fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 27 август 2023

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Огледалния човек“ от Ларш Кеплер

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 21 август 2023 г.
Превод: Антоанета Дончева-Стаматова
Редактор: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Седемнайсетгодишната Джени е отвлечена посред бял ден и е отведена в изолирана къща, където е окована и затворена в клетка с други момичета. Похитителят им е непредсказуем, хитър и изключително жесток. Той успява да осуети всеки техен опит за бягство, а веднъж хванати, те рядко оцеляват след наказанието си. Пет години по-късно Джени е намерена мъртва и полицията се мъчи да открие следа сред оскъдните доказателства. Криминален инспектор Юна Лина разбира, че убийството ѝ има връзка със смърт, обявена за самоубийство преди години. Когато и седемнайсетгодишното сираче Миа изчезва, на Юна му става ясно, че си имат работа със сериен убиец, чийто вилнеж тепърва започва.

„Обитателите на миража“ от Абрахам Мерит

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 21 август 2023 г.
Превод: Явор Цанев
Редактор: Иван Атанасов

За книгата: „Той умее да създава атмосфера на нечестив страх“ – казва Лъвкрафт за американския си колега по перо Абрахам Мерит. Независимо дали става дума за хорър, фентъзи или фантастика, историите му за изгубени цивилизации, древни магии и свръхестествени същества не спират да вълнуват читателите. Фентъзи романът „Обитателите на миража“ не прави изключение – написан в поджанра „изгубен свят“, той напомня на популярната „Земя, забравена от времето“ на Бъроуз, съчетана майсторски с хорър. Поемаме на фантастично приключение в загадъчен свят, скрит сред планините на Аляска. Водят ни двама пътешественици – Лейф Лангдън и неговият приятел индианец, които ни въвличат в епичен сблъсък на тайнствени племена, могъщи магьосници и създания от други измерения. С двамата приятели ще преминем през невероятни премеждия, за да стигнем до последното изпитание – да намерим изход от Миража.

„Престъпление в театъра“ от Фернандо Гарсия Балестерос

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 22 август 2023 г.
Превод: Людмила Ненкова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Барселона, 1909 г. По време на великолепен бал с маски в „Големия театър Лисеу“ графиня Виктория де Кардона е намерена мъртва. Тялото ѝ е внимателно положено на сцената зад спуснатата завеса, а в ръката ѝ лежи огромен рубин – семейна ценност, смятана за отдавна изчезнала. Инспектор Игнаси Рекесенс оглавява разследването, но изглежда никой – благородници, хористи, бонвивани, сценични работници, любовници, медиуми – не е видял нищо. Разбира се, нищо не е такова, каквото изглежда, и въпреки мълчанието на замесените, Рекесенс ще стигне докрай, дори с риск да компрометира репутацията на някои влиятелни семейства в Барселона. Но дали ще му позволят да разкрие истината за смъртта на графинята? Кой стои зад изчезването на семейния рубин? И коя всъщност е била Виктория де Кардона?

„Принцеса Маргрете“ от Анне Гюн Халворшен и Ранди Фюлехауг

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 23 август 2023 г.
Превод:
Магдалена Каблан

За книгата: Ред е на принцесата на Норвегия да открие любовта. Това обаче не е толкова лесно, когато цялата държава е вперила поглед в теб и следи всяка твоя грешка. Принцеса Маргрете е притеснена, че тайната ѝ от бала за Хелоуин ще излезе наяве и това ще влоши отношенията ѝ с всички, както и имиджа на кралското семейство, което има все повече проблеми. Самотна и объркана, Маргрете се впуска в търсене на истинската любов, но за да намери своя принц, тя трябва първо да целуне няколко жаби.

„Мъжът с жълтото палто“ от Лудвиг Бауер

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 23 август 2023 г.
Преводач: Таня Попова

За книгата: На границата между Изтока и Запада, в новосъздаващата се Карпатия Либера, професор Робърт Трейбър, без да иска, се оказва в ситуация, в която трябва да изиграе специална роля. След Антиелектронната революция за унищожаване на безжичните комуникации, на която е лидер, той попада на непозната улица, която сякаш го тегли все по-навътре в себе си. Макар да е ползващ се с доверието на хората интелектуалец, там всички го разпознават единствено по впечатляващото му жълто палто. Подобно на Гъливер главният герой смело се впуска в неизвестността и в рамките само на два дни преживява любов и измяна, приятелства и предателства, неочаквани обрати.

„Последният рейнджър“ от Питър Хелър

Издава:Обсидиан“
Дата на публикуване: 24 август 2023 г.
Превод: Боян Дамянов

За книгата: Рен Хопър е преживял доста житейски травми и търси място, където да избяга от демоните на миналото си. Трийсетгодишният мъж зарязва градския живот и става рейнджър в парка „Йелоустоун”. Рен не е съвсем сам в своето идилично усамотение – той спечелва доверието и приятелството на Хили, прочута изследователка на вълците. Когато един ден я намира полужива в челюстите на капан за дивеч, подозренията му се насочват към местен жител. Но докато разследва миналото на този бракониер социопат, рейнджърът се натъква на мащабна конспирация срещу държавата и наложения от нея порядък в националните паркове. Драматичният сюжет е примесен с комични конфликти между колоритни персонажи и се развива на фона на спиращи дъха природни картини.

„облак с форма на камила“ от Алина Нелега

Издава: ICU
Дата на публикуване: 25 август 2023 г.
Превод: Лора Ненковска
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Романът ни предлага нов и съвременен прочит на Хамлетовата история, този път от гледната точка на майката. Кралството е театърът, сцената е животът в съвременното общество. Спектакълът, който несъстоялият се между тях диалог изгражда, е за разпадащото се семейство и за скритите властови механизми, неизменно движещи динамиката на човешките взаимоотношения. Образът на майката е използван като ключ към позицията на жената, разгледана през съвременната чувствителност. Въпросите за вината, за обичта, за трудния период на средната възраст и осъзнаването на независимостта на детето, изневярата и психозата като начин на съществуване на възрастните са кодовете, през които можем да се върнем към една от най-прекрасните истории за живота като театър, която не спира да вълнува хората векове наред.

„Небесна гледна точка“ от Стефан Цанев

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 25 август 2023 г.
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: „Небесна гледна точка“ съдържа стихотворения, които съм писал през ХХІ век, и няколко по-стари, но, надявам се, че все още са живи. Няма нищо по-тъжно от това да надживееш изкуството си. За поета е все едно дали е жив, или е умрял. Ако те помнят, ако те четат – жив си. Не те ли четат, не те ли помнят – и да са жив, мъртъв си. Жестоко е, но е истина. Изкуството е съпротива срещу смъртта. А какъв е смисълът на живота? Какво представляваме ний, с нашите жалки боричкания за власт, за слава и за богатства, с нашите войни и убийства върху тази третокласна планетка, кръжаща около звезда-джудже в покрайнините на провинциална галактика, забутана сред гъмжилото от милиарди галактики в черната утроба на Вселената? Забелязва ли ни някой отгоре?

„Брак по сметка” от Ела Мейс

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 25 август 2023 г.

За книгата: Когато Роуз среща Джак, току-що е загубила чичо си, а с него и най-голямата си мечта – да притежава кафене в сградата в Ню Йорк, която е собственост на нейния роднина. Но последната воля на чичо й е пределно ясна – сградата отива при бъдещия съпруг на Роуз. Не при нея. Тогава на помощ на Роуз идва адвокатът на чичо й – неустоимия Джак, който й предлага необичайно решение… брак по сметка. Така Роуз ще получи мечтаното кафене, а той сградата. И по някаква странна причина Роуз казва „да”. Дали всичко ще остане само брак по сметка, или когато страстта е изпепеляваща, любовта ще си проправи път към сърцата на Роуз и Джак?

„В дните живеем“ от Христос Китреотис

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 25 август 2023 г.
Превод: Иван Б. Генов
Дизайн на корица: Капка Кънева; Маргарита Василева

За книгата:Един ден от живота на 35-годишен адвокат от съвременното изгубено поколение – с горчив хумор и самоирония, на фона на политическата и социалната криза в Гърция, героят поднася изкусна плетеница от реминисценции и ретроспекции, размисли и прозрения, лутания в професионален и интимен план, в търсене на истинската си същност. Нижат се трудни взаимоотношения с родителите, сложни връзки с две жени, дело за измама на клиентка от салон за красота и един фатален край… Двайсет и четири часа, побрали отминалите дни, времето като вместилище на живота, защото, продължава Филип Ларкин, „Къде ще живеем, / ако липсваха дните?“.

„Първородният” от Кристофър Паолини

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
25 август 2023 г.
Отговорен редактор:
Мирослав Александров
Превод:
Симеон Цанев
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Адаптация на корица:
Стоян Атанасов

За книгата: Време е втората книга от обичаната от поколения читатели поредица „Наследството“ на Кристофър Паолини да заблести на български в ново издание! След „Ерагон“ историята на Драконовия ездач продължава с „Първородният“ епична и пленяваща приказка за смелостта и победата над собствените си страхове! Мрак се спуска… Зло се надига… Но докато има и един Драконов ездач, надеждата няма да умре.

„Наръчник за употреба и експлоатация на мъжа“, част 2 от Симеон Колев

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 26 август 2023 г.
Редактор: Радка Бояджиева
Редактор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Kontur Creative

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.

Не пропускайте да видите и кои са Най-вълнуващите книги за лято 2023, както и Какво четат българските инвеститори през лято 2023?