fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 2 юни 2018 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Гласът на любовта“ от Мия Шеридан

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Милена Ковачева

За книгата: За себе си Мия Шеридан споделя, че нейната страст е да извайва истории за истинската любов и хора, които са предопределени от съдбата да бъдат заедно. Нейните герои имат минало, което е оставило своя отпечатък върху тях, но намират своята надежда и щастлив край. Мия вярва, че романтичните книги носят надежда, тъй като връщат вярата в любовта като движеща сила, която е способна да премести и планини.Романът е сред 100-те най-добри романтични книги в класацията на Goodreads. Той е бестеселър на New York Times, USA Today и Wall Street Journal.

„Създателят на Тайсън. Моят живот с Кас Д`амато“ от Майк Тайсън и Лари Сломан

Издава: „Жануа`98“
Дата на публикуване: 1 юни 2018 г.
Превод: Огнян Георгиев
Редакция: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Страхил Радин

За книгата: В „Създателят на Тайсън“ Железния крачи в миналото на своя ментор. С настървението на Шерлок Холмс Тайсън открива шокиращи истини за самия себе си и проследява цяла върволица от събития. Благодарение на тях той слага боксовите ръкавици, а пред него Магьосника с лапи започва да обработва бавно и методично нагорещеното желязо.

„Бразилски храст“ от Велина Минкова

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 1 юни 2018 г.
Дизайн на корицата: Росен Дуков

За книгата:„Бразилски храст“ е какофония от дълги и кратки разкази, в които абсурдно, но безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна иронична игра на двусмислието. Велина спечели българската публика с „Доклад на зелената амеба за химическия молив“, където си зададохме въпроса съществува ли зелена амеба и възможна ли е връзката й с химическия молив в свят, бил той и условен? Премиерата на сборника с разкази ще се проведе на 7 юни, 19:00 ч., в литературен клуб “Перото”.

„Не се сбогувам“ от Борис Акунин

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Денис Коробко

За книгата:  Русия, повлечена от вихъра на революцията. Мътният порой е отнесъл всичко старо, уютно, познато – и в този кървав въртоп е въвлечен Ераст Фандорин, завърнал се по чудо към живот. Чувството за дълг отново го кара да прави това, в което е най-добър – да разкрива престъпления и разобличава злодеи. А злодеяния в тези смутни години има достатъчно. Империята е рухнала, Русия е опустошена, бялата и червената армия са разкъсвани и от вътрешни конфликти, из обширната страна вилнеят всевъзможни банди, и всеки има свое оправдание и своя истина. Ще успее ли един благороден мъж да направи верния избор? С помощта на своя предан слуга Маса и окрилен от една закъсняла, но истинска любов, Ераст Фандорин върви неотклонно по пътя на честта…

„HHhH (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) от Лоран Бине

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Надежда Илиева, Добромир Добрев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: HHhH, Himmlers Hirn heißt Heydrich (Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих) разказва автентичната история на операция „Антропоид”, покушението над „най-опасния човек в Третия райх” Райнхард Хайдрих, планирал Окончателното решение, организирал айнзацгрупите в Източна Европа, дясна ръка на Химлер в СС и по онова време протектор на Бохемия и Моравия, както и президент на Интерпол. Сравнявана с „Доброжелателните“ на Джонатан Лител, книгата е носител на Награда „Гонкур за първи роман” през 2010г.

„Причините да останеш жив“ от Мат Хейг

Издава: „Intense“
Дата на публикуване: 30 май 2018 г.
Превод: Антония Иванова
Редакция: Емил Марков

За книгата: На всеки петима души един страда от депресия. Мат Хейг разказва как е преживял житейската криза, нелеко, но триумфиращо е преодолял болестта, която едва не го унищожава, и как се е научил да живее наново. Твърдо вярва, че най-старото клише е и най-вярното: има светлина в края на тунела. Хейг ни учи и насърчава да празнуваме малките радости и миговете на душевна хармония; напомня ни, че винаги има причини да останем живи.

„Вещерът 6: Кулата на лястовицата“ от Анджей Сапковски

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 28 май 2018 г.
Превод: Васил Велчев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Във „Вещерът. Кулата на лястовицата” спътниците, които Гералт от Ривия откри в „Огнено кръщение”, продължават да бъдат с него в търсенето на Цири, но някой е решен да му попречи. В част шестта времето на края, времето на меча и брадвата, времето на презрение, времето на белия студ и вълчата виелица са по-близо от всякога… И само Лястовицата, Детето на Старата кръв, може да отвори Портата на световете и Вратата на времето. Смеете ли да надникнете в нея?

„Фашизъм: Предупреждение“ от Мадлин Олбрайт

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 31 май 2018 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата:“Фашизъм: Предупреждение“ е изключително актуален преглед на фашизма в ХХ век и отражението му в света днес. С оглед на трагичните последици от фашизма, логично е да допуснем, че обществото ни ще отхвърли всеки опит за неговото възраждане. Във „Фашизъм: Предупреждение“ първата жена, държавен секретар на САЩ, Мадлин Олбрайт поставя под съмнение това предположение, основавайки се на личните си преживявания като дете в разкъсваната от война Европа и внушителния си професионален опит като дипломат. Тя съставя фактологични портрети на съвременни лидери като Тръмп, Путин, Ким Чен Ун, Ердоган, които пренебрегват демократичните институции и спекулират със страховете на собствения си народ – тактики, присъщи още на фашистите през 20-те и 30-те.

„Измамен“ от Станислав Койчев  Стан

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 2 юни 2018 г.
Редакция: Иванка Ангелова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата:  Изборът е направен. Историята продължава, но светът е нов. Предателство, любов и измама – и най-красивата история крие неподозирани обрати. Не можеш да познаеш истината, без да срещнеш лъжата. Ще ги различиш ли? „Измамен“ е продължението на романа „Невидим“, оглавил класацията на верига книжарници „Хеликон“ за най-продавани книги през 2017 г. и носител на награда „Бисерче вълшебно“ в категория „Мечтатели“ за същата година.

„Неделни разговори за душата“ от Опра Уинфри

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Диляна Георгиева
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: В този сборник Опра Уинфри събира за пръв път най-съкровените и затрогващи моменти на просветление, вдъхновили милиони зрители на удостоеното с три награди „Еми“ телевизионно предаване „Неделни разговори за душата“. Книгата е съставена от десет глави, всяка от които представя важен етап от духовното пътешествие на самата авторка и започва с есе, написано лично от нея. Това е безценна колекция от най-значимите беседи на Опра с едни от най-уважаваните духовни лидери. С над 100 красиви фотографии, много от които направени в имението на Опра в Калифорния, където се заснемат „Неделни разговори за душата“, този сборник ще се превърне в безценен спътник на читателя, пробудил се за чудесата и неограничените възможности на живота.

„Опожареният град на чудесата“ от Рой Якобсен

Издава: „Авиана“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Дизайн на корицата: „Авиана“

За книгата: „Опожареният град на чудесата“ е завладяващ екзистенциален роман, който разказва за интригуващата история на Зимната война, когато три месеца след нахлуването на Хитлер в Полша Русия атакува Финландия.

И насред целия студ, който обагря сълзите в черно и сковава сърцето на човека, се разказва рядко срещана приказка за топлина – сага, която занимава ума с истории за дърво, война и мъжко приятелство, за това, как човешкото състрадание може да оцелее през яростта на битката, и намира израз в делнични действия и пестеливи думи. Това е история за величието на индивида – и за неговата незначителност. (…) В своя сдържан, прецизен стил Якобсен без следа от сантименталност рисува портрет на (прикрито) интелигентния чудак, който е едновременно трогателен и енигматичен.
Дагенс Нюхетер

„Евелина“ от Франсис Бърни

Издава: „ЖАР“
Дата на публикуване: 29 май 2018 г.
Превод: Златина Сакалова
Редакция: Симеона Джуброва, Жанет Аргирова
Дизайн на корицата: „Ателие-то“

За книгата:  Романът е публикуван анонимно през 1778 г. и незабавно печели слава, което дава кураж на Франсис Бърни да разкрие авторството си. Със забавното съчетание на романтизъм и сатира, комедия и мелодрама „Евелина“ е блестяща картина на висшето общество. Иновативният подход на хладно-дистанциран анализ на порядките и обноските и използването на грешките и неувереността в поведението на главната героиня като основа за развитието на действието, превръщат „Евелина“ в пътеводител за романите на Джейн Остин.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.