fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 2 юни 2019 г.

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

 

„Джийвс и Устър“ от П.Г. Удхаус

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 30 май 2019 г.
Превод: Савина Манолова, Станислава Попова
Редакция: Стойчо Иванов
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Луксозното издание с твърди корици „Най-доброто от Джийвс и Устър“ съдържа романите „Радост в утринта“, „Пълен напред, Джийвс“ и „Законът на Устър“ и ще припомни на читателите, че „всичко забавно в живота е неморално, нелегално или те прави дебел“. Джийвс може и невинаги да е на едно мнение с Бърти за шарените чорапи, белите сака, вратовръзките и други въпроси на шиваческото изкуство, но винаги може да му се разчита да изгребе младия си господар от кашата – дори ако по тактически причини го е забъркал в нея на първо място. А бедите се настъпват по петите!

  

„Отдадени на греха“ от Мегън Марч

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 01 юни 2019 г.
Превод: Николина Тенекеджиева
Редакция: Христина Стоянова
Художник на корицата: Златина Зарева

За книгата: Уитни Гейбъл е от онези жени, за които се бориш до смърт. Бориш се да ги имаш. Да ги пазиш. Да ги обичаш. Линкълн Рискоф най-накрая научи урока си и е време да докаже, че именно той е мъжът, който е достоен да застане до нея. Без значение кой или какво се изпречи на пътя му, този път тя ще бъде негова… завинаги. Книга трета от бестселър поредицата „Грях“ на Мегън Марч.

„Може би някой ден“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 28 май 2019 г.
Превод: Мария Димитрова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Потопете се в страстна приказка за музика, любов и предателство. Сидни живее в розов балон – тя е прилежна студентка, с постоянна работа, съквартирантка е на най-добрата си приятелка и има страхотен приятел, а музиката, идваща от балкона срещу нейния, бързо се превръща в саундтрака на живота ѝ. Но когато Сидни открива, че приятелят ѝ ѝ изневерява, балонът се пуква.

„Феноменът Тесла“ от Хамиш Макензи

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 28 май 2019 г.
Превод: Тодор Стоянов
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Навсякъде по света електромобилите набират все по-голяма популярност, а бизнес магнати влагат баснословни суми в задвижването на глобална електромобилна революция. Отличеният с множество награди Model 3 на „Тесла“ – луксозен електромобил, пуснат в продажба през 2018 г., променя възгледите на обществото за моторните превозни средства. Междувременно главният изпълнителен директор – Илън Мъск, предизвиква полемики в Туитър, а растящият дълг на „Тесла“ изправя компанията на ръба на финансовата пропаст. Във „Феноменът Тесла“ ще разберете защо Мъск се опълчва както срещу нови играчи, така и срещу титани от автомобилната индустрия. Това е историята на една компания, готова на всичко, за да превърне всяка кола на пътя в електромобил

“Зимният път” от Леонид Юзефович

Издава: „Еднорог
Дата на публикуване:
Превод: Валентина Радинска
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Генерал Пепеляев влиза в трагичен сблъсък с друга забележителна личност, допринесла историческите събития в Русия да поемат в определена посока – Иван Строд. Командирът от Червената армия има не по-малко интересен живот, превърнал латвийския анархист и бъдещ писател в легенда. Двамата руски мъже защитават страстно и с цената на всичко ценно за тях своите каузи. Те са лицата на противоположни идеологии, но част от едно цяло и независимо от това кой излиза победител от битката, трагичната съдба на двамата не допуска чувството за триумф.

„Досието Скрипал. Животът и неуспешната смърт на един руски шпионин“ от Марк Ърбън

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 27 май 2019 г.
Превод: Боримир Паскалев
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: В книгата „Досието Скрипал. Животът и неуспешната смърт на един руски шпионин“ той представя не просто неуспешната акция по отравянето, но проследява цялата история на нашумелия агент още от детството му в Калининград, през службата в десантните части и първите му мисии в чужбина, чак до вербуването му от МИ6, разкриването му и последвалата размяна срещу заловени в САЩ руски шпиони. Основна част в уникалното изследване заема и разразилата се след покушението информационна война, в която замесените страни не се свенят да изкривяват фактите и да манипулират общественото мнение.

„Уилям Уентън и шифрованият портал“ от Боби Перс

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 27 май 2019 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: „Шифрованият портал“ е втората част от награждаваната поредица на Боби Перс за Уилям Уентън, който трябва да разплете мистерията, обвила миналото на семейството му, и да се справи с истината – а и с цял нов свят на роботи и свръхтехнологии. Напрегнати, динамични и вълнуващи, приключенията на Уилям ще се харесат на всички фенове на Пърси Джаксън и Доктор Ху. До момента поредицата има читатели в 36 страни по света и е напът да стигне и до екраните. 

„Дама Пика“ от А. Пушкин

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 27 май 2019 г.
Превод: Атанас Далчев
Дизайн на корицата: Ясен Гюзелев
За книгата: Животът като хазартна игра и играта като възможност за трансформация на живота. Фаталната „черна дама“ като символ на възмездието и съдбата, която не може да бъде излъгана. За „Дама пика“ – най-енигматичната, най-мистичната и брилянтна повест на големия руски поет и писател, Ф. М. Достоевски казва: „Фантастичното трябва до такава степен да е в съприкосновение с реалното, че почти да му повярвате.  Пушкин… написа „Дама пика“  – връх в изкуството на фантастичното“.

„Лисицата“ от Фредерик Форсайт

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 27 май 2019 г.
Превод: Крум Бъчваров
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Ейдриън Уестън,бивш шеф на британската Секретна разузнавателна служба, е събуден през нощта от телефонното обаждане на министър-председателката. Новината е шокираща: системите на Пентагона, Агенцията за национална сигурност и ЦРУ едновременно са били хакнати. През техните уж непробиваеми защитни стени е проникнал неизвестен враг, известен само като Лисицата. Още по-голяма изненада е откритието, че извършителят е британският тийнейджър Люк Дженингс. Той няма цели, няма тайни, просто е смайващо блестящ ум. Заплашва го екстрадиране в САЩ… докато на Уестън му хрумва друга идея: щом Люк е успял да постигне това с нас, какво ли може да направи с нашите врагове?

„Химн на демократичната младеж“ от Сергей Жадан

Издава: „Парадокс
Дата на публикуване: 28 май 2019 г.
Превод: Албена Стеманова
Адаптация на корицата: Инна Павлова
За книгата: Надали има в историята друга жена, вдъхновявала, любила, съпътствала живота на толкова гениални мъже, както Алма Шиндлер-Малер-Гропиус-Верфел. Густав Климт, Александер фон Цемлински, Макс Буркхарт, Густав Малер, Оскар Кокошка, Валтер Гропиус, Франц Верфел – художници, композитори, театрали, писатели, поети, архитекти – едни от най-великите творци на Виенския сецесион са били завладени от нейната красота, чар и интелект. Но дали това е донесло щастие в живота на тази необикновена жена, дали е удовлетворило копнежите на нейния неспокоен дух?

„Световните религии“ от Хюстън Смит

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 30май 2019 г.
Превод: Светла Христова
Редакция: Вера Янчелова
Художник на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Шедьовърът на Хюстън Смит разглежда основните принципи на водещите световни религии: индуизма, будизма, конфуцианството, даоизма, юдаизма, християнството и исляма, както и традициите на коренното население на Австралия, Африка, Океания и двете Америки. Основната цел на автора е да помогне на читателя да се докосне до същността на всяка една от описаните религии, подчертавайки съкровено духовното, а не институционалното им измерение. Само един истински познавач и практикуващ вярващ би могъл да достигне подобна дълбочина и същевременно да предаде същината така просто и завладяващо.

„Непознатото дете“ от Е. Т. А. Хофман

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 28 май 2019 г.
Превод: проф. Борис Парашкевов
Илюстрации: Катина Пеева
Художник на корицата: Свобода Цекова

За книгата:Вдъхновена от Е. Т. А. Хофман и неговите разкази, Ина Кънчева развива втори проект в концепцията „Музика в книга“ – творбата „Непознатото дете“, отстояваща свободата на фантазията срещу ограничението на конвенционалността. Един поетичен поглед върху темата за материалното и нематериалното, за това да имаш или да бъдеш, поднесена като импресия на представата за смъртността на човека и вечността на природата. Към книгата е приложено съдържание за слушане – адаптиран от Александър Секулов текст в блестящата интерпретация на Самуел Финци, и три музикални сцени, базирани на оригиналната композиция на Е. Т. А. Хофман – Квинтет за арфа в до-минор. Тази нова, разчупена музикална картина се представя чрез създаването на звукова среда – микс от буфосинхрон, бийтбокс, традиционни и необичайни инструменти. Тя се вплита в сюжета и обрисува специална съпътстваща илюстрациите звучност, която свързва Хофмановите персонажи във фантастичен свят в няколко измерения.

„Дъждовете на страха“ от Иван Желязков

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 28 май 2019 г.
Редакция: Борис Минков
Дизайн на корицата: Румен Жеков

За книжките: Роман, в който се разполагат проекциите на нестройните, но богати на подстъпи светове – реални и не толкова реални, в който ровенето в миналото е също така значимо, както и ровенето в днешното живеене, а преосмислянето му е ключът към тези светове. Роман, в който звукът от премитането на елхови иглички в спокойния пловдивски дом (звук, напомнящ разсипан игленик) се смесва с тревожното шуртене на конска урина по шосето от Чернобил, роман, от чиито страници ни гледат едновременно и каналните плъхове от 68-ма – мокри, полумъртви, с очи като бутони на асансьор, и бобрите, чиито жилища-крепости, жилища-миражи се показват над водата, но необозримите им входове и лабиринти са основно под нея, за да всяват страх. И докато дъждовете на страха ни обливат, не е ли именно това скриване на бобрите от човешките погледи своеобразно връщане във времето, не касае ли то в действителност същността на нашето собствено живеене, стремежа ни за хармония със себе си?

„Луна на прозореца“ от Антоанета Славова

Издава: „AMG Publishing “
Дата на публикуване: 31 май 2019 г.
Редакция: Силвия Недкова, Юлия Пискулийска
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Ева и Филип са европейски творци, живеещи в Южна Африка. Тяхната връзка е дълбоко емоционална и интелектуална, но е поставена пред изпитание. Дали вината е достатъчно основание да се откажеш от това, което обичаш? Дали любовта към семейството може да бъде сравнена с любовта към работата и творчеството? „Луна на прозореца“ е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим, и какво губим, когато привидно печелим.

„180 секунди“ от Джесика Парк

Издава: „ICU“
Дата на публикуване:  28 май 2019 г.
Превод: Eлка Виденова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: За своите 16 години Алисън е изгубила броя на приемните семейства, в които е получавала измамното обещание за дом, само за да бъде отхвърлена. Всеки опит да се довери и да повярва в правото си на щастие е завършвал с поредното разочарование. За да спаси нараненото си сърце и да оцелее в свят, в който никой не се нуждае от нея, Алисън се научава да се придържа към едно единствено правило: Не се привързвай към нищо и никого. Едно неочаквано изпитание променя всичко. Алисън е въвлечена в социален експеримент: задачата е да гледа в очите напълно непознат човек в продължение на 180 секунди. Нито тя, нито момчето, което сяда на стола срещу нея, са готови за последиците от тези 180 секунди.

„Светлина в пукнатините“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на издаване: 28 май 2019 г.
Превод: Нели Лозанова
Редакция: Кристина Димитрва
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Коледа наближава и повечето жители на Квебек са обхванати от еуфорията на празничния дух. За главен инспектор Гамаш обаче мразовитият сезон носи само поражения. Повечето му служители са напуснали отдел „Убийства”, старият му приятел и заместник Жан Ги Бовоар не му говори от месеци, а началството си е поставило за цел да го отстрани. Именно тогава Мирна Ландерс се свързва с Гамаш, за да му каже, че нейна дългогодишна приятелка е обещала да й гостува в Трите бора, но така и не е пристигнала. Озадачен от нежеланието на Мирна да разкрие истинското й име, Гамаш скоро разбира, че изчезналата жена е една от най-известните личности не само в Северна Америка, но и в целия свят. Главният инспектор се заема да разнищи мистерията, но едновременно с това му се налага да разкрие престъпление, назрявало с десетилетия в самото ядро на квебекската полиция.

„Дискотека „Гогол““ от Пааво Мацин

Издава: „Paradox“
Дата на издаване: 30 май 2019 г.
Превод
: Дора Медникарова
Дизайн на корицата: Инна Павлова

За книгата:  „Дискотека „Гогол“ е едновременно антиутопия и пародия на антиутопичното, а самият Пааво Мацин отбелязва, че докато е пишел книгата, е изпитвал един вид колективен психологически страх от подобен бъдещ сценарий: усещане, бъкащо от изключително гоголевски фантоми и герои.

„С дъх на канела“ от Никълъс Спаркс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 30 май 2019 г.
Превод: Маргарита Терзиева
Редакция: Димитър Риков
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Те са различни като морето и пясъка, а случайната им среща е бурна като рева на прибоя. Савана променя Джон, намира път към него и единствена успява да проникне отвъд стените, които е изградил около себе си. Докосването между жената с дъх на канела и Джон трае само миг, но оставя белег за цял живот. Всеки обикновен човек има своята необикновена история. Никълъс Спаркс умее да разказва тези истории, заредени с нежност и емоция, способни да развълнуват всяко поколение.

„Вкусът на магията“ от Деяна Драгоева

Издава: „Lexicon“
Дата на публикуване: 29 май 2019 г.
Дизайн на корицата: Любомир Славков
Художник на корицата: Катерина Евгениева

За книгата: Това е вълнуващо фентъзи с мистични създания, героични приключения, напрегнати премеджия, неочаквани метаморфози, люти битки, солени открития, сладки спомени, горчиви истини и пиперливи лъжи. Ако се оставите да ви водят и се вгледате в тях, вие със сигурност ще се разпознаете сред нейните герои – вещи магьосници, славни воини и красиви вълшебни същества! И дълго ще помните това магическо преживяване!

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.