fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 февруари 2024

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Непозната форма на живот“ от Андрея Расучану

Издава: ICU
Дата на публикуване: 19 февруари 2024 г.
Превод: Лора Ненковска
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Илюстрации и корица: София Попйорданова

За книгата: Като отново кани читателите си в градчето К., познат от “Вятърът, духът, дъхът”, историята в “Непозната форма на живот” ги изправя пред важни философски въпроси – какъв е смисълът на човешкия живот и как той да бъде изживян, за да остане следа. Героините са разделени от времето, всяка от тях преодолява своите предизвикателства. Станка от 18. век се изправя лице в лице с празнотата, оставена от съпруга ѝ, който не се завръща от пътуване до Истанбул. Елена преживява ужасите на Първата световна война в бомбардирания и окупиран Букурещ, докато мъжът ѝ изпада в кататонично състояние, което е равносилно на пълно отсъствие. А третата героиня – Йоана, чиято липса е причината внучката ѝ да разкаже за живота ѝ през спомените си за нея, всъщност бележи най-значимото отсъствие в романа, онова което поражда търсенето на смисъла на живота.

„Хората, които сеят в снега” от Тина Харнеск

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване:
19 февруари 2024 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор: Калоян Игнатовски
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корицата: Дамян Дамянов  

За книгата: Най-добрата книга в Швеция за 2023 г. вече и на български език! „Хората, които сеят в снега“ на Тина Харнеск е забавна, топла и сладко-тъжна история в духа на книгите на Фредрик Бакман, която ни потапя в културата на един от най-колоритните древни народи на Европа – саамите.

„Сватба в провинцията“ от Барбара Ханей

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 20 февруари 2024 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Ивелина Балтова
Художествено оформление на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Флора се завръща в австралийското градче Буралея след токсична връзка, която ѝ нанася тежки емоционални травми. Тя се подготвя да свири на цигулка на сватбата на приятеля си, полицая Мич, който е и първата ѝ любовна тръпка като тийнейджърка. Привлекателният младоженец с трепет очаква избраницата си в малката църква, но тя така и не се появява. Унизен и съсипан, Мич се затваря в себе си, но работата не му позволява да се поддава твърде дълго на самосъжаление.

“Първа помощ за детето” от Лариса Майер

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 20 февруари 2024 г.

За книгата: Спешните случаи с бебета и деца винаги са предизвикателство. За да сте подготвени, тази книга предлага най-важната информация за оказване на първа помощ. Има болести и наранявания, които са типични за децата или засягат само тях. Майер обръща внимание на тези особености, за да можете да реагирате правилно във всеки възможен спешен случай. Тя описва конкретни мерки за оказване на първа помощ при алергични реакции, дихателни смущения, безсъзнание, повишена температура, отравяния и инциденти.

„Извън обхват“ от Евгени Черепов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 20 февруари 2024 г.
Редактор: Митко Новков
Дизайн на корицата и оформление: Силвия Петкова

За книгата: Красив и светъл роман. Носталгичен, дълбок като целонощен сняг, силен като планинска дъбрава, препускащ като вятър по билото, човешки и лекокрил, топъл. Когато го четеш, ти става светло и още повече вярваш, че доброто има смисъл. Роман за онези хора, солта на земята, истинските, които често остават неоткрити. Евгени Черепов дава глас на историите им, на щастието и болките им, на тяхната доброта и обикновеност. Метафора на всичко, което ни заобикаля, случилото се в хижа „Светлина“ ни дава увереност и надежда, че бъдещето е възможно. Светлозар Желев

“Играчът на рулетка“ от Ф. М. Достоевски

Издава: “Нике”
Дата на публикуване: 20 февруари 2024 г.
Превод: Лиляна Минкова
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: “Играчът на рулетка“, публикуван за първи път през 1866 година, заема специално място в творчеството на гиганта на световната литература и автор на „Престъпление и наказание“ Ф. М. Достоевски. В своя завладяващ кратък роман авторът разказва историята на младия учител Алексей Иванович, който работи за разорен генерал и неговите деца. Алексей попада в Рулетенбург – свърталище на изпаднали стари величия и поклонници на рулетката.

“Деветият” от Стив Бери и Грант Блекууд 

Издава: “Обсидиан”
Дата на издаване: 22 февруари 2024 г.
Превод: Богдан Русев

За книгата: Люк Даниълс е известен като лудата глава на секретния отряд „Магелан“, чиято задача е да разрешава проблеми, свързани със сигурността на САЩ. Импулсивен и неудържим, той е най-страшният кошмар на всеки, който се опита да го спре. Защото е ученик на най-добрия агент на службата, самия Котън Малоун. А последното предизвикателство започва с познат до болка въпрос: Кой уби президента Кенеди? Люк Даниълс е в Лондон, когато му се обажда стара приятелка. Джилиан Стайн има нужда от помощта му. И само няколко часа по-късно той вече е замесен в борбата между противници, решени да стигнат докрай – едните търсят истината, другите се опитват да избягат от миналото.

„Да се взреш в слънцето“ от Ървин Ялом

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 22 февруари 2024 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Съдбата ни като човешки същества е нашата тленност, но понякога страхът от смъртта ни завладява до такава степен, че ни прави неспособни да живеем пълноценно. Макар и неосъзнат, този страх често е в основата на редица психични разстройства: необяснима тревожност, депресия, фобии, страх от остаряване… Прозрението за нашата смъртност често излиза наяве вследствие на пробуждащо преживяване – съновидение, болезнена загуба (смъртта на обичан човек, развод, загуба на работата или дома), болест, травма или напредването на възрастта. Щом се конфронтираме с факта на своята преходност, ние започваме да пренареждаме приоритетите си.

„Боксьорът от Нова махала“ на Владимир Плавевски

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 23 февруари 2024 г.
Превод: Мариян Петров
Редакция: Елеонора Тодорова
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Роман, отличен с македонската награда „Стале Попов“ за най-добра прозаична книга (2020). Ангел Тонтевски е уличен бияч от Нова махала в Скопие. На улицата той е страшилище за всички. След като попада в затвора, е посъветван да насочи енергията си към трениране на бокс. Проявява талант и се превръща боксова легенда. Между него и съседското момче, Владо, се заражда приятелство, което прераства в братство, преди и по време на разрушителното земетресение от 1963 г., когато целият град е сринат до основи. Сладкодумният разказ на Владимир Плавевски превръща спомена за онова далечно време със запомнящи се герои в литература с отлично качество.

Остани” от Харлан Коубън

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 23 февруари 2024 г.
Превод: Мария Донева
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Меган е типичната американска майка и домакиня от предградията, макар че навремето в младежките си години е била доста буйна. Рей пък е бил талантлив фотограф документалист, но днес е принуден да си изкарва хляба, доколкото може, като папарак. А Брум е детектив, който продължава да се занимава със случай, отдавна отпратен в забвение и обявен за „студен”. Всеки от тях води живот, какъвто никога не е искал, и крие тайни, за които и най-близките му хора дори не подозират. И докато се изправят лице в лице с тъмната страна на американската мечта – скуката от осигурения живот в предградието, непреодолимото изкушение, отчаянието и неосъществимия копнеж, потулени зад красиви фасади, те ще се сблъскат с нелицеприятната истина и ще прозрат, че разделната черта между един живот и друг е тънка като едва доловим шепот или удар на сърцето.

„Дом на пламъци и сенки“ от Сара Дж. Маас

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 24 февруари 2024 г.
Преводач: Цвети Тенекеджиева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Илюстрация на корицата: Carlos Quevedo
Дизайн на корицата: David Mann и John Candell 

За книгата: Брайс Куинлан никога не е очаквала да напусне Мидгард, но сега, когато това е факт, всичко, което иска, е да се върне обратно. Там останаха всички, които обича – семейството ѝ, приятелите ѝ, сродната ѝ душа. Попаднала в странен нов свят, Брайс ще трябва да запази разума си, ако иска да намери пътя към дома. А това е трудна задача, особено като не знае на кого може да се довери.

Хънт Аталар и преди е бил на дъното, но това дъно може да се окаже по-дълбоко. След няколко кратки месеца, в които имаше всичко, за което е мечтал, сега отново е затворен, лишен от свободата си и без представа за съдбата на Брайс. Отчаяно иска да ѝ помогне, но му е нужна помощ, за да успее да избяга от астерите. В това спиращо дъха продължение на бестселърите “Дом на пръст и кръв” и “Дом на небеса и дихания” светът на Брайс и Хънт е доведен до ръба на разрухата, а бъдещето му лежи на техните рамене. Книга трета от поредицата “Лунотион”.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.