fb
Как четешСпециални

Как четеш: Дамян Дамянов

4 мин.

Дамян Дамянов е роден в Пазарджик, а висшето си образование завършва във Варна, специалност Икономика на туризма. Понастоящем е главен търговски мениджър в голяма телекомуникационна компания и в свободното си време обича да чете.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Бих казал, че има няколко книги, които са ми повлияли сериозно, но може би най – интересен ефект върху мен имаше творението на Ернст Мулдашев – „В обятията на Шамбала“.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Старая се да не ям докато държа книга, защото има опасност да я нацапам. Затова залагам на фъстъците – не цапат, но все пак прелиствам с другата ръка, за всеки случай!

Какво обичаш да пиеш, докато четеш? 
Сега се замислям по този въпрос и установявам, че всяка книга върви с определено питие. Приключение от типа на историите на Клайв Къслър вървят със студена бира. Стивън Кинг би вървял с топло кафе. Езотеричната ми любима сфера – чаша червено вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите или идеята да драскаш по книгата те ужасява? 
Никой себеуважаващ се човек, наричащ себе си четящ, няма да надраска книга. Това е все едно да посегнеш на жена. Винаги пасаж може да се препише, да се снима или просто да се запомни с препрочитане.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена? 
Имам си специален разделител с който не съм се разделял от ден първи, а това беше преди доста години. Поовехтял е вече, но е ръчно изработен от качествени материали и може би трябва да се разпадне изцяло, за да го сменя с някой друг!

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете? 
И двете, но предимно нехудожествена.

Eлектронни или хартиени издания? А може би и двете? 
Не съм фен на електронните издания. Чувството да държиш книгата в ръцете си и специфичния мирис на хартия не може да бъде заменен от никоя машина.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време? 
Винаги прочитам до края главата си. В противен случай имам усещането, че не съм довършил нещо важно, а това е в противоречие с цялото ми същество.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни? *
Да. Правил съм го и наскоро пак ми се случи. Когато една книга не ти действа или те напряга, по – добре я остави и премини на следващата. Същността на четенето не е в самия спорт, а в това да се развиеш по – малко с всяка следваща!

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги? 
Главните герои са важна и неразделна част от книгата, но все пак тя е съчетание от още много фактори. Давам пример с биографията на Стив Джобс – дразнещ главен герой, но уникална история.

Какво четеш в момента? 
Боно изповеди“ – разговори с Мишка Асайес.

Коя е последната книга, която си купи? 
„Залезът на Forbes“ от Стюарт Пинкертън. 

От тези хора, които четат само по една книга, ли си или можеш да четеш по няколко наведнъж? 
Не съм сигурен кой е по-добрият вариант, но аз съм от хората, които могат да четат само една книга. Само когато я приключа, мога да започна нова!

Имаш ли си любимо място/време за четене? 
Работата ми е динамична и не ми позволява да имам точен график на излизане или прибиране вкъщи. Именно затова чета когато имам дори пет свободни минути, без значение по кое време на денонощието е или къде се намирам.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания? 
И двете имат своето очарование. Чел съм и поредици, чел съм и самостоятелни. Ако трябва да съм честен, предпочитам единичните издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели? 
Разбира се – винаги бих препоръчал големия руски офталмолог Ерснт Мулдашев. Човек може само да учи от него!

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.) 
Точно в момента книгите са аранжирани по ред на прочитане. Това ми дава представа през какво съм минал, тъй като всяка книга носи заряда на времето си, когато е четена!