджиева
Корекция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Alison Impey

За книгата: Мили, Обри и Джона Стори са братовчеди, но почти не се познават и никога не са срещали баба си. Тя е лишила родителите им от наследство, още преди тримата да се родят. Не щеш ли всеки един от тях получава покана да работи в семейния курорт на острова през лятото. Родителите им са единодушни – няма начин да не отидат. Това е единственият им шанс да омилостивят старицата. Но в момента, в който братовчедите стъпват на острова, разбират, че тя има съвършено различни планове за тях. И колкото повече стоят, толкова повече им става ясно колко мистериозно – и тъмно – е миналото на семейството им.

Цялото семейство Стори крие тайни. И братовчедите са на път да разкрият точно какви. Ако успеят да оцелеят, разбира се.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.