fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 18 ноември 2018 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Само ти“ от Мия Шеридан

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 13 ноември 2018 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Кристъл отдавна е научила, че любовта носи само болка. По-добре да не чувстваш нищо, отколкото отново да страдаш. Тя крие своето наранено сърце зад маската на студено поведение, а в душата ѝ е стаено дълбоко недоверие към мъжете, които според личния ѝ опит само вземат и използват. Но тогава в живота ѝ се появява Гейбриъл Долтън. Въпреки ужасяващата тъмнина на миналото му, той излъчва неоспорима доброта. И макар да знае какво ще ѝ струва това, противно на волята си, Кристъл е привлечена от него. Спокойната му сила сломява защитата ѝ, а нежното му търпение я заставя да се усъмни във всичко, в което е вярвала досега.

„Заветни думи“ от Лори Нелсън Шпилман

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 17.11.2018 г.
Превод: Анелия Янева
Редакция: Петя Дочева
Художник на корицата: Златина Зарева

За книгата: Животът на Ерика Блеър се преобръща напълно, когато по-малката ѝ дъщеря Кристен загива във влакова катастрофа. След трагедията Ерика се разкъсва от вина, защото не е закарала момичетата до колежа, а другата ѝ дъщеря – Ани, вярва, че е станала грешка и че сестра ѝ е все още жива. Самообвинението и отрицанието ги отчуждават една от друга и всяка остава сама в собственото си нещастие. Скоро Ерика получава мистериозен, анонимен имейл: „Открий липсващото парче“. Тези думи я карат да се завърне на остров Макино, където е прекарала нерадостно детство…

 

 „Пътищата, които избираме” от Съли Ерна

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване
: 12 ноември 2018 г.
Превод: Елена Розберг
Редакция: Саша Александрова
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: В своята необикновена и болезнено откровена автобиография вокалистът на култовата рок група Godsmack Съли Ерна разказва за трудния път към славата, пълните зали и платинените албуми. Той описва живота си преди Godsmack и пътя, който е трябвало да измине, за да се измъкне от един свят на насилие, наркотици, престъпност и алкохол. Тази книга е разказът на човек, правил много грешки през живота си – някои от които почти фатални. „Пътищата, които избираме“ е едновременно книга за феновете на Съли Ерна и Godsmack, но и невероятна история сама по себе си – изпълнена с неочаквани обрати, невероятни, но съвсем действителни случки и екшън, достатъчен за няколко холивудски филма.

  „Ези печели“ от Джефри Арчър

Издава: „Бард“
Дата на публикуване
: 12 ноември 2018 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редакция: Иван Тотоманов
Адаптация на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Началото – Ленинград, Русия, 1968 г. Александър Карпенко не е обикновено дете и от ранна възраст ясно се вижда, че му е писано да води сънародниците си. Но когато баща му бива убит от КГБ заради опълчване срещу режима, Александър и майка му са принудени да избягат от Русия, за да оцелеят. На пристанището те са изправени пред избор, от който няма връщане назад – да се качат в контейнер за Америка, или за Великобритания? Александър оставя избора на шанса и хвърля монета… Само за един миг хвърлянето решава бъдещето му. В хода на епичната история за участ и успех, обхващаща два континента и трийсет години, ние следваме неговите триумфи и падения, докато той се опитва като имигрант да завладее своя нов свят.

 

„Единственото нещо“ от Гари Келър и Джей Папасън

Издава: „Хермес
Дата на публикуване: 13 ноември 2018 г.
Превод: Марина Огнянова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Как да постигнем повече за по-малко усилия и време с метода на единственото нещо. Председател на борда на най-голямата компания за недвижими имоти в света, Гари Келър споделя уникалния си начин на работа: „Свърши едно-единствено нещо, което е най-важно и което ще направи всичко друго по-лесно или ненужно“. С помощта на графики и забавни истории той показва как да организираме максимално ефективно времето си, да оптимизираме начина си на работа и да подредим приоритетите си в работата и личния живот.

„Няма място за малки мечти” от Шимон Перес

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 13 ноември 2018 г.
Превод: Петър Герасимов
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Джон Блум

За книгата: Тази седмица на книжния пазар се появи една ценна, поучителна и много важна книга – автобиографията на Шимон Перес „Няма място за малки мечти”, която той завършва седмици преди да почине. Шимон Перес (1923–2016 г.) е един от основателите на съвременен Израел и може би най-важната политическа фигура, която повече от шест десетилетия е архитект на държавата, превръщайки я от древна, крехка област в глобална сила. През 1994 година той е награден с Нобелова награда за мир за неимоверните си усилия при изграждането на мира между Израел и Палестина. През 1996 година основава Център за мир и иновации „Перес” – организация с идеална цел, която насърчава помирението, толерантността и иновациите по целия свят.

„Тъй рече Виктор“ на Маргарита Петкова

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 12 ноември 2018 г.
РедакцияПламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Още преди да се е появила като книга, „Тъй рече Виктор“ на Маргарита Петкова стана хит в социалните мрежи. Хиляди последователи на голямата поетеса попиваха поетичното ѝ слово и тръпнеха в очакване на всяко следващо стихотворение за Виктор. Парче по парче, стих по стих, стихотворение по стихотворение сега пъзелът „Виктор“ е сглобен и стига до читателите. „Виктор пристигна внезапно и веднага почна да се пише сам. […] Ох, да, неизбежният въпрос – кой е Виктор, по дяволите?! Както е възкликнал Гюстав Флобер: „Мадам Бовари – това съм аз!”, тъй рече и Виктор…“ – признава авторката.

 „Очарователните странности на другите“ от Алегзандър Маккол Смит

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 15 ноември 2018 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Неудържимо любопитната Изабел, философ по професия и детектив по призвание, неуморно търси отговори на всички въпроси на живота – от най-важните до привидно най-незначителните. Този път тя трябва да помогне за решаването на доста заплетен проблем – в елитно частно училище търсят нов директор. Настоятелството се е спряло на трима кандидати, но в училището се е получило анонимно писмо с твърдението, че в миналото на един от тези кандидати има нещо, което може да компрометира сериозно и него, и училището.

„Леонардо да Винчи“ от Уолтър Айзъксън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 12 ноември 2018 г.
Превод: Марин Загорчев
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Авторът на бестселърите за Стив Джобс, Алберт Айнщайн и съвременните иноватори пресъздава живота на Леонардо да Винчи в необикновена нова биография, която преплита история, наука и изкуство. 500 години след смъртта си Леонардо все още има на какво да ни научи.

„Тайните учения на спиритистите“ от Харви Мартин

Издава: „Локус“
Дата на публикуване: 15 ноември 2018г.
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: „Тайната на спиритистите“ от Харви Мартин е първото изчерпателно обяснение за произхода и историята надуховното лечение във Филипините. Тя разкрива скритата история на духовното изцеление и работата на психичния хирург Алекс Орбито. Забележителен и провокативен поглед върху събитията от филипинската история и култура, които водят до възникването на най-противоречивите лечителски практики в света. Тази книга, съдържаща най-задълбоченото изследване, правено някога по темата, преобръща представите за филипинските лечители.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.