fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 23 януари 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Есенциализъм“ от Грег Маккюън

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 17 януари 2022 г.
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Превод: Ина Димитрова

Дизайн на корицата: Деница ТрифоноваЗа книгата: Колко пъти казвате „да“, без да му мислите много? Колко често се съгласявате само за да угодите някому? Или по навик? Чувствате ли се свръхзаети, но непродуктивни? Следвате ли чужди приоритети, оставяйки нереализиран собствения си потенциал? Едва когато спрете да се опитвате да свършите всичко, да казвате „да“ на всеки и да се пилеете в дреболии, ще бъдете в състояние да осъществите истински важните неща. Есенциализмът не е в това да вършим повече неща за по-малко време, а да вършим правилните неща.

„Инструкторът“ от Питър Хелър

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 18 януари 2022 г.
Превод: Боян Дамянов
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата:  Джак е нает на работа в елитeн курорт като инструктор по риболов. Какво по-хубаво от това да избягаш сред природата по време на третата година на пандемия? Условията са чудесни и от младия мъж се изисква само да съпровожда по реката клиентката си – известна певица. Но идиличното начало на отношенията им е помрачено от стряскащи открития в гората, необясними писъци нощем и усещането, че всяка тяхна крачка се следи.

„И дъбът още е там“ от София Лундберг

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 18 януари 2022 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Естер е загубила опората си след тежък развод, а почивните дни без сина й Адриан са болезнено самотни. Всяка втора събота, в търсене на утеха, тя сяда на пейката под красив стар дъб и потъва в мисли. Един ден там среща Рут, възрастна дама с невероятна способност да се радва на красивото в живота.  Между двете жени се създава неочаквано и силно приятелство. Но не всичко е такова, каквото изглежда. Какви ли тайни крие Рут? Търсенето на отговори отвежда Естер до езерото Комо в Италия. В края на това пътуване в сърцето на Естер ще изгрее надежда за ново щастие. И за нова любов.

„Как кралят на Елфхейм намрази приказките“ от Холи Блек

Издава: “Ибис”
Дата на публикуване
: 18 януари 2022 г. 
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Ровина Кай; Адаптация: Кремена Петрова

За книгата: Имало едно време едно момче с остър език и сърце от камък. Преди да стане жесток принц и зъл крал, той бил дете от Царството на феите. В тази книга Холи Блек хвърля по-задълбочен поглед върху драматичния живот на Кардан – енигматичния върховен крал на Елфхейм. Историята включва събития преди „Жестокият принц“ и приключение след края на „Кралица на нищото“, както и познати моменти от цялата трилогия, но разказани изцяло от гледната точка на Кардан. Тази нова част от поредицата „Вълшебният народ“ е завръщане към спиращите дъха романтика, опасност, хумор и драма, които плениха читателите по целия свят. Всяка глава е придружена от прекрасни цветни илюстрации, които превръщат книгата в перфектния подарък за почитателите на поредицата.

Господарят на пепелищата“ (Стийлхейвън книга 3) от Ричард Форд

Издава: „Аrtline Studios“
Дата на публикуване: 19 януари 2022 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Стоян Христов
Дизайн на корицата: Ясен Стоилов

За книгата: Бори се до смърт…

Кралицата на Стийлхейвън е станала по-силна. С меча на мъртвия си баща в ръка, тя трябва да защити града от елхарима Амон Тугра и кръвожадната му армия, която вече e пред портите. Следва жестока, неумолима четиридневна битка, най-опасната до момента.

…или се преклони пред врага.

Нито една от страните не е извън опасност, докато адът се разгръща с надвисналата заплаха от преврати и отприщването на най-смъртоносните и черни магии. Лоялност, сила и хитрост ще са поставени под изпитание в търсенето на победа. Каква съдба е отредена на Свободните държави?

„Облачна магия“ от Тамзин Мори

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване: 21 януари 2022 г. 
Превод: Ана Пипева
Редакция: Преслава Колева
Адаптация на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Какво би се случило, ако можеше да се сприятелиш с облак?

Какво време би си избрал?

Ами ако времето отразяваше настроението ти – независимо дали го искаш, или не?

Единайсетгодишната Стела се завръща на Шетландските острови, за да прекара лятото с дядо си, но нищо не е както си го спомня. Дядо ѝ тъгува за баба ѝ, островът е пуст, а Стела се чувства самотна. Всичко се променя, когато среща Тамар – странна жена, която може да преде дъги и да вика урагани. Под ръководството на Тамар и с помощта на Нимбус, младо буреносно облаче, Стела започва да се обучава в магията за тъкане на време. Но не всичко е спокойно на малкия остров, а в дълбините на морето дебне древен враг.

“Всеки полудява по свой начин” от Стефан Чапалику

Издава: “Ерго”
Дата на публикуване: 21 януари 2022 г.
Превод: Русана Бейлери
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Йоана Ивова

За книгата: Романът на Стефан Чапалику „Всеки полудява по свой начин” е трилогия с автобиографичен характер, която проследява паралелно промените в живота на отделния човек и на обществото в Албания през последните петдесет години. Настоящето издание представя първата от трите книги, в която разказвачът е все още дете. То чувства себе си в центъра на вселената – провинциалния роден град Шкодра.

„Бавно“ от Милан Кундера

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 януари 2022 г.
Превод: Росица Ташева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Жена ми Вера казва: „На всеки петдесет минути по пътищата на Франция загива човек. Погледни ги – карат като луди. Същите хора, които проявяват такова изключително благоразумие, когато пред очите им обират някоя старица на улицата. Как така не ги е страх, когато са зад волана?“ Какво да й отговоря? Може би това: сведеният над мотоциклета си човек е съсредоточен единствено в мига на своя полет; той се е вкопчил в частица от времето, отрязана и от миналото, и от бъдещето; изтръгнал се е от потока на времето; озовал се е вън от времето; с други думи, той е в състояние на екстаз. В това състояние той е забравил собствената си възраст, забравил е жена си, децата си, грижите си; затова не го е страх; защото източникът на страха е в бъдещето, а освободеният от бъдещето си няма от какво да се страхува.

„Улицата на кошмарите” от Уилям Линдзи Грешам 

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 21 яннуари 2022 г.
Отговорен редактор: Благой Д. Иванов
Превод: Зорница Русева
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Адаптация на корицата: Живко Петров

За книгата: „Улицата на кошмарите“ от Уилям Линдзи Грешам е забравена американска класика от ерата на Голямата депресия, вдъхновила режисьора Гийермо дел Торо за едноименната екранизация. Стантън Карлайл може и да е просто общ работник в пътуващ цирк, но докато гледа шоуто на дивака – пиян алкохолик, загърбил всякакво достойнство за удоволствие на екзалтираната и леко отвратена тълпа – младият мъж си обещава никога да не позволи да изпадне чак дотам.

“Сянка върху стъклото” от Агата Кристи

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 21 януари 2022 г.
Превод: Колектив
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Сянка върху стъклото“ ни разкрива мрачната страна на любовта – престъпления от страст, сърдечни авантюри и смъртоносни афери. Тази впечатляваща колекция включва любимите детективи Еркюл Поаро и госпожица Марпъл, забележителния Паркър Пайн, енигматичния Харли Куин и приключенците Томи и Тапънс, всички готови да разгадаят следващата вълнуваща мистерия.

„Уравнение за влюбване“ от Кристина Лорен

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 22 януари 2022 г.
Превод: Евелина Пеневa
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Amanda Hudson/Faceout Studio

За книгата: Самотната майка Джес Дейвис е абсолютен магьосник, когато стане въпрос за данни и статистика, но няма количество цифри, които да я убедят да навлезе за пореден път в света на срещите. Отгледана от дядо си и баба си, Джес е била изоставяна твърде често, за да се довери на някого отново. В края на краищата, собственият ѝ баща никога не е бил фактор в живота ѝ, майка ѝ я оставя, когато е едва на 6 години, а бившият ѝ е решил, че „не става за баща“ още преди дъщеричката им да се роди. Тогава обаче Джес чува за „ДженетикАли“ – агенция за запознанства, която базира съвместяването на двойките на ДНК технология. Да откриеш сродната си душа чрез ДНК, осланяйки се на безпристрастните числа? Това вече Джес може да разбере. Или поне така си мисли, докато тестът ѝ не показва нечуваните 98% съвместимост с основателя на „ДженетикАли“ – д-р Ривър Пеня.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]