fb
@-книгиСпециални

Новите книги на седмицата – 20 октомври 2019 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Спечелете времето на своя страна“ от Джан Йейгър

Издава: „Август“
Дата на публикуване: 14 октомври 2019 г.
Превод: Станислава Миланова
Дизайн на корицата: Румен Димитранов

За книгата:  Д-р Джан Йейгър, социолог и бизнес консултант, ще ви помогне да действате по-ефективно в един свят, в който всеки ден поставя по-високи изисквания пред нас. От тази книга ще научите:
– Най-важният фактор, който може да контролирате, за да промените изцяло начина на управление на времето си;
– Как да се справяте с нещата, които отвличат вниманието и разкъсват времето ви;
– Как да се борите с „прахосниците на време“- прекалено натоварен график, неправилен ритъм на работа, лошо планиране, отлагане и перфекционизъм;
– Как да подобрите отношенията в работата си, за да пестите време …и още много.

„Погубеният свят“ от Том Суетърлич

Издава: „MyBook“
Дата на публикуване: 16 октомври 2019 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Майре Буюклиев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Шанън Мос работи в секретен отдел на Службата за военноморски разследвания. През 1997 година в Западна Пенсилвания ѝ възлагат да разреши жестокото убийство на семейството на американски военноморски тюлен и да открие изчезналата му дъщеря. Мос не може да сподели информацията, с която разполага, с официалните сили на реда, но открива, че тюленът е бил астронавт на борда на космическия кораб „Либра“, смятан за изчезнал в тъмните талази на Дълбокото време. Мос познава от опит травмата, която едно пътуване във времето може да нанесе на човешкото съзнание, и е убедена, че преживяванията на военноморския тюлен в бъдещето са предизвикали това насилие. Твърдо решена да намери изчезналото момиче и мотивирана от мъчителна връзка със собственото си минало, Мос се отправя напред във времето, за да проучи възможни версии за бъдещето, да търси доказателства или интуитивни прозрения, които да ѝ помогнат да разреши случая от настоящето.

„Виното. Българска енциклопедия“ от Ясен Бориславов

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 15 октомври 2019 г.
Редакция:  Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Людмил Веселинов

За книгата: Във “Виното. Българска енциклопедия” ще прочетете за историята на винопроизводството, как да си приготвите сами вино, какви са сортовете, подходящи за различни видове вина, какви са характеристиките на видовете бъчви, какви са принципите на дегустацията и др.

 

„Октомври“ от Елин Рахнев

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 15 октомври 2019 г.
Редакция и корекция: иляна Курташева и Невена Дишлиева-Кръстева
Корица: Кольо Карамфилов

За книгата:  Стихотворенията от “Октомври” са състояния, изразяващи онова, което ни наранява и приласкава, докато наблюдаваме света, любовта и пролуките помежду им. Книга откровение, която утешава с усещането, че не си сам в крехката си самота. “Октомври” ще приласкае влюбените в поезията, читателите, които виждат и прозаичното около себе си в рими. Стихосбирката е за онези, които не знаят как да се държат, когато ги обичат. За почитателите на вехти банди, които се събуждат сред ягодови полета. Тази книга е за хората с усет към неординерното в живота, за любителите на добрата поезия и за онези, които са имали щастието да се докоснат до предишни текстове на Елин Рахнев. И нямат търпение да го четат още и още. За всички, които пазят специално място в сърцето си за Джон и Йоко, за Зелда и Скот.

„Психология на глупостта“, под редакцията на Жан-Франсоа Мармион

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 17 октомври 2019 г.
Превод: Недка Капралова
Редакция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: M. Zut

За книгата: ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е СВЯТ БЕЗ ГЛУПАЦИ? Всъщност не. Глупостта, оказва се, е универсално явление. Всички я търпим в ежедневния си живот. Срещаме високопоставени глупаци, невежи идиоти, недодялани простаци, автентични тъпаци, войнствени загубеняци, самонадеяни малоумници, образовани имбецили… Няма граници за човешката глупост. Нещо повече: всички ние в един или друг случай сме постъпвали глупаво. Можем обаче да се опитаме да дефинираме човешката глупост. Може би ако разберем нейната природа, по-успешно ще се преборим с нея. Именно такава е целта на настоящата книга. Автори като Д. Канеман, А. Дамазио, Б. Сирюлник, Х. Гарднър и много други писатели, психолози и философи ни предлагат една аутопсия на глупостта във всичките ѝ форми. Дори да не успее да ни спаси от чуждото безумие, може пък да ни спаси от собствената ни глупост. Така в света ще има един глупак по-малко.

„Stranger Things: Бягството на Макс“ от Брена Йованоф

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 19 октомври 2019 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Габриела Кожухарова

За книгата: Неразказаната досега емоционална история за миналото на Макс от хитовия сериал на Netflix – Stranger Things. Но коя е Макс Мейфийлд? Имах чувството, че съм прекарала целия си живот в изучване на същността на разни неща –  как можех да разбия някоя ключалка или да проумея характера на даден човек, откъде минават всичките ми възможни пътища за бягство. Били никога не бе представлявал разрешим проблем, той просто бе явление, което трябваше да преживея. Вече обаче ми писна от чудовища.

„Аз съм динамит. Животът на Ницше“ от Сю Прюдо

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 14 октомври 2019 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Като се опира на документи, проучвания, писма, както и на трудовете на Ницше, британската писателка и историк Сю Прюдо обрисува света на един блестящ,  ексцент-ричен и дълбоко смутен човек, хвърляйки светлина върху събитията и хората, формирали живота и работата му. От християнското му възпитание, засенчено от мистериозната смърт на баща му, през учителската му кариера, отношенията му с видните интелектуалци на неговото време, самотното философстване по високите планини, до драматичния му психичес-ки срив. Сю Прюдо успява с малко щрихи ярко да пресъздаде интелектуалната, културната и политическата атмосфера в Европа от втората половина на ХIХ в.

„Парижка тайна“ от Карън Суон

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 17 октомври 2019 г.
Превод: Надя Златкова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Парижка тайна” ни отвежда в града на любовта, където в един останал затворен за десетилетия апартамент са открити безценни произведения на изкуството. Млада жена се оказва оплетена в притворния живот на богаташката фамилия, притежаваща апартамента, които не са готови да научат истината за това как са събрани тези изключителни творби. Дълго пазени тайни от нацистката окупация на Франция се комбинират с една (не)очаквана пламенна любов – какво повече?

 „Извинението“ от Ева Енслър

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 18 октомври 2019 г.
Превод: Мария Михайлова
Редакция: Любослава Русева
Художник: Чавдар Гюзелев

За книгата: Както милиони други жени, станали жертва на домашно насилие, Ева Енслър очаква извинение за случилото се, което така и не идва. След години работа като артист и активист срещу насилието, авторката на „Монолози за вагината“ решава да не чака повече. „Извинението“ е написано от самата нея, представяйки гледната точка на баща ѝ, който търси прошка за стореното. Тази разтърсваща изповед е съставена от отдавна желани думи, потресаващи признания и опустошаващи истини. „Извинението“ помага за лекуването на раните, които са нанесени от най-близките и очертава път към свободата и прошката, който ще промени самите нас.

„Лечителят медиум: Помощ за черния дроб“ от Антъни Уилям

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 15 октомври 2019 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Възможно ли е да се избавим от хронична болест или мъчителен симптом, ако обърнем внимание само на един аспект на здравето си? Може ли влошеното състояние на един орган да е причината за редица здравословни проблеми – от хипертония и диабет до кожни и автоимунни заболявания? Според световноизвестния лечител медиум Антъни Уилям цялостното ни здравос-ловно състояние зависи от черния дроб. В тази книга той разкрива удивителна информация, получена от Висш Дух, за уникалните функции на черния дроб и ключовата му роля в редица важни процеси в организма. Единственият начин да се излекуваме е, като се погрижим за черния си дроб – и Антъни Уилям ни показва най-лесния начинда го направим. В тази книга той предлага подроб-ни списъци с лечебни храни, билки и добавки, както и две програми за детоксикация.

„Франкенщайн от Багдад“ от Ахмед Садауи

Издава: „Киви“
Дата на публикуване: 17 октомври 2019 г.
Превод: Емил Ценков
Редакция: Мая Люцканова
Дизайн на корицата: Аделина Бонева за издателство „Вакон“

За книгата: „Франкенщайн от Багдад“ е майсторски композиран, дълбокомислен и различен роман. Темите, които засяга, са изключитлено актуални не само във времето на поствоенен Ирак, но и в епохата на т.нар. „фалшиви новини“ и създаването на лъжливи образи. В историята се преплитат съдбите на няколко герои: Хади, вехтошар и търговец с незаконен бизнес, който започва да събира човешки части из осените с останки багдадски улици, воден от мюсюлманската традиция – покойникът да бъде погребан подобаващо, Хасиб – охранител на хотел, Махмуд – амбициозен журналист и хроникьор на войната и старицата Елишва, която вдъхва живот на събраното от различни човешки части тяло.

 

„Ще те защитя“от Питър Мей

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 18 октомври 2019
Превод: Богдан Русев
Дизайн на корицата: Росен Дуков

За книгата: Животът на Нийв и Руари Макфърлейн е сбъдната мечта, откъдето и да го погледнеш. Притежават преуспяваща компания за производство на прочутите ръчно тъкани платове от Хебридските острови, затрупани са с поръчки от цял свят, роднини и приятели могат само да им завиждат. Но всичко това буквално се взривява една нощ на хиляда мили от родното им място, насред улиците на Париж. Останала сама, Нийв трябва да открие истината за своя съпруг и търсенето я отвежда все по-назад в миналото и все по-надълбоко в мрачните тайни, за които не е подозирала. Майсторски извезана история, която прескача между изолирания шотландски архипелаг, познат от предишните романи на автора, и европейските модни столици; между настоящето и миналото на героите, споени завинаги от неизбежността на преживяното.

„Кондора се завръща“ от Джеймс Грейди

Издава: „Бард“
Дата на издаване: 14 октомври 2019 г.
Превод: Венцислав Божилов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата:В CONDOR.NET аналитик от разузнаването преследва конспирация, която започва в Афганистан и води до тайните на собствените му шефове. В „Килийното опиянение на Кондора“, „Жасминеното опиянение на Кондора“ и „Следващият ден на Кондора“ параноята на воина на националната сигурност достига върха си, когато той е заключен в психиатрична клиника на ЦРУ. В „Кондор на лавиците“ секретни документи в мазето на Библиотеката на Конгреса запращат Кондора в убийствен подземен свят,в който не може да се има доверие на никого. А в „Руската рулетка на Кондора“, свързана с най-големия шпионски скандал след края на Студената война, главният герой се изправя срещу диктатор, решен да превърне американска-та политика в коварна шпионска игра.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.