fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 18 юли 2021

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Смърт край реката” от Мейвис Дориъл Хей

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 12 юли 2021 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска 

За книгата: Сравнявана с едни от най-добрите британски автори на криминални романи от 30-те години на миналия век като Агата Кристи и Дороти Сейърс, Мейвис Дориъл Хей е сред безспорните открития в поредицата на Британската библиотека, припомняща забравени шедьоври от златните години на британската криминална проза. Първият й роман „Убийство в метрото“ постави начало на поредицата, а вторият й роман „Смърт край реката“, класическа мистерия на фона на красивия Оксфорд и безброй чаши чай, затвърждава класата ѝ.

„Красавица и други истории. Разкази“, том 2, от  Владимир Набоков

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 12 юли 2021 г.
Превод: Владимир Молев, Мария Хаджиева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Този втори том тръгва от история за една руска красавица, но същинската красавица тук е Набоковата проза. Подредбата не е хронологична, а следва тематичен принцип, като проследява изграждането на стила (сиреч същината) на писателя през годините и през езиците (английски и руски). Избраните тук две дузини разкази са свързани от темите за любовта, реалното и фантастичното, разчитането на знаците и символите, творчеството.

„Криминален клуб „Четвъртък“ от Ричард Озмън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 12 юли 2021 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция:  Димитър Риков
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Четирима пенсионери, които не са за подценяване. Млада полицайка пред първия сериозен случай в кариерата си. Брутално убийство… Добре дошли в криминален клуб „Четвъртък“! Едноименната книга от Ричард Озмън се превърна в най-успешния криминален дебют в историята с над 1 милион продажби в рамките на година! Остроумна, изненадваща и различна, „Криминален клуб „Четвъртък“ е книга, която забърква четирима скучаещи пенсионери в истинско разследване на убийство. И носи на читателя равни дози от наелектризиращото напрежение на заплетен крими роман и топлината на майсторски разказана човешка история.

“50-те най-загадъчни места в България”, съст. Надежда Делева

Издава: „ТРУД“
Дата на публикуване: 12 юли 2021 г.
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: Поредицата с патриоточни семейни атласи на издателство “Труд” вече има своето ново заглавие. “50-те най-загадъчни места в България” ще ви разведе из Родопите, Странджа, Рила, Средна гора, из малки селца и забравени махали. Защото във всяко кътче на България има място, за което се разказват мистични легенди, за което се вярва, че цери болежки, или което всява страх и носи странни поверия.

„Херцогът и аз“ (Бриджъртън, кн. 1) от Джулия Куин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 13 юли 2021 г.  
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: © Netflix 2021 

За книгата: Лейди Дафни Бриджъртън е четвъртото от осемте деца. Хората я харесват заради нейната доброта и духовитост. Но заради своята прямота тя не е сред най ухажваните млади дами. Любезността не е качество, което Саймън Басет, херцог Хейстингс, притежава. Наскоро завърнал се от чужбина, той възнамерява да страни от висшето общество точно както баща му е отбягвал него през цялото му детство. Не иска да бърза и с женитбата. Затова той има план: да предложи на Дафни, сестрата на най-добрия му приятел, да се престори, че я ухажва. Ако тя се съгласи, Саймън ще се спаси от амбициозните майки, които се надпреварват да му представят дъщерите си. А Дафни ще събуди интереса на младите благородници и ще увеличи шансовете си за перспективен брак, след като един херцог я е сметнал за добра партия. Планът сработва идеално. Или поне в началото. Защото сред бляскавия, безмилостен и изпълнен със злостни клюки свят на висшето общество само едно нещо е сигурно: любовта отхвърля всички правила…

„Сънища за Мариам Таир“ от Махани Алауи

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 13 юли 2021 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Приседнала извън времето, легендарната царица Шехерезада разказва на малко момиче история, която се е случила и предстои да се случи. По време на Бунтовете за хляба в Казабланка през 1981 г. едно дете се ражда от майка, която е хвърлена в тъмница. Момиченцето се появява на този свят, съпроводено от аромата на портокалови цветове, и с тяло, изпълнено с болка. Наричат я Мариам Таир. Тя е специално, уникално дете, пророкувано да носи три съвършени дара – и едно безмилостно проклятие.

„Стъклени крила“ от Катрине Енгберг

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 13 юли 2021 г.
Превод: Любомир Гиздов
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: След „Наемателката“ Катрине Енгберг отново ни приканва да се пренесем в Копенхаген и да се потопим в нов вълнуващ трилър. Този път следователят Йепе Кьорнер трябва да направи връзката между три заплетени случая, но не може да разчита на партньорката си Анете Вернер. Тя е в отпуск по майчинство. Или поне би трябвало да бъде. Паралелните разследвания излагат Кьорнер и Вернер на неподозирани опасности и ги водят в сърцето на здравната система, където амбициите и алчността са взели превес. 

„Гомор“ от Роберто Савиано

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 13 юли 2021 г.
Превод: Тонина Манфреди
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Знам това. И ще го докажа! Това заявява Роберто Савиано – осъден на смърт от Камората. Роден в Неапол, младият автор още четиринайсетгодишен става свидетел на убийство, а баща му е пребит, защото е спасил живота на ранено момче, набелязано от Камората за екзекуция. Роберто се записва в младежко сдружение за борба с престъпната организация Камора и през следващите четиринайсет години целият му живот е отдаден на разобличаване дейността на мафиотските кланове от Неапол, натрупали вече колосална икономическа мощ.

„Ерик Светлоокия“ от Хенри Райдър Хагард

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 15 юли 2021 г.
Превод: Стефан Георгиев
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Ерик Светлоокия е влюбен в Гудруда Красивата и се опитва да спечели ръката й. Бащата на девойката, който е жрец на старите скандинавски богове, се противопоставя на връзката им, понеже смята, че Ерик е неперспективен мъж. Но далеч по-опасни са интригите на вещицата Сванхилд, полусестра на Гудруда, която иска Ерик за себе си. Тя убеждава Оспакар Черния зъб, могъщ и страховит северен владетел, да пожелае Гудруда за съпруга. Така между двамата силни мъже избухва вражда. Следват епични битки, интриги и предателства.

„Игра с огъня“ на Дейвид Балдачи

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 15 юли 2021 г.
Превод: Милко Стоименов
Редакция: Ирина Иванова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: ФБР изпраща Еймъс Декър и Алекс Джеймисън да разследват убийство на млада жена в Северна Дакота. Всяка следа, по която тръгват, води до нови убийства. Броят на жертвите расте и Декър трябва да впрегне всичките си умения, за да разкрие зловещ заговор, обричащ на смърт града, а може би и целия щат.

„Книгата на Коли“ от М. Р. Кери

Издава: „Artline Studios“
Дата на публикуване: 15 юли 2021 г.
Превод: Деница Райкова
Редакция: Полина Павлинова

За книгата: Отвъд стените на малкото селце Митън Рууд се крие един неузнаваем свят. Свят, в който обраслите гори са пълни с дървета-удушвачи, смъртоносни лиани и семена, които ще ви убият на място. А ако не ви хванат, някой от опасните прокудени ще го направи. През целия си живот Коли е живял в Митън Рууд. Той знае, че първото правило за оцеляване е да не преминаваш отвъд стените. Това, което той не осъзнава, е какво се случва, когато не ти е даден избор.

„Малиновия хълм“ от Ева Франц

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 16 юли 2021 г.
Превод: Евгения Кръстева
Редакция: Елеонора Тодорова
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Хорър за млади читатели от изгряващата скандинавска кралица на съспенса, отличен с награда „Рунеберг“ за най-добър роман. Предстои да бъде екранизиран. Началото на ХХ в. Болно бедно момиче е настанено по благоволение в санаториум, който е  огромен и пуст, пълен само с дълги ечащи коридори. Самотно място, докато една вечер при нея не се появява Рубен, който тайно я извежда на нощни експедиции. Постепенно Стина осъзнава, че не всичко е напълно както трябва. Защо от вкъщи не отговарят на писмата ѝ? Какво се е случило в действителност с изгорялото преди време източно крило? Защо всички сестри изглеждат толкова уплашени? И за какво се опитва да я предупреди Рубен?

„Крилете на Масклин“ от Тери Пратчет

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 16 юли 2021 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Номите може да са не повече от педя високи – и десет години да им се струват цял век – но те всъщност са древен и горд народ. Всъщност, ако трябва да сме по-конкретни, те са пристигнали от звездите с някакъв кораб и този кораб вече от хиляди години ги чака високо в небето, за да ги закара У ДОМА. Как да стигнат обаче до кораба е отдавна забравено знание – и тайната може да бъде открита само с помощта на пришълеца Масклин и неговото малобройно племе. Защото със себе си те носят и Нещото. Никой не знае какво е точно Нещото – то е просто, ами… Нещо. Но когато се приближи до електричество, то се събужда и започва да приказва. 

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.