fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 24 май 2020 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Любовниците на Юстиция“ от Юрий Андрухович

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 18 май 2020 г.
Превод: Албена Стаменова
Художник на корицата и илюстрациите: Артьом Колядински

За книгата: Реалност и илюзия се сливат в смъртоносна прегръдка. Осмината герои, разхвърляни между XVII и XX в., са свързани помежду си от безбройните извършени престъпления, от демоните, които таят у себе си, от тежките присъди, които получават, от един пътуващ цирк и – разбира се – от любовта. В тази въртележка от битови и политически убийства, изнасилвания и грабежи, малтретирани деца, идеологическо предателство и предателство в името на идеята, взимат участие гневни военачалници, политически идеалисти, безскрупулни агенти на КГБ, дисиденти и бунтари. Невинаги справедливи, но всеки път ужасяващи.

„Кулата на шутовете” от Анджей Сапковски

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 18 май 2020 г.
Превод: Васил Велчев
Редакция: Мирослав Александров
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Запознайте се с Рейнмар от Белава. За него хората говорят, че е   лекар, благородник, недоучил магьосник или просто вятърничев (незадължително в тази последователност). Животът тече относително спокойно, докато през един много злополучен ден Рейнмар не е обвинен в прелюбодейство и в убийство. И макар да знае, че ръцете му не са изцапани с кръв, той е принуден да бяга. Извън границите на града обаче неприятноститте първа започват. И се оказва, че торбите с жълтици няма да помогнат. Защото Хуситските войни са в разгара си, Инквизицията търси своите (невинни) жертви, а нещо зло се прокрадва из сенките. Апокалипсисът сякаш тропа на вратата на света, а от Рейнмар, за негово нещастие, зависят ужасно много неща. Тази история започва мило и приятно, радостно и трогателно. Но нека това не ви заблуждава…

„Безмълвие“ от Неда Антонова

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 19 май 2020 г.
Редакция: Младен Влашки
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек. Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“… Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение…

„Балада за пойни птици и змии“ от Сюзан Колинс

Издава: „Екслибрис“
Дата на публикуване: 20 май 2020 г.
Превод: Неза Михайлова
Дизайн на корицата: Тим О’Брайън

За книгата: Амбицията го подхранва. Конкуренцията го подтиква. Но властта има своя цена. Сутринта на Жътвата, с която започват десетите Игри на глада. В Капитола осемнайсетгодишният Кориолан Сноу се подготвя за единствената възможност да спечели слава като ментор в Игрите. За някога могъщата фамилия Сноу са настъпили трудни времена и съдбата й зависи от нищожния шанс Кориолан да успее да бъде по-чаровен, по-умен и по-изобретателен от съучениците, за да стане ментор на победилия трибут. Вероятността да спечели е малка. Паднала му се е унизителната задача да бъде ментор на момичето трибут от Окръг 12, най-незначителния от всички. Съдбите на двамата сега са напълно преплетени – всяко решение на Кориолан може да доведе до победа или провал, триумф или поражение. Извън арената Кориолан започва да съчувства на обречения си трибут… и трябва да балансира между потребността си да следва правилата и желанието си да оцелее на всяка цена са разменени.

„Как да живеем. Животът на Монтен“ от Сара Бейкуел

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 21 май 2020 г.
Превод: Светлозара Лесева
Редакция: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата:Как да живеем? Този въпрос буквално обсебил ума на ренесансовия благородник Мишел дьо Монтен, чието разностранно изследване на собственото му съзнание и жизнен опит прераснало в произведение, каквото светът не познавал до този момент. В своите есета той дал израз на всичко, което минавало през ума му: вкусовете му по отношение на виното и храната, спомените от детството му, удоволствието да наблюдава как спящото куче потръпва с уши, докато сънува, събитията от чудовищната гражданска война, която опустошавала Франция. Неговите „Опити“ грабнали аудиторията на мига, превръщайки се в абсолютен бестселър. Днес, повече от четиристотин години по-късно, читателите продължават да посягат към него в търсене на приятелство, мъдрост и забавление, а не на последно място – и на самите себе си.

“Природата на звяра“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 21 май 2020 г.
Превод: Нели Лозанова, Росица Тодорова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Деветгодишният Лоран има богато въображение и
непрестанно разказва небивалици на жителите на Трите бора. Един ден обаче момчето изчезва и те са принудени да допуснат, че някоя от историите му може да е била истина. Гамаш се заема да търси чудовището от разказите на Лоран и следите го отвеждат дълбоко в гората – там, където злото се е пробудило… Луиз Пени въвлича читателите в напрегнато разследване, в което инспектор Гамаш отново впечатлява с находчивост и остър като бръснач ум. Сложният сюжет, мистерията и дълбокият психологизъм на образите превръщат „Природата на звяра“ в криминален шедьовър.

„Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“ от Лиз Бурбо

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 21 май 2020 г.
Редакция: Йоана Йорданова
Превод от френски език: Гергана Соколова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Чувствате ли се, сякаш личният ви път се върти в омагьосан кръг? Случва ли ви се проблем, който смятате, че сте разрешили, да се появи отново в живота ви? Ако откривате себе си в тези въпроси, „Петте рани, които пречат да бъдеш какъвто си“ е точно за вас! Също като предишните книги на Лиз Бурбо и тази подкрепя тезата, че всички физически, емоционални или психологически проблеми произхождат от петте рани на душата: отхвърлянето, изоставянето, унижението, предателството и несправедливостта. Подробното описание на тези рани и на маските, които сте развили, за да ги прикриете, ще ви помогне да установите реалната причина за конкретни проблеми в живота ви, включително що се отнася и до физиката на тялото ви.

„Гали, хвали, обичай: Ориентир в тънкостите на кучешката душа“ от Н. Бобкова и Н. Пигарева

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 22 май 2020 г.
Превод: Иван Тотоманов
Радекция: Иван Димитров
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Тази книга не е досадна инструкция по кучегледане, а инструмент за извличане на допълнително удоволствие от това да имаш куче. Тя не е помагало за дресиране, в нея няма да намерите инструкции как за три дни да научите кучето да сяда по команда. Затова пък тук са описани принципите, по които работи организмът на кучето и по които то изгражда отношенията си с човешкия организъм. И по които учи командите и заповедите, разбира се. Книгата е написана въз основа на дългогодишната ни работа и с проблемни кучета, и с абсолютно идеалните „мамини пухчета“. От нея ще научите, че всяко неудобство във взаимодействията с кучето може да бъде отстранено. А ако няма неудобства, просто ще ви е интересно да си изясните какво мисли кучето ви за вас и как да му обясните какво искате от него.

„Амок и други новели“ от Стефан Цвайг

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 22 май 2020 г.
Превод: Димитър Стоевски
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: През годините новелите на Стефан Цвайг са многократно издавани в различен тип сборници. По-малко известно е, че самият той е съставител на три сборника, в които е представил творбите си на тематичен принцип. Първият, „Огнената тайна“, 1911, с оригинално заглавие „Първо преживяване. Четири новели от света на детството“, включва творби, посветени на съзряването и първите любовни трепети. Вторият, „Амок“, 1922, с подзаглавие „Новели за страстта“, съдържа 5 новели за драмата на изпепеляващите душата увлечения. В третия, „Смут в чувствата“, 1927, авторът е предложил 3 новели за противоречивите чувства, владеещи човешкото сърце. Сборниците са издадени за първи път от издателство „Инзел“, Лайпциг. Изданието на „Колибри“ в три тома следва оригиналното съставителство на автора.

„Опустошение“ от Дерек Ланди

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 22 май 2020 г.
Превод: Ивелина Минчева-Бобадова
Корекция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Епичният трилър продължава… Книга втора от изумителния нов свръхестествен трилър от автора на бестселъри Дерек Ланди, създател на международната сензация „Скълдъгъри Плезънт“. Измъкнали се от първавата среща в Ню Йорк, Амбър и Майло бягат на север.

„Ареопагитика“/„За образованието“ от Джон Милтън

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 19 май 2020 г.
Превод: доц. д-р Мартин Осиковски
Редакция: проф. Калин Янакиев
Дизайн на корицата: Милена Вълнарова

За книгата: „Ареопагитика“ – първият памфлет срещу цензурата, вече може да се прочете и на български език. Английският поет Джон Милтън го издава през 1644 г. и през вековете този текст се е превърнал в легенда. Написан е като „като реч пред Парламента на Англия за отвоюване на свободата на печата от тиранията на цензорите; които – или поробени от разпорежданията на онези, които са ги назначили на служба, или изпълнени с предразсъдъци поради собственото си невежество – копнеят да възпрат появата на всичко, което не е съзвучно с общоприетите мнения, и по този начин лишават обществеността от множество полезни работи. Речта излиза в общ том с трактата на „За образованието“, който Милтън пише през същата година. Изданието е част от философската поредица на „Лист“, в която досега бяха публикувани „Левиатан“ от Томас Хобс, „За обществения договор“ от Жан-Жак Русо и „Утопия“ от Томас Мор.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.