fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 26 февруари 2023

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Итака” от Клеър Норт

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 20 февруари 2023 г.
Отговорен редактор:
Милена Ташева
Преводач: Десислава Сивилова
Редактор и коректор:
Велислава Вълканова
Художник на корицата: Фиделия Косева  

За книгата: Авторката на обичаната „Първите петнайсет живота на Хари Август“ ни пренася на известния остров Итака и разказва историята на знаменитата съпруга на Одисей – Пенелопа. Вплетен в нея е и разказът за живота на всички жени на „Итака“, останали извън песните на поетите, но чиито страдание и тих героизъм са не по-малко значими от подвизите, описани от Омир в „Одисея“ и „Илиада“. Най-накрая е време те да оживеят със свеж, мощен и непоколебим глас!

„Изгаряне“ от Мега Маджумдар

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 20 февруари 2023 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: „Изгаряне“ разказва историята на три удивителни личности, мечтаещи за по-добро бъдеще, чийто живот се променя завинаги след смъртоносна терористична атака в Индия. Напрегнат, провокиращ и спиращ дъха от началото до удивителния финал, романът издига глас срещу класовите неравенства, предубежденията, лицемерието и ни кара да се замислим какво означава да имаш амбиции и мечти в общество, сблъскващо се ежедневно с корупция и политически екстремизъм.

Дневникът на Сатаната“ от Леонид Андреев

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 20 февруари 2023 г.
Превод: Мартина Андреева
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Anthe Studio

За книгата: Сатаната, покосен от своята адска рутина и готов за забавление, се отправя към земята в тялото на американски милиардер на име Хенри Уондъргуд. Придружен от своя верен демон иконом Топпи и поел към Рим за истински живот и театър, той ненадейно попада в дома на мистериозния Томас Магнус и неговата красива дъщеря Мария. Докато се опитва да открие смисъла на това да бъдеш човек, пред господаря на Ада се разкриват сатанинските черти, скрити у нас, хората.

„Напълно различни“ от Рейчъл Хигинсън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 20 февруари 2023 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата:  Вера Дилейн се е отрекла от всички мъже. Успяла да преглътне горчивия опит в любовта и да го замени с единствената връзка, която ѝ носи абсолютна наслада – тази с храната. Наскоро завърнала се в родното си градче в Северна Каролина, тя е решила да загърби всичките си страхове и да започне собствен бизнес. Като един от най-добрите шеф-готвачи на своето време Килиън Куин има самочувствието на бог в кухнята. Когато срещу неговото заведение застава малка каравана за бързо хранене, той не е притеснен, а само раздразнен, че му се разваля гледката от „Лилу“. Но скоро собствените му помощници са изкушени от кулинарните експерименти на Вера и любопитството му се събужда. Между готвачите започва тиха война за кулинарно надмощие. Само че границата между любовта и омразата е тънка и когато двама души готвят с такава страст в кухнята, щипка от нея неминуемо се пренася и в отношенията помежду им. Двамата са напълно различни. Всеки готвач знае, че противоположните вкусове раждат най-зашеметяващите кулинарни шедьоври. Защо да е различно в любовта?

„Войната срещу Запада“ от Дъглас Мъри

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 20 февруари 2023 г.
Превод: Юлия Гешакова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: „Ако историята на човечеството е история на робство, завоевания, предразсъдъци, геноцид и експлоатация, защо цялата вина се стоварва само върху Запада? На Запад се води война. Протестиращи събарят паметници на видни исторически личности, политици се надпреварват да се извиняват за злодеяния, извършени преди векове, университети променят учебните си програми, за да са в крак с модата на деня. Обременен от чувството си за вина, Западът като че ли е на път да се самоунищожи. Но докъде може и трябва да стигне „културата на зачеркване“? Не рискува ли антизападната реторика да подкопае основите на западната цивилизация, която е дала толкова много на света? И защо често най-злостните критики срещу Запада се отправят от самия Запад, а авторитарни режими охотно ги използват, за да прикриват собствените си грехове? Нима всички постижения на западната цивилизация: демокрацията, науката и прогресът… са загубили своята ценност? И с какво сме готови да ги заменим?

„Всичко започва с нас“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 21 февруари 2023 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Колева

За книгата: След всеки край идва ново начало… Лили и бившият ѝ съпруг са се споразумели за родителските права и отглеждат дъщеря си във вече установен ритъм. Докато един ден Лили среща случайно на улицата първата си любов – Атлас. Двамата не са се виждали почти две години и тя е въодушевена, че този път времето е на тяхна страна. Затова младата жена незабавно приема поканата на Атлас за среща…

„Едно възможно начало“ от Тодора Радева

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 22 февруари 2023 г.
Редакция: Биляна Курташева
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Албена Лимони

За книгата: Тодора Радева събира в сборник стари и нови истории за болките, травмите, лутанията и самотата на съвременния човек. Герои, които се разравят до безкрай, търсещи нещо, по-голямо от себе си, нещо, на което да принадлежат. Началото на тези разкази често е малък жест, дребен детайл, разговор или обикновена ситуация, които отключват сюжета – към Борисова градина по време на първия дъжд през септември, към Капана или Главната, селце в Перу, мотел или панелен квартал – и го насочват навътре, към раздробения на парчета собствен свят, който би могъл да се слепи чрез любовта, чрез миналото, чрез изкуството, но много често си остава рана.

„Голата маха“ от Висенте Бласко Ибанес

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 22 февруари 2023 г.
Превод: Румен Руменов
Редакция: Мариян Петров
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Мариано Реновалес има уникален талант, който го превръща в най-известния и скъпоплатен художник на Испания. Роден в семейството на скромен селски ковач, той стига до елита в Рим, Париж и Мадрид. Животът му е белязан от бедност и богатство, слава и падение, аплодисменти и критики… И две жени – изящната Хосефина, за която се жени, и ослепителната графиня Де Алберка, която става негова любовница. Но защо се случва така, че когато най-накрая получим това, което сме желали, то ни е малко? А ако губим това, което прави живота ни непоносим, ние отново го искаме обратно, иначе ще сме нещастни? Чувствен и дълбок роман за любовта и прозрението за важните неща в живота. Заглавието на книгата се отнася до известната картина със същото наименование от Франсиско де Гоя, намираща се в музея Прадо. Висенте Бласко Ибанес е най-големият испански писател реалист на ХХ век.

„Противоестествено 3: Прераждането“ от Мирка Андолфо

Издава: „Artline Studios“
Дата на издаване: 22 февруари 2023 г.
Превод: Ина Димитрова

За книгата: В свят, населен с антропоморфни животни, Законът допуска свързването само на индивиди от един и същи вид. Нарушителите се наказват. Санкционират се и се затварят. Обвиняват ги, че извършват нещо… ПРОТИВОЕСТЕСТВЕНО.
Борбата за душата на Лесли е в разгара си. Далеч от цивилизацията, тя не намира отговорите, които търси, и остава без приятели до себе си. Битката срещу Албиноса, опитващ се да превземе тялото ѝ и да събуди напълно злата ѝ сила, е отчайваща. А през това време организацията, която иска да поеме пълен контрол над населението, е постигнала необходимото, за да продължи с последния си ход.

„10 котки“ от Емили Гравет

Издава: „Жанет 45“
Дата на издаване: 23 февруари 2023 г.
Преводач: Манол Пейков
Редактор: Мария Донева
Дизайн на корицата: Емили Гравет

За книгата: Семейство игриви котета подскачат, пързалят се и се мацат до уши в това безкрайно забавно въведение в числата и цветовете от възхитителната създателска на хитовата книга „10 кучета“. Невръстните читатели ще се заливат от смях и ще сочат с малките си пръстчета от началото до края.

„Родопският параклис“ от А. Д.

Издава: „Екрие”
Дата на публикуване: 23 февруари 2023 г.
Дизайн на корицата: Галя Петрова

За книгата: Родопският параклис е скрит дълбоко в горите на Родопа планина. Всеки в нужда може да потърси помощ. Това свято място пази и помага на нуждаещите се. Малцина са посветени в тайнствата на вечната борба между Доброто и Злото. Пазителите на параклиса имат изконна мисия – да пазят равновесието между хората и митичните същества. От векове между тях и горските създания съществува неписано примирие ˗ царят на гората и неговите водачи контролират своите да не вършат злини на хората, а пазителите вардят горите от човешките набези.
Уви… задават се страшни времена за всички. Злото отново набира сили. Появяват се тайнствени зловещи символи, проклятия преследват хора и твари, горските водачи са разтревожени, а пазителите все по-често са заплашвани с унищожение.
Мусаил – царят на гората ˗ се завръща на своя трон след тригодишно изгнание точно когато тайнствени сили заплашват мира между Долната и Горната земя. Пазители и създания трябва отново да се обединят, но кой е врагът?

„Три светлини“ от Клер Киган

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 24 февруари 2023 г.
Редактор: Калоян Игнатовски
Превод: Радостин Желев
Коректор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Таня Минчева

За книгата: Провинциална Ирландия през 80-те години на миналия век. Едно момиче е оставено да живее през лятото при роднини, докато майка му роди поредното дете. В дома на семейство Кинсела обаче всичко е различно: кладенецът не пресъхва, има вътрешна тоалетна и баня, както и един бял уред, на който казват фризер, в градината расте обилие от зеленчуци. Има „място и време за мислене“. Момичето усеща непозната досега загриженост и топлота. Госпожа Кинсела заявява, че у тях няма тайни. Но в къщата витае нещо неизречено. Момичето открива не само една тайна, а също, че болката може да се превърне в нежност.

„Безмълвна смърт“ от Питър Мей

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 24 февруари 2023 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Росен Дуков

За книгата: Британският детектив Джон Маккензи лети от Шотландия за Испания, за да ескортира екстрадирания наркодилър Джак Клиланд обратно в родината им. Няколко дни по-рано годеницата на Клиланд е убита пред очите му по време на полицейска акция, за което той обвинява младата полицайка Кристина Падрел и се зарича да я унищожи. И въпреки че престъпникът е заловен, когато лишеният от социални умения, но надарен с изключителна интуиция детектив каца на испанска земя, нещата се объркват фатално. Клиланд е успял да избяга от испанската охрана, а на британеца му се налага да остане в страната и да съдейства на местните власти. Така заедно с младата детективка Кристина Падрел се впускат в задъхана гонитба, в което ролите на преследващ и преследвач постоянно се разменят.

„Обедини ме“ от Тахере Мафи

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 25 февруари 2023 г.
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Редакция: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: Cara E. Petrus

За книгата: Поредицата „Разбий ме“ на американската писателка от ирански произход Тахере Мафи изгражда завладяващ и оригинален антиутопичен свят. Тя се превръща в световен феномен и истинска сензация в социалните мрежи, особено в платформата TikTok, където видеата за нея имат повече от 1 млрд. гледания към момента. „Обедини ме“ е допълнително издание към серията, съдържащо дневникът на Джулиет, както и новелите „Унищожи ме“ и „Пропукай ме“, които разказват повече за събитията между първа и трета книга. В „Унищожи ме“ Уорнър, безскрупулният лидер на Сектор 45, отказва да пусне Джулиет да си тръгне. В „Пропукай ме“, Адам, първата ѝ любов, ще стори и   невъзможното, за да си я върне.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.