fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 август 2019 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Невероятните приключения на сестрите Шергил“ от Бали Каур Джасвал

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 19 август 2019 г.
Превод: Петя Петкова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Родени във Великобритания, сестрите Шергил – Раджни, Джезмин и Ширина – никога не са били близки, а като вече зрели жени са се отчуждили още повече. На смъртния си одър майка им споделя последното си желание – дъщерите ѝ да отидат на поклонение в Златния храм в Амритсар и да разпръснат праха ѝ в Индия. Раджни е в разгара на семейна криза, кариерата на Джезмин е почти пред крах, а Ширина пък трябва да вземе ключово за брака си решение. Поклонението в Индия ще им даде възможност да се отдалечат от настоящите си проблеми и да обмислят бъдещето. Пътешествието им обаче се оказва неизмеримо по-важно, отколкото са предполагали. То не само ще промени представата им за Индия, но и отношенията помежду им. Да имаш сестри, се оказва най-голямото изпитание. И най-големият дар.

„Келтската империя“ от Клайв Къслър и Дърк Къслър (Роман за Дърк Пит)

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 19 август 2019 г.
Превод: Иван Иванов
Редакция: Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Клайв Къслър, „Велик майстор на приключенията“, праща своите неустрашими герои Дърк Пит и Ал Джордино на тяхната най-луда и дръзка мисия в древния свят, за да разкрият необикновени тайни и ужасни престъпления. Убийство на група учени на ООН в Салвадор… Смъртоносен сблъсък във водните пътища край Детройт… Нападение на грабители на гробници над археологически разкопки по крайбрежието на Нил… Има ли връзка между тези случаи на насилие? Отговорът може би се крие в историята на една египетска принцеса, принудена да бяга от армиите на баща си преди три хиляди години.

Поезия от Емили Дикинсън

Издава: „Агата-А“
Дата на публикуване: 19 август 2019 г.
Превод: Цветан Стоянов
Дизайн на корицата: Цветан Казанджиев

За книгата: Това изящно томче е първото от поетичната поредица Колекция в бяло на АГАТА-А. То представя на българските читатели стиховете на „голямата дама“ в световната поезия Емили Дикинсън в оригинал и в превод на забележителния наш преводач, литературовед, философ и социолог Цветан Стоянов. Изкушените ще намерят вътре като встъпление и прочутото есе на Цветан Стоянов Случаят Емили Дикинсън. В пълно съзвучие със стиховете на поетесата са и рисунките (специална авторова техника) на талантливия български график Цветан Казанджиев, носител на много награди от наши и световни биеналета на графиката.

„Грабеж по сценарий“ от Джеймс Патерсън

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 20 август 2019 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Красимир Димовски – стилов редактор
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Братята Басет са световна марка в бизнеса с бижута. Леополд е ексцентрично парвеню, за него никое удоволствие не е прекалено скъпо. Максуел пък е майстор в занаята, за когото качеството стои над всичко. Най-новото бижу на братята обаче – изящна смарагдова огърлица на стойност 8 милиона долара – е откраднато. Актрисата, която го е носила, е убита при грабежа. Случаят е прехвърлен към отдел „Специални клиенти“. Зак Джордан е детектив в отдела за защита на привилегированите. Заедно с партньорката си Кайли той тръгва по следите на похитителите. Събитията водят двамата партньори от бляскавите мезонети на Манхатън до дълбините на криминалния свят. В търсенето на истината Зак и Кайли ще се изправят пред двойна заплаха, която вещае неприятности както за братята Басет, така и за отдела.

[divier]

„Mатематиката накратко“ от Пол Глендининг

Издава: „Книгомания“
Дата на публикуване: 20 август 2019 г.
Превод: Камен Велчев

За книгата: Срещали ли сте този тип магически хора, които се появяват ненадейно в живота ви, за да ви направят подарък? Това е доняМару. Неграмотна жена, притежаваща много мъдрост, придобита през годините. Не може да чете книги, но знае как да чете сърца. „Бабата, която прекоси света на колело” оставя след себе си послание за универсална любов, за всеобхващащо знание, в което всичко е обобщено в три прости фрази: живей в настоящето, обичай и прощавай, продължавай напред!

„Носферату“ от Джо Хил

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване
: 20 август 2019 г.
Превод: Стефан Георгиев
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Виктория Маккуин има дарбата да намира неща: гривна, прибрана на грешното място, липсваща снимка, отговори на мистериозни въпроси. С колелото си тя минава през покрит мост, който за секунди я отвежда навсякъде, до където има нужда да отиде, било то в Масачузетс или другаде в страната.

Чарлс Манкс има подход към децата. Той обича да ги взема да се возят в неговия „Ролс-Ройс Призрак“ от 1938 година с регистрационен номер NOS4A2. Със своята стара кола той може да се изплъзва от настоящето и по скрити пътища да ги отведе към невероятното (и ужасяващо) място за забавления, което нарича Коледна земя.

Един ден Вик среща Манкс.


Издава
: „Сиела“
Дата на публикуване: 20 август 2019 г.
Превод: Анна Кабадинска-Ганева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева
За книгата: Рут Джеферсън е акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти, те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него. „Малки големи неща“ е роман за омразата и предразсъдъците, за избора, страха и надеждата. Това е една история, която за пореден път осветява грозните пукнатини във фасадата на нашата илюзия, че живеем в справедлив свят. Може ли човек да бъде наистина безпристрастен? Илюзия ли е справедливостта и има ли лек за разделението и омразата? Могат ли различни етнически групи да живеят заедно, или винаги ще има взаимна омраза, подозрения и невидими стени?

„Преследването, или седемте дни на дервиша“ от Симеон Ботев

Издава:
„Жанет 45“
Дата на публикуване:
20.08.2019
Редактор: Йордан Велчев
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Един баща търси изоставената си на младини дъщеря, за да ѝ поиска прошка, когато внучката му е отвлечена от разбойници, за да бъде продадена като робиня. Принудени от обстоятелствата, баща и дъщеря се съюзяват и тръгват да я спасят. Преследването в планината ще ги срещне в поредица от премеждия с неочаквани съюзници и врагове и неусетно ще ги сближи. Но дали смъртта ще ги подмине?
Написана увлекателно и изпълнена с много напрежение и драматични обрати, книгата връща на българския читател един малко познат и неразвит в българската словесност литературен жанр – жанра на приключенския роман.

„Убийство на улица „Дюма“ от М. Л. Лонгуърт

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 20 август 2019 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Деканът на Богословския факултет е намерен мъртъв в кабинета си. По-рано същата вечер той е трябвало да посочи кой ще заеме неговото място с всички облаги, произтичащи от позицията, и кой ще получи изключително престижна стипендия. Списъкът с враговете на професора е внушителен. Съдия-следователят Антоан Верлак поема разследването. Инстинктите му нашепват, че извършителят не е член на университетската общност. С помощта на Марин Боне, Верлак преобръща Прованс, за да открие, че академичните среди далеч не са толкова спокойни, а под повърхността кипят гибелни копнежи.

Разположен в очарователния Екс-ан-Прованс, „Убийство на улица „Дюма“ ни запознава с Антоан Верлак – чаровен и изтънчен, с усет към вкусната храна, доброто вино и красивите жени. С помощта на професора по право Марин Боне, той разследва най-заплетените мистерии в Прованс.

„Момиче за милиарди“ от Кевин Куан

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 24 август 2019 г.
Превод: Йоана Гацова
Редакция: Радка Бояджиева
Адаптация/дизайн на корицата: Joan Wong

За книгата: Никълъс Йънг и Рейчъл Чу са на прага да кажат „да“ и всеки би предположил, че бъдещата булка е на върха на щастието: има диамантен пръстен, прекрасна сватбена рокля и годеник, готов да пожертва цялото си наследство, за да се ожени за нея. Рейчъл обаче тъжи, че родният ѝ баща, когото никога не е срещала, няма да я придружи по пътеката към олтара. Шокиращо разкритие въвлича Рейчъл във великолепния вихър на шанхайското светско общество. Хората в него посещават луксозни клубове, църква на върха на небостъргач, състезават се по булевардите със скъпите си коли. В този свят богатите не са просто откачени…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.