fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 25 октомври 2020 г.

8 мин.
Новите книги на седмицата - 25.10.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Краят на октомври“ от Лорънс Райт

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 19 октомври 2020 г.
Превод: Христо Димитров 
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова 

За книгата: Този приковаващ вниманието медицински трилър – от носителя на „Пулицър“ Лорънс Райт – ни среща с доктор Хенри Парсънс, който се състезава с времето, за да открие произхода на нов мистериозен вирус убиец, поставил света на колене. В бежански лагер в Индонезия са обявени 47 смъртни случая с остра хеморагична треска. Когато Хенри Парсънс – микробиолог и епидемиолог – заминава да проучи причината от името на Световната здравна организация, открива нещо, което ще има зашеметяващи последици по целия свят: заразен мъж е напът да се присъедини към милионите поклонници на ежегодния хадж в Мека. Хенри обединява сили със саудитски принц, също лекар, в опит да поставят под карантина милионите богомолци в свещения град… Руска емигрантка, издигнала се до заместник-министър по вътрешната сигурност на САЩ, се бори да намери отговор на това, което може да е акт на биологична война, докато и без това разпадащите се глобални отношения започват да рухват пред лицето на надигащата се пандемия… Джил, съпругата на Хенри, и децата им са изправени пред все по-намаляващите си шансове за оцеляване в Атланта. Болестта се разпростира из САЩ, разбивайки институции – научни, религиозни, правителствени – и унищожавайки населението.

„Кало Змея 2. Чудовища като мен” от Милен Хальов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 19 октомври 2020 г.
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Миналa e година и половина от деня, в който Кало пощади най-големия си враг и допусна да загуби красивата златна ябълка. Време, което тече бавно и безмилостно, и няма магия, която да утеши болката в сърцето му. Нова заплаха обаче надвисва над град Румица и синът на змея Вихрен трябва да се притече на помощ. Незнайна сила отвлича бебета. Търсенето на Кало ще го отведе в Долната земя. Там, където живее народът на златните ябълки, където се намира Космическото дърво и където в адските недра се крият Вечните. Кало ще събере пак своите верни приятели, но пред тях се простират страховити опасности, отгласи от които се крият в митовете и народните песни. Дошло е време да научи истината за своя произход и да избере своя път…

„Блед пейзаж с хълмове“ от Казуо Ишигуро

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 20 октомври 2020 г.
Превод: Владимир Молев
Редактор: Емилия Л. Масларова
Художник на корицата: Албена Лимони

За книгата: Първата книга на Ишигуро наподобява дзен-будистка градина, в която няма цветисти метафори и сюжетът не е задвижван от резки зрелищни обрати. Ецуко, японка на години, която заедно с втория си мъж се е преселила във Великобритания, се опитва да проумее причините за самоубийството на по-голямата си дъщеря и се връща в спомените си към своята младост, към едно горещо лято в Нагасаки непосредствено след Втората световна война и атомните бомбардировки и приятелството си с обеднялата аристократка Сатико, съпътствано от странни, дори зловещи събития.

„Въпросителната е половин сърце“ от София Лундберг

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 20 октомври 2020 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Елин е световноизвестен фотограф и живее в Манхатън. Съпругът й е успешен бизнесмен, а дъщеря й учи в престижно училище. Но Елин сякаш живее с половин сърце. Така и не е успяла да изтрие спомените си за детството. Нито хубавите, нито лошите. Един неочакван подарък ще напука тънкия лед, по който Елин едва балансира и ще я върне към тайните от миналото…

„По-ясно, по-близо, по-добре“ от Емили Балчетис

Издава: „Жануа‘98“
Дата на публикуване: 21 октомври 2020 г.
Превод: Светлана Николова
Редактор: Николай Генов
Дизайн на корицата: Kontur Creativе

За книгата: Защо е важно да запомняме лицата на статистите в любимите си филми? Кои са триковете, които лекторите в TED Talks прилагат, за да не си глътнат езика, когато излязат на сцената? Как така, когато се фокусираме върху цвета на шортите на тичащия пред нас човек, имаме по-голям шанс да го изпреварим в края на маратона? Кои са всъщност успешните хора и какви са инструментите, които използват, за да бъдат такива? На тези и още много други въпроси ни отговаря с прекрасното си чувство за хумор и многото си академични титли Емили Балчетис. Автор на книгата, доктор на хуманитарните науки и професор по психология с опит в университети като Принстън, Харвард, Йейл, Станфорд и Бъркли. Нереализиран (уж) барабанист и преди всичко човек, обичащ чашите си наполовина пълни.

„Пламъци по сцената. Деян Донков“ от Димитър Стайков

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 22 октомври 2020 г.
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата:  Стефка Иванова

За книгата: Животът и кариерата на блестящия Деян Донков ще представи Книгоиздателска къща “Труд” в нова книга в края на септември. “Пламъци по сцената” от Димитър Стайков ще направи премиерата си в ранна есен. Актьорът е любимец на мнозина със своята експресивност, с таланта и многообразието на персонажи, които може да играе.
 Забравен факт е, че на церемонията в театър „Българска армия“  за награждаването със статуетките „Аскеер“ през 2011 г. актьорът, назоваван от приятели и колеги Динката, внезапно сграбчва с две ръце бялата си тишъртка и я разкъсва, оголвайки мускулестото си тяло. На фланелката е написано: „Звездите се раждат, не се правят“. Актьорът хвърля парчетата плат към зрителите и както се разбира по-късно, предава разкъсаната фланелка на майката на първия си син, актрисата Анастасия Ингилизова, която знаела, че в този момент момчето гледа церемонията на тв екрана.  Динката оставя завет на сина си Деян Младши. Звездите не се раждат, а се създават с много труд, плам и интуиция.

„Басни“ от Жан дьо Лафонтен

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 22 октомври 2020 г.
Превод: Атанас Сугарев и Паисий Христов
Редакция: Стоян Атанасов 
Дизайн на корицата: Петър Станимиров

За книгата: Настоящото издание на Лафонтеновите Басни е събитие в родната книжнина. За първи път българският читател има достъп до всички басни от великия баснописец в забележителния стихотворен превод на Атанас Сугарев и Паисий Христов. Творбите са придружени от рисунките на талантливия художник Франсоа Шово, съвременник на Лафонтен, илюстрирал оригиналния сборник с Басни.

„Големият влаков обир“ от Майкъл Крайтън

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 23 октомври 2020 г.
Превод: Васил Антонов, Пламен Ставрев
Редакция: Катя Кириловa
Дизайн на корицата: студио „Мегахром“

За книгата: Нестихващо напрежение в престъплението на века! „Големият влаков обир“ препуска по релсите с бясна скорост! Несметно богатство и потресаваща бедност съжителстват рамо до рамо във викторианския Лондон, а Едуард Пиърс с лекота се движи и в двата свята. Богат, красив и изобретателен, той очарова най-видните граждани дори когато замисля престъплението на века. Кой би заподозрял един джентълмен с потекло в организирането на най-дръзката кражба на цял товар злато? Дори Пиърс обаче не може да предвиди последствията от необикновения обир, чиято цел е гордостта на английската индустриална епоха – мощният стоманен локомотив. Основан на факти, ярък като легендата и изпъстрен с напрежение в неповторимия стил на Майкъл Крайтън, пред вас е един класически криминален роман, чието действие се развива преди епохата на динамита, което не го прави по-малко експлозивен! Основан на факти, ярък като легендата и изпъстрен с напрежение в неповторимия стил на Майкъл Крайтън, пред вас е един класически криминален роман, чието действие се развива преди епохата на динамита, което не го прави по-малко експлозивен!

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове“ от Петко Мангачев

Издава: „Колибри
Дата на публикуване: 23 октомври 2020 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Наистина е странно защо в най-новата ни българска история – в периода между двете световни войни – името на Ангел Куюмджийски сякаш е изчезнало. Нима такъв човек никога не е съществувал? Кой е все пак наричаният от приятелите му „Куюм“? Крачките му пресичат коренно различни хоризонти – той е издател, благотворител, финансист, търговец, консултант, дипломат и разузнавач. Архивните, историческите и литературните източници, използвани в това документално проучване, определено говорят за действително необикновен живот, изпълнен с бързеи и обрати, а в отделни случаи те са неподатливи за обясненията на нормалната логика.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.