fb
Новини

Новите книги на седмицата – 19 февруари 2023

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Васил Левски. Драмата на избора“ от Ивайло Христов

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 13 февруари 2023 г.
Отговорен редактор: Любен Козарев

За книгата: Едва ли има по-известна и същевременно по-непозната фигура в нашата история от Васил Левски. В българското национално съзнание той е светецът на България, оплодяващо начало и причастие за всеки българин. Народният поет Иван Вазов го поставя редом до Спасителя, а един негов сподвижник, неизвестен по име, след залавянето му възкликва: „Нямаме втори Левски на света!“ В него се събират най-привлекателните черти на възрожденския деец: революционна твърдост и душевна мекота; храброст и благородство; демократизъм и взискателност; нравствена сила и отдаденост на делото. Апостола е българското чудо, но кой е бил той всъщност, що за характер е носил този, когото „селяните прости светец го зовяха“ – никой не знае. Без съмнение най-загадъчна е самата личност – човекът Васил Левски. Апостола е интересен и с историята, която създава, но и с изборите, пред които е изправен. На тях е посветена тази книга!

Здравето на мозъка. Подхранване на развитието на мозъка на детето през бременността и първата година“ от Ребека Фет

Издава: „Замония“
Дата на публикуване: 13 февруари 2023 г.
Превод: Светослав Коев
Редакция: Донка Стефанова
Дизайн на корицата: „Замония“

За книгата: „Здравето на мозъка. Подхранване на развитието на мозъка на детето през бременността и първата година” е естествено продължение на първата книга на Ребека Фет за фертилитета. Последните научни изследвания показват, че етапът от бременността до първата година е най-критичният прозорец за гарантиране здравето на мозъка през целия човешки живот. И в този период нашата цел не е просто да избегнем екстремните смущения, а да заложим в нашето бебе отлична основа за умения като концентрация, памет, общуване, вербални способности, регулация на емоциите, висок коефициент на интелигентност и т.н. Всички тези умствени процеси ще са от решаващо значение за потенциала му в бъдеще да формира силни социални връзки и да живее щастлив и продуктивен живот!

„Внимавай, преди да се родиш” от Кева Апостолова

Издава: фондация „Емили”
Дата на публикуване: 13 февруари 2023 г.
Адаптация на корицата Теодора Венедикова

За книгата: Единадесетото поетично заглавие на авторката, която в 112 страници достига до лични откровения, които обикновено скриваме или премълчаваме. Тя признава „аз съм черногледа. песимистка. саможива. угнетена. противна…”, продължава с „и потъвам в единствено възможното земно щастие – щастието от скръбта по света”, спира за малко „в месоядното цвете за двама”, изчаква тялото си да отмине с „пу, ти гониш, кадифена траурна пеперудо”, и сякаш казва не само на себе си „спри, литературо”…
Мрак, мъдрост, смърт, бръмбари, весела самота и цветя, осветени от различни по цвят слънца.

„Пет годишни времена“ от Валентина Мизийска

Дата на публикуване: 13 февруари 2023 г.
Издава: „Ентусиаст“
Дизайн на корицата: Биляна Славкова
Редакция: Петя К. Димитрова

За книгата: Завладяващ роман за четири връзки. Четирима мъже един след друг срещат необикновена млада жена и от този момент нататък вече нищо не е същото. Четирите годишни времена и Стела – неизменно присъстваща като пети сезон в живота на всеки от тях. История за невъзможна връзка, за компромисите в името на любовта, за прекрачването на граници, за силата на ревността, за семейните отношения и израстването на едно момиче, разказана в обратна хронология от последната ѝ среща до голямата ѝ любов, с която винаги е бил сравняван всеки мъж в живота ѝ.

„Последният ден на един осъден на смърт“ от Виктор Юго

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 14 февруари 2023 г.
Превод: Красимир Кавалджиев
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: ..“най-истинският и правдив текст на Юго.“, пише Достоевски в писмата си и романа си „Идиот“, след като прочита за първи път късият роман „Последния ден на един осъден на смърт“. Издавана само веднъж на български в началото на 20 век, книгата на Виктор Юго е била възприета като шок, когато се появява през 1829 година. Тя е своеобразен манифест на автора против жестокостта на смъртното наказание.

„Дора и Пикасо и двете лица на любовта“ от Бетина Щоркс

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 14 февруари 2023 г.
Превод: Величка Стефанова

За книгата: Париж, 1935 г. В „Дьо Маго“, заведение на парижката бохема, се е събрала компания от мъже, които ще останат в историята. Сред тях е и Пикасо, всепризнатият гений. На маса недалеч от тяхната сяда красива млада жена в черна рокля и с екстравагантна шапка с пера. Мнозина разпознават нашумялата фотографка Дора Маар. Очите ѝ претърсват заведението и се спират върху художника. Тя слага лявата си ръка на масата, разперва пръсти и с дясната взема нож. В главата ѝ зазвучава тангото от пристанищните кръчми на Буенос Айрес и ножът заиграва в неговия ритъм между пръстите ѝ. Научила е играта от моряците във втората си родина. Без да сваля поглед от Пикасо, жената забива ножа в дървото на масата все по-дълбоко и все по-бързо, а когато не улучи празното пространство, по избродираните рози на ръкавицата ѝ избиват капки кръв. Омагьосан, Пикасо пристъпва към жената и моли за ръкавицата. Започнала е една от най-бурните и страстни любови в културната история на XX век – Теодора Анриет Маркович и Пабло Пикасо.

„Заради неговата целувка“ („Бриджъртън“, кн. 7) от Джулия Куин

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 14 февруари 2023 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева

За книгата: Гарет Сейнт Клеър е в затруднено положение. Баща му, който го ненавижда, е решен да пропилее семейните имоти и да не остави никакво наследство на сина си. Единственото, с което Гарет разполага, за да осуети намеренията му, е стар семеен дневник, съдържащ тайни от миналото… и който може да се окаже ключ към бъдещето. Проблемът е, че е написан на италиански – език, който младият мъж не владее. Висшето общество е единодушно – няма друга като Хайъсинт Бриджъртън. Тя е дяволски умна, неприлично пряма и според Гарет – най-добре да се внимава, когато се общува с нея. Но в Хайъсинт има нещо пленяващо и очарователно. Освен това тя знае италиански и би могла да му помогне с превода…

„Смелостта да не те харесват“ от Ичиро Кишими и Фумитаке Кога

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване
: 14 февруари 2023 г.
Превод: Снежана Цветанова Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Могат ли хората да се променят? Достатъчно ли е просто да бъдеш такъв, какъвто си? Щастието въпрос на избор ли е? Това са само част от въпросите, с които объркан млад мъж се обръща към уважаван философ. Написана под формата на диалози, „Смелостта да не те харесват“ дава категорични отговори на редица екзистенциални питания. В нея се разглеждат фундаментални концепции, свързани с човешката природа и личностната реализация, които почиват на теориите на Алфред Адлер – един от най-влиятелните психолози на XX век наред с Фройд и Юнг. В рамките на пет срещи философът помага на младежа да осъзнае, че всеки може да избере какъв живот да има, като се освободи от оковите на миналите травми и чуждите очаквания.
С мъдрите си послания за прошката, свободата и личната отговорност книгата открива нови хоризонти пред нас, като ни подтиква да загърбим ограниченията, които си налагаме сами, и да проявим смелост да бъдем себе си въпреки всичко.

„Огън момиче“ от Кара Алвил Лейба

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 15 февруари 2023 г.
Превод: Бистра Георгиева
Редактор: Вера Балабанова
Коректор: Теодора Къцова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: „Огън момиче“ е дългоочакваното продължение на идеята, че жените предприемачи трябва да спрат да се сравняват, да се доверят на собствената си интелигентност и смело да пристъпят в света. Тази книга е за всяка жена с визия, която другите може и да не разбират. За всяка жена, на която ѝ е писнало да спазва правилата. За всяка жена, която знае, че ѝ е писано нещо повече, и е чакала прекалено дълго някой друг да ѝ даде позволението, което си е мислела, че ѝ е нужно.

„12 седмици за по-буден ум“ от Санджай Гупта

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 16 февруари 2023 г.
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: „12 седмици за по-буден ум“ ще ви покаже как да изпълните стъпка по стъпка една гъвкава, лесна и забавна програма за коренна промяна на навиците и поведението ви. Тя ще ви помогне да намалите тревожността си, да спите по-добре, да се движите повече и по-енергично, да се храните по-здравословно, да общувате по-пълноценно, да изградите устойчивост към ежедневния стрес, да се обогатите с нови знания и занимания. А това е необходимо, за да направите ума си по-пластичен и гъвкав дори в напреднала възраст.Не ви трябва друг съвет!

Да предадеш Левски“ от Искрен Красимиров

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 17 февруари 2023 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Кой е предателят на Васил Левски? Този въпрос, възбуждал дълголетни полемики, и днес продължава да тревожи историческата ни памет.
В тази книга – своеобразно историческо разследване, са представени проучванията на автора върху истината както за физическите, така и за идейните предатели на Апостола на свободата. Чрез анализ на наличните свидетелства, на събитията, случили се в далечната 1872 г., и на личните взаимоотношения на Левски е направен опит за различен прочит на известните досега факти; изказани са смели хипотези за конфликтите в Ловчанския революционен комитет, „схемата” на предателството, разгрома на Вътрешната революционна организация.
Провокативно и интригуващо изследване, „Да предадеш Левски” аргументирано се включва в дебата за историческата съдба на националните ни герои.

„Джонатан Стрейндж и Мистър Норел“ от Сузана Кларк

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 17 февруари 2023 г.
Превод: Магдалена Куцарова – Леви
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: Магическа Англия от времето на Наполеоновите войни. Англия, в която вълшебниците са тайни служители на правителството и със свои средства защитават Британската империя. Но докато се сражават с „простосмъртни“ врагове и впрягат Силата си като поредното оръжие във войната с човеците, магьосниците са забравили за отколешния си противник – древния народ, който още помни как навремето е властвал над земите и душите на хората. И сега, когато магията е започнала да отслабва и да секва, от дълбините на древността се завръщат феите, вдъхновявани от пробудената си надежда за нов Крал Гарван.

„Скълдъгъри Плезънт: Жив или мъртъв“ (Книга 14) от Дерек Ланди

Издава: „Студиото на А“
Дата на издаване: 17 февруари 2023 г.
Превод: Цветана Генчева
Редакция: Цветина Цолова
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Още няколко дни и светът ще се промени до неузнаваемост. Милиарди животи ще бъдат заличени в окончателното, отчаяно търсене на Детето на Безликите – същото Дете, което ще спомогне за завръщането на древните властелини на земята.
Ако искат да предотвратят това, Скълдъгъри Плезънт и Валкирия Каин имат само един последен избор: да убият Дамокъл Крийд. Докато протести разтърсват магическия град Роърхейвън, а на хоризонта се задават бунтове и революции, Валкирия трябва да реши коя иска да бъде: героиня, която рискува всичко в името на благородния идеал, или убийца, която жертва собствената си душа в името на човечеството.
Решението трябва да бъде взето, а времето изтича.

„Трала-Ла“

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 18 февруари 2023 г.
Преводач: Ненко Генов
Редакция: Здравко Генов
Дизайн на корицата: © Disney 2023

За книгата: Настоящият том съдържа комиксите на Карл Баркс от периода 1953-1954 година. В „Трала-Ла“, историята, дала заглавието на сборника, чичо Скрудж се оказва тъй потиснат от ежедневието, че изпада в нервна криза. За да спаси здравето си, патокът решава да открие легендарна долина в Хималаите, където парите нямат никаква стойност. В друг комикс МакДък, Доналд, Хюи, Дюи и Луи попадат на подводен град, който се оказва изчезналата Атлантида. В следващо приключение героите се натъкват на остров Менехуне, където опознават старите хавайски легенди. А между екзотичните пътувания животът в Дъкбург тече със собствен ритъм. Скрудж иска да построи фабрика за портфейли, Доналд се захваща да усъвършенства прахосмукачката, а малките му племенници купуват камила. И това е само началото на невероятните случки, които изпълват ежедневието на патоците.

„Всеки в моето семейство е убил някого” от Бенджамин Стивънсън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 19 февруари 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Преводач: Анета Макариева-Лесева
Редактор:
Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корицата:
Живко Петров

За книгата: Не сте готови за този роман, който може стриктно да спазва „Десетте заповеди на детективската литература“ на Роналд Нокс от 1929 г. (виж с. 11), но едновременно с това по смайващо забавен начин пренарежда каноните на криминалния жанр!
„Всеки в моето семейство е убил някого” e интелигентен и завладяващ трилър, чийто край просто няма как да предвидите!

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.