fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 19 юли 2020 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Пеперуда в леда“ от Силвия Дей

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 13 юли 2020 г.
Превод: Невена Рикова
Дизай на корицата: Радослав Донев

За книгата: След световния успех на поредицата „Кросфайър“, продадена в десетки милиони копия в целия свят, „Пеперуда в леда“ запознава читателите с новите герои на Силвия Дей – доктор Тийгън Рансъм и Гарет Фрост. Книгата разказва за тяхното страстно пътуване към опрощението и надеждата, за намирането на спасение и нова посока един в друг. Една история за това колко крехка и уязвима може да е човешката душа и колко красота носи в себе си, когато я пуснеш на свобода. Като полет на пеперуда.

„Една среща“ от Милан Кундера

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 17 юли 2020 г.
Превод: Росица Ташева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Една среща“ е сборник с есета на Милан Кундера – знаменития автор на „Непосилната лекота на битието“. Текстове, в които авторът защитава изкуството и говори за едни от най-забележителните творби на нашето време. I.    Бруталният жест на художника – думи за Франсис Бейкън; II.   Романи екзистенциални сонди; III.  Черните списъци или дивертименто с почит към Анатол Франс; IV.   Мечтата за глобалното наследство; V.    Красиво като многолика среща; VI.   Другаде; VII.  Моята първа любов; VIII. Забравеният Шьонберг; IX.  „Кожата“ – истинският архироман

„Всичко за етикета. Правила за светско и делово общуване“ от Татяна Белоусова

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 15 юли 2020 г.
Превод: Ива Николова
Дизайн на корицата:

За книгата:   Тази книга е всеобхватен пътеводител в света на добрите обноски. Написана с много хумор и без скучни нравоучения, тя ориентира читателя в различни ситуации. От официалния прием, всекидневието в офиса, обикновения телефонен разговор, подготовката за празника, до бизнес етикета и имиджа на деловия човек. Книгата е подходящ подарък за всеки, който желае да обогати представата си за правилата на изисканото общуване.

„Тайната на разказвачката на истории” от Седжал Бадани

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 13 юли 2020 г.
Превод: Евелина Пенева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Богато разказана история за тайни, любов и лоялност в колониална Индия – понася читателите в епичен разказ за изцелението. Посветен на красотата на думите и тяхната сила като същински пир за сетивата, романът прославя човечността, разбирането към другия и значението на мечтите както в миналото, така и в днешни дни. Казват, че домът е там, където е сърцето ти. В „Тайната на разказвачката на истории” Седжал Бадани възпява силата на словото да руши стени и да съгражда бариери, през историите на две жени с различен път към свободата.

„Новото момиче“ от Даниъл Силва

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 14 юли 2020 г.
Превод: Коста Сивов
Редакция: Красимир Димовски
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: В елитно частно училище в Женева постъпва нова ученичка. Красиво и забулено в мистерия, детето всяка сутрин пристига с конвой, достоен за държавен глава. Истината е, че баща й е Халид бин Мохамед, принцът на Саудитска Арабия. Когато детето му бива отвлечено, Халид се обръща към единствения човек, на когото може да разчита за спасяването на дъщеря си – Габриел Алон. Двамата мъже биват въвлечени в тайна война за контрол над Близкия изток, от развоя на която зависи както животът на дъщерята на Халид, така и тронът му.

„Излизане от съня“ от Георги Борисов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 13 юли 2020 г.
Редакция: Борис Христов
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата:  Георги Борисов – това е класичност в образната система, съвършен ритъм в звученето, стихосложение, наситено с неочаквани метафори и рими, на които могат да завидят версификатори със самочувствието на първомайстори. Той е сред малцината български поети, чиято образна система позволява да се разгърнат метафори, разширяващи обема си и пространствено, и в дълбочина. Но винаги в класическата метричност.
… Георги Борисов издава настоящия том избрани стихове под многозначителното заглавие „Излизане от съня“. Кой поетически аргумент е натежал в подбора му от ярки, многопосочни послания в полза на заглавието-казус – излизане от съня? Неговата скиталческа кръв и жадна душа, подвластни само на безкрая – са хранилището насвободата му, затова в своите стихове Георги Борисов, без да фамилиарничи с читателите си, споделя ф а т а л н о т о за своя живот: …и по звездите мога да чета… (М. Тодорова)

„Нощна птица“ от Браян Фрийман

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 14 юли 2020 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Най-ужасяващи са тези спомени, които не помним Ами ако трябва да преживяваш най-ужасяващия си спомен… отново и отново? Поредица странни смъртни случаи разтърсват Сан Франциско. Жени, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, умират след жестоки психотични кризи. Детектив Фрост Ийстън търси връзка между самоубийствата, която го води до психиатъра Франческа Щайн.
Противоречивата терапия на Франки помага на хора, преживели сериозна травма, да заличат най-ужасяващите си спомени. И всички жертви са били нейни пациенти…

„Квантова нишка“ от Патриша Корнуел

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 13 юли 2020 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Мега Хром

За книгата: В навечерието на свръхсекретна мисия капитан Кали Чейс получава сигнал за задействан сензор в тунелите дълбоко под Изследователския център на НАСА. Пилот, специалист по квантова физика и киберченге, тя знае, че наближаващата буря и спирането на работата на правителството ще осигурят отлично прикритие за саботаж с убийствени последици. Оказва се, че опасността е по-голяма, отколкото е предполагала. Засъхнала капка кръв, изчезнала карта за достъп, подозрително самоубийство – и смущаваща поредица улики, водещи към Карме, близначката на Кали, която от няколко дни е изчезнала безследно. В отчаяните си усилия да спре обратното броене до катастрофата и да изчисти името на сестра си, капитан Чейс бърза да намери обяснение за непредсказуемото поведение на сестра си. Времето изтича и тя осъзнава, че провалът означава катастрофа!

„Дневник на чумавата година“ от Даниел Дефо

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 15 юли 2020 г.
Редакция: Илияна Бенова – Бени
Превод от английски език: Васил Атанасов
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: През 1665 година чумата покосява Лондон, отнемайки почти 100 000 живота. По това време Даниел Дефо е само на пет, но по-късно извиква спомените си, за да създаде ярка хроника на епидемията и жертвите ѝ. В книгата следваме разказвача по улиците на преобразения град – пътищата са призрачно празни, по вратите на заразените къщи са изрисувани червени кръстове, колите на мъртвите са се запътили към изкопаните в гробищата ями. Срещаме и ужасените жители на града, в който освен болестта върлуват страхът, изолацията и звуците и миризмите на човешкото страдание. И всеки от тези жители има история, която трябва да бъде разказана. Шокиращо яркото описание на съсипания от болестта Лондон прави „Дневник на чумавата година“ най-убедителният разказ за Голямата чумна епидемия, който някога е писан.

„Корейски приказки“

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 16 юли 2020 г.
Превод и подбор: Анета Димитрова, Ирина Узунова, Ралица Манолова, Павлина Плачкова
Редакция: Ким Се Уон
Дизайн на корицата: Ирина Узунова

За книгата: В този сборник ще откриете 21 приказки, отражение на фолклора и традициите на корейския народ. Повдигнете завесата и се потопете в един далечен пленителен свят, изпълнен с приключения. Издигнете се до владенията на небесния владетел и се спуснете до морските дълбини. Там ще се срещнете с корейски царе и принцеси, хитреци и глупци, пакостливи токебита, наивни тигри и отмъстителни духове. Чудили ли сте се как е създаден китайският зодиак, как са се появили луната и слънцето, защо кучето и котката не се харесват и откъде идват глухарчетата? Каним ви в корейския приказен свят, където ще научите отговорите на тези и още много интересни неща.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]