fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 26 ноември 2023

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Нощта преди Коледа“ от Клемънт Кларк Мур

Издава: „Дъбови листа“
Илюстрации: Холи Хоби
Превод: Бела Чолакова
Редакция: Ани Пипева
Корекция: Кристина Димитрова

За книгата: „Нощта преди Коледа“ е неповторима книга за настоящето, която претворява с въображение и уважение към миналото, по запомнящ се начин, класическото стихотворение на Клемънт Кларк Мур. Едноименната творба, илюстрирана с характерен художествен почерк от Холи Хоби, който умело пресъздава всяко детско изражение, е написана през далечната 1822 година, като нейната изключителна история е разказана в края на книгата. Това потвърждава, че животът и Дядо Коледа са носители на най-голямото чудо, което устоява във времето.

„Даяна. В търсене на любовта“ от Андрю Мортън

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.
Превод: Ивана Пенева
Редактор: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: „Даяна. В търсене на любовта“ включва непубликувани подробности от записите на лейди Ди и Мортън, правени за „Даяна. Нейната истинска история от първо лице“, и е базирана на широкообхватни изследвания и нови ексклузивни интервюта. Това е книга за последните години на принцесата и разглежда най-решаващия период в нейния кратък живот, като дава последната дума за една от най-обичаните икони на нашето време. Фигури като някогашния ѝ любовник Джеймс Хюит, иконома ѝ Пол Бърел и прислужника на принц Чарлс Майкъл Фосет проговарят, докато интригуващите коментари, които Даяна прави по време на разговорите с Мортън и които никога не са били публикувани, се оказват изключително важни с оглед на последвалите събития. Приятели, съветници и други приближени споделят много по-открито след смъртта ѝ, отколкото преди това.

„Животните нямат бащи“ от Евгения Динева

Издава: АРС&Срибенс
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.
Редакция: Ренета Бакалова
Дизайн на корицата: Анна Лазарова

За книгата: Дебютната стихосбирка на Евгения Динева ни въвежда в свят, в който обичането е рисковано, счупеното не винаги носи щастие и мислите са най-дълбоката яма. Сенки от миналото нашепват всички неща, които не искаме да узнаем. Повтарящи се образи на падане и пропадане са последвани от нови начала и обещание към себе си: “Ще започна да дишам утре”. “Животните нямат бащи” е сърцат дебют на безстрашна и талантлива поетеса./Катерина Стойкова

„Птиците на моята хранилка“ от Милена Радева

Издава: „Българска илюстрация“
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.
Редакция: Елена Павлова
Дизайн на корицата: Милена Радева

За книгата: През зимата най-големият проблем, с който се сблъскват дивите птици по нашите улици, дворове и балкони, е липсата на храна. Много от нас са готови да им помогнат, но възникват множество въпроси, на които отговаря „Птиците на моята хранилка“. Практическото ръководство включва 38 вида птици, които все още можем да срещнем на любителските хранилки в градска и полуградска среда. Всяко описанието запознава читателя с най-разпознаваемите им отличителни белези, традиционни местообитания, любима храна и щрихи на характера им, както и е придружено от живи научни илюстрации. В края на книгата е предвиден читателски дневник, в който начинаещите орнитолози да записват своите наблюдения, а за тяхно улеснение изданието е придружено от хранилка, която да сглобят сами стъпка по стъпка. Книгата е отпечатана на изцяло рециклирана хартия.

„Прегърни щастието!“ от Моника Василева

Издава: “AMG Publishing”
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.
Редактор и коректор Теодора Къцова
Дизайн на корицата Румяна Панджарова

За книгата: „Прегърни щастието!“ е духовна практика, която ще спазваш през цялата година. В края на всеки месец отделяй време да седнеш на спокойствие, да отвориш страниците му и да чуеш какво има да ти каже душата. Нека това е твоето време – използвай го за равносметка и чертаене на нови посоки, за размисъл и за честни отговори на трудни въпроси. 

„Незабравена София“ от Тони Николов

Издава: „Рива“
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.

За книгата: Различна е „Незабравена София“ от предишните две книги на Тони Николов за софийските потайности. Издигната е на ново ниво, където художественото въздействие върху читателя е по-масирано, по-мощно, детайлите са подбирани с хирургическа точност, наративът е все така целеустремен, но неговото рало потъва по-надълбоко в нелечимите български рани. Виждаме горестната фигура на Виола Каравелова, която нощем вие по софийските улици, за да търси своя изчезнал съпруг, проследяваме трагичната съдба на семейството на Алеко Константинов, който в продължение на 5 години губи родителите си и трите си сестри и още повече се удивляваме на неговия талант, навлизаме в болезнената същност на българската гражданска война, която ескалира с взрива на „Св. Неделя“ и продължава да тлее и до днес, усещаме сенките на руските шпиони, които продължават да се разхождат между нас и до днес, срещаме се с Рембрандови старци, с хора, чието фамилно име сме забравили, хора, живеещи в периферията на системата, проявили смелостта да не участват в нея, да не й съдействат, да не станат нейни слуги.

„Замир“ от Хакан Гюндай

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 20 ноември 2023 г.
Превод: Елен Иванова

За книгата: Романът разказва историята на Замир, чието лице е пострадало силно от взрив в бежански лагер, когато той е само бебе на 6 дни. Никога не разбирайки защо е оцелял след атака, която очевидно е трябвало да го убие, Замир ще стане лице на кампанията на корумпирана благотворителна организация като дете, а след това – професионален преговарящ, чиято работа е да предотвратява избухването на войни. Въпреки че Замир не е първото или последното ранено бебе във война, неговата история е различна от всички останали, защото той никога не е плакал. За хората, свикнали да чуват викове във военна зона, няма нищо по-събуждащо от тишината. Това е целта на този роман; да действа като сигнал за събуждане за тези, които са твърде свикнали с болката и насилието около тях. 

“Вината, която носим” от Юрт & Русенфелт

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 21 ноември 2023 г.

За книгата: В свинеферма близо до Вестерос е открито тяло, а уликите сочат, че убиецът иска да привлече вниманието на точно определен човек – криминалния психолог Себастиан Бергман. Ваня Литнер се бори да запази отдела си „Риксмурд“ и да се докаже като ръководител. Но задкулисните игри остават на заден план, когато жертвите се увеличават.
Мъртъв е открит и Тим Кънингам, бивш клиент на Себастиан. Около него витае мистерия и разбулването ѝ може да се окаже ключово за идентифицирането на убиеца. Себастиан Бергман многократно е помагал на полицаите от „Риксмурд“ и е разрешавал десетки заплетени случаи, но сега е персона нон грата. Дали завръщането му ще бъде спасение, или падение за „Риксмурд“?

„Пирамидата на безсмъртието“ от Хавиер Сиера

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 21 ноември 2023 г.
Превод: Стела Илиева
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: През лятото на 1799 г., в разгара на своята военна кампания по завладяването на Египет и Палестина, Наполеон неочаквано се запътва към Назарет. Не по-малко учудване буди фактът, че прекарва една нощ сам във Великата пирамида в Гиза. Какво се опитва да открие френският генерал на тези свещени места? Защо орденът на масоните и мистични ислямски секти следят всяка негова стъпка? Според небесните знаци, появил се е човекът, комуто ще бъде поверена тайната формула на безсмъртието, завещана от Изида. Наполеон ли е избраникът на съдбата, предопределен да научи хилядолетната тайна? Дори да е така, той не е единственият, стремящ се към вечен живот. Към него се домогват и последователите на древните секти на Хор и Сет, на Светлината и Мрака. Ще успее ли Наполеон, с помощта на поразително красивата Надия, да достигне заветната цел? Кой ще получи тайната на безсмъртието?

„Свят на куриози“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 21 ноември 2023 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: В „Свят на куриози“ – осемнайсетия роман от поредицата за разследванията на инспектор Гамаш, Луиз Пени разказва поредната заплетена криминална история, която дава отговори за човешката природа и все по-хаотичния свят. Книга за прошката, за цената, която едни избират да платят, а други намират за непосилна.

“Психология на личностното развитие, позитивната нагласа и по-добрите взаимоотношения” от Тошинори Иваи

Издава: Locus Publishing
Дата на публикуване: 21 ноември 2023 г.
Превод: Тоня Михнева
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Запознайте се с Юкари, наскоро повишена 28-годишна управителка на популярна верига пекарни, чиято кариера е блокирана от неудовлетвореност и противоречиви отношения. За нейно щастие, в живота ѝ се появява духът на Адлер, за да я научи как да промени ситуацията. Комуникацията ѝ се подобрява, тя изгражда отношения на доверие и кариерата ѝ започва да се движи плавно напред. Приложима както в бизнеса, така и в личния живот, тази книга може да промени и вашата реалност – а и ще се забавлявате, докато я четете. Разберете защо поредицата „Манга за успех“ – достъпна на български език за първи път – е толкова популярна в Япония, Корея и други страни.

„Нашата Коледа” със съставител Захари Карабашлиев

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 23 ноември 2023 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Дамян Дамянов 

За книгата: За да посрещне и тазгодишния празничен сезон, на пазара се появява второ издание на обичания сборник „Нашата Коледа“ със съставител Захари Карабашлиев, в което са поместени нови 21 коледни истории. В тях гласовете на някои от най-разпознаваемите разказвачи на нашето време оживяват във великолепна коледна мелодия, изтъкана от емоции, спомени и топлина.
В „Нашата Коледа 2“ читателите ще открият разкази от: Георги Марков, Георги Господинов, Дамян Дамянов, Кристин Димитрова, Тони Николов, Деян Енев, Здравка Евтимова, Деница Дилова, Радослав Бимбалов, Мартин Колев, Емануил А. Видински, Георги Караманев, Кремена Кунева, Веселина Седларска, Ангел Иванов, Михаил Вешим, Мария Касимова-Моасе, Алек Попов, Бойко Василев, Николай Терзийски, Захари Карабашлиев.

„Атлас изправи рамене“ от Айн Ранд

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 23 ноември 2023 г.
Превод от английски: Петьо Ангелов
Редактор: Димитрина Ковалакова

За книгата: Истината не е за всички, а само за тези, които я търсят, твърди Айн Ранд – една от най-известните и противоречиви личности на XX в. Освен с романите си Айн Ранд е позната по целия свят със своята рационална философия, която нарича „обективизъм“, близка по идеи с политическото и философско движение либертарианство. Най-популярните ѝ произведения са „Изворът“ и „Атлас изправи рамене“ (посочвана от американците като най-влиятелната книга след Библията според проучване на библиотеката на американския конгрес).

„Любов във високата трева“ от Клер Киган

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване:
23 ноември 2023 г.
Превод: Радостин Желев
Редактор: Емилия Пищалова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: В сборника си с разкази Клер Киган, финалистка за наградата „Букър“ за 2022 г., навлиза дръзко в свят на обсебености, предателства и крехки връзки, където мечтите, спомените и странното съчетание на обстоятелствата имат неочаквани последици за всички засегнати. В „Антарктида“ една омъжена жена отива в съседния град, за да види какво е да изневериш на съпруга си с непознат. В „Любов във високата трева“ Кордилия отива в последния ден на века на среща край морето, определена ѝ преди девет години. В „Паспортна супа“ един баща се връща към деня, когато е видял за последно безследно изчезналата си деветгодишна дъщеря…

“Авиньонски квинтет: Мосю, Ливия” от Лорънс Дърел

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 24 ноември 2023 г.
Превод: Паулина Мичева
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: В „Авиньонски квинтет”, често определян като литературна мистификация, се разказва за група хора, които прекарват едно лято в запустяло имение край Авиньон. Някои от тези хора са истински, а други са герои от роман, написан от един от истинските герои. Но след известно време всичко това спира да има значение. Измислицата и реалността се сливат в едно. Избухва Втората световна война и тези хора са разпръснати в различни посоки от вятъра на съдбата, а ние ги следваме. Някои израстват, други умират, трети полудяват, а тези, които преживяват войната, накрая се връщат… в Авиньон.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.