fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 27 октомври 2019 г.

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Призраци от миналото“ от Даниел Стийл

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019 г.
Превод: Ивайла Божанова
Редакция: Елка Николова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Покъртителен роман за загубата, майчинството и света на невинното детство! Детството на Зоуи Морган е белязано от трагично заболяване на сестричката ѝ. Това оставя у нея незаличим спомен. След години Зоуи започва работа в приют за малтретирани деца и грижата за тези неоправдани същества се превръща в смисъл на живота ѝ. Там среща Остин Робъртс, в когото се влюбва. Остин и Зоуи се радват на щастлив семеен живот, украсен от дългоочакваното им дете Джейми. Но съвсем скоро старите травми започват да диктуват поведението ѝ. Тя е въвлечена в лабиринт от ужасяващи събития. Призраците от миналото ѝ я преследват неумолимо и всекидневието на Зоуи се превръща в
надпревара с времето…

„Екстаз“ от Мери Шарат

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019
Превод: Даниела Славчева
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: В бляскавия свят на Виена в началото на 20-ти век една жена ще очертае нова епоха и ще отправи предизвикателство към нея. Алма Шиндлер, дъщеря на художник, е красива, влюбена в поезията, театъра и литературата, талантлива пианистка и композитор-ка. Историята на една от най-противоречивите и многолики жени на своето време, поставила на колене много гениални творци.

„Призраци от Пазара на сенките“ от Касандра Клеър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 22 октомври 2019 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Десет увлекателни истории, които ще ви срещнат със стари познайници и любими герои от света на ловците на сенки. Пазарът на сенките е мястото, където се срещат феи, върколаци, магьосници и вампири. Тук долноземците купуват и продават магически предмети, сключват тъмни сделки и си шепнат тайни, които не биха искали нефилимите да узнават. Последвайте брат Закарая в Пазара на сенките и научете повече за обречената любов на Анна Лайтууд, за най-големия грях на Матю Феърчайлд, както и защо Теса се оказа въвлечена в световна война. Тук, на Пазара на сенките, Валънтайн Моргенстърн купува душа, а душата на младия Джейс Уейланд намира сигурно убежище. Тук се крият и един изгубен наследник и един обичан призрак.

„Изкуството да създаваме спомени“ от Майк Викинг

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 22 октомври 2019 г.
Превод: Стоянка Карачанова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: В новата си книга Майк Викинг разглежда хубавите спомени като част от щастието. Като се позовава на глобални проучвания, научни експерименти и лични преживя-вания, той разкрива как се формират те и ни съветва как сами да създаваме незабравими моменти. За да поддържаме хубавите си спомени живи, трябва да ангажираме сетивата си, да използваме силата на първите неща и да осъзнаваме чувствата и емоциите си. Разбира се, препоръчително е да запечатаме моментите на щастие на снимка. Или просто да си ги припомняме, като разказваме с носталгия истории за добрите стари времена. Хубавите спомени са неразривна част от психичното здраве и цялостното ни усещане за щастие. Те ни дават сила в трудни моменти, напомнят ни кои сме в действителност и ни изпълват с надежда за бъдещето. Затова нека поемем по алеята на спомените заедно с Майк Викинг и да започнем да планираме специални моменти, които да се превърнат в прекрасни спомени.

„Еринор“ от Стефан Козовски

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 23 октомври 2019 г.
Редакция: Габриела Данаилова, Юлия Георгиева
Корекция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Румен Тошков

За книгата: Принц Филип, единственият наследник на трона, взе решение и избяга от замъка Артанон навръх осемнадесетия си рожден ден. Когато Леан го намира, принцът е всичко друго, но не и момчето, напуснало замъка. Филип е изправен пред изпитания, някои от които биха накарали обикновените хора да изгубят разсъдъка си. Само сляпата надежда е това, което държи принца на тънката граница между живота и смъртта. Далеч във времето друга битка вече е изгубена. Древните Мараги са скъсали оковите си и властват над всичко. А корабът, който се строеше насред пустошта, е напът да промени съдбата на всички…

„Чудодейните места в България“ от Борислав Радославов

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 22 октомври 2019 г.
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: Почти във всяко българско селце, град или местност има определено място, където хората вярват, че се случват чудеса. Дали става дума за църква, параклис, манастир, аязмо, оброчен камък, икона или друго, истинските истории за силата на вярата на тези места са записани и част от тях ще прочетете в „Чудодейните места в България“. Някои от светите места в България лекуват, други даряват с рожба, трети – носят благоденствие и семеен мир. При всички случаи това са места с висок енергиен заряд и всеки, който ги е посетил, казва, че е усетил нещо лично, нещо, което му е помогнало в живота. Борислав Радославов разказва за двайсет и четири от светите места в България, където се случват чудеса. Сред тях са Кръстова гора, Кабиленският манастир, „Богородица Троеручица“ в Соколския манастир, манастирът “Свети Георги”, Бачковския тманастир, сълзите на света Петка в скалния параклис край Трън, Троянският манастир и други. Ще прочетете историята на всяко от чудодейните места – къде се намира, кога е открито, какво лекува и как по най-лесен маршрут да стигнете до там. Книгата съдържа и молитви и притчи.

“Случки в близката нереалност“ от Макс Блехер

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 24 октомври 2019 г.
Превод от румънски: Лора Ненковска
Редакция: Биляна Михайлова, София Несторова
Дизайн на корицата: Теодор Ушев

За книгата: Някъде между стъклениците, мастилниците, шевните машини, дантелените покривки, страстите и любовните трепети на младия Блехер, се крие един от най-забележителните писатели на XX век. Разположени в сюрреалния сумрак между двете войни, тези два (единствени) романа на рано отишлият си румънски писател са не само едни от най-вълшебно разказаните и магични книги в световната литература – те като пясъчен часовник разпиляват усещането ни за (без)времие и (не)пространство. Ефектът от четенето на Блехер е като от случайна находка на тавана на бащината ви къща – стара абаносова кутия, покрита с прах, пълна с тайни, които тайно сме се надявали да открием някой ден.

„Ирландецът“ от Чарлз Бранд

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019 г.
Превод: Богдан Русев
Редакция: Благой Иванов
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Пригответе се за епична сага в мрачния свят на организираната престъпност в следвоенна Америка. Хрониката, която ще прочетете, е личната, документална и шокираща изповед на легендарния Франк „Ирландеца“ Шийран – ветеран от Втората световна война, мошеник и поръчков убиец, работил с някои от ключовите фигури на XX век, който споделя пред следователя Чарлз Бранд своя страховит мемоар. Разгърнат в няколко десетилетия, сюжетът проследява изкачването на Шийран в криминалната йерархия, връзките му с политическия и с профсъюзния елит, а също и сензационните детайли около редица мистерии и неразрешени случаи, останали години наред в сянката на конспирациите и хипотезите. Докато ни води из тайните коридори на беззаконието, достигайки до логичната кулминация – отношенията му със синдикалния лидер и активист Джими Хофа, който изчезва безследно през лятото на 1975 г., Шийран рисува злокобния портрет на цяла една епоха в американската история.

„Моята история“ от Мишел Обама

Издава
: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 25 октомври 2019 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Виктория Иванова

За книгата: Като първа дама Мишел Обама има огромна заслуга за това Белият дом да е по-гостоприемен и отворен; превръща се във важен защитник на правата на жените и момичетата в Съединените щати и в целия свят, из основи променя отношението на семействата към здравословния и активен живот и подкрепя съпруга си, докато той превежда Америка през някои от най-мъчителните ѝ периоди. В изключително завладяващата си и дълбоко лична автобиография Мишел Обама кани читателите в своя свят, хронологично проследявайки преживяванията, които са белязали живота ѝ – от детството в южната част на Чикаго; през годините като изпълнителен директор, когато балансира между ролята на майка и тази на работеща жена; до времето, прекарано на най-известния адрес на планетата.

„Неразбрана“ от  Девни Пери

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 26 октомври 2019 г.
Превод: Лили Илиева
Редакция: Надя Калъчева

За книгата: Любимата на много дами Девни Пери ще зарадва читателите си с четвърта книга от романтичната поредица „ЛАРК КОУВ“. София Кендрик е в светлините на прожек-тора и обожава своя начин на живот. Тя е най-малкото дете в богата нюйоркска фамилия и израства като истинска американска принцеса. Но след два скандални развода и една грозно приключила афера, името ѝ се срива в очите на обществото. Хората започват да я смятат за изкуствена, евтина, дори… Тя остава неразбрана. София копнее да избяга и да бъде оставена на спокойствие. Един уикенд в Монтана е нещото, от което навярно се нуждае. Неочаквано, тя е принудена да работи в бар, рамо до рамо с Дакота Магий – мъж, който не се нуждае от нейната помощ. Мъж, който е решен да ѝ даде няколко урока за истинския живот и тежката работа. Но София също има какво да му покаже – например как да се влюбиш.

„Хари и Меган“ от Кейти Никол

Издава: „Hybrid Books“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019 г.
Превод: Росица Тодорова
Редакция: Кремена Бойнова
Дизайн на корицата: Методи Стоянов

За книгата: Завладяващ портрет на един от най-популярните членове на британското кралско семейство! Принц Хари пленява сърцата на кралските почитатели по цял свят още с най-ранните си публични появи като дяволит червенокос малчуган. Авторката Кейти Никол – хроникьорка на британската кралската фамилия – разказва увлекателно за своенравния принц бунтар, разкрива какво е да израснеш като кралска особа, отношенията между Хари и майка му, проблемните му младежки години и как военната служба в Афганистан го е вдъхновила да остави свое наследство – Invictus Games. Как общува Хари с членовете на семейството си? Кое е тайното му „второ семейство“ в Ботсвана? Каква е историята на предишните му любовни увлечения? Защо тъкмо американската актриса Меган Маркъл печели сърцето му? Отговорите на тези и на други въпроси дава Кейти Никол в книгата „Хари и Меган“.

„Ужас под пирамидите“ от Иван Атанасов

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019
Превод: Огняна Иванова
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Неиздавани разкази на Лъвкрафт и други майстори на ужаса Пет класически истории на ужаса от майстори в жанра. Две от тях са на небезизвестния Лъвкрафт, когото Кинг нарича „най-великия хорър автор на ХХ век“ и често сочи за свой учител, а останалите три ˜– на писатели, които са оказали силно влияние върху творчеството на Лъвкрафт. Х. Ф. Лъвкрафт и Хари Худини – „Под пирамидите“ (Затворен с фараоните); Х. Ф. Лъвкрафт и Хенри С. Уайтхед – „Капанът“; Уилям Х. Ходжсън – „Елои, Елои, лама савахтани“, Уилям Х. Ходжсън – „Свирукащата стая“; Шарлот П. Гилман – „Жълтите тапети“.

„Пътеводител в квантовия свят“ от Джим Ал-Халили

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 21 октомври 2019 г.
Превод: Владимир Германов
Научен редактор: д-р Владимир Божилов
Редакция: Нина Иванова
Дизайн на корицата: Петко Богданов

За книгата: „Когато стане дума за квантовия свят, наистина влизаме в съвсем необичайни селения. В тези селения, изглежда, имаме свободата да избираме между определен брой различни обяснения на наблюда-ваните явления, всяко от които е толкова удивително странно, че дори приказките за отвличания от извънземни започват да изглеждат разумни.Ако хората само имаха представа колко обезсърчаващо, но все пак чудно необик-новен е квантовият свят, как нашата позната и солидна реалност в крайна сметка се крепи така неуловимо на безкрайната призрачна реалност отдолу! Вече няма нужда от приказки за Бермудския триъгълник или полтъргайсти. Квантовите явления са много по-чудати.“

„Класически истории с призраци“

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 22 октомври 2019 г.
Превод: Адриана Момчилова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Майсторска колекция от истории с призраци, която включва най-умелите майстори на разказа – Чарлз Дикенс, сър Уолтър Скот, Марк Твен, Едит Уортън, Хенри Джеймс, Уилки Колинс и други. От традиционната английска балада, публикувана през 1724 г., през викторианските истории с призраци до научната фантастика в началото на XX век. Разказите в тази колекция обхващат различни исторически периоди, както и различни представи и сюжети. Част от историите отразяват спиритически вярвания, други са вдъхновени от фолклора, в някои истинският хорър е в лицето на простосмъртен, докато в други самата човешка неспособност да схване вселената е източник на ужас. И поне един разказ пародира както жанра, така и ревностно вярващия в призраци.

„Лечение чрез енергийни точки“ от Отец Джошуа

Издава: „Локус“
Дата на публикуване: 25 октомври 2019 г.
Превод: Александра Павлова
Дизайн на корицата:
Емил Марков

За книгата: Лечението чрез енергийни точки е практика, която съчетава енергия и специфични лечебни точки, разположени по тялото. При третиране на тези точки се подпомага освобождаването на блокирана негативна енергия. Така тялото възстановява баланса на позитивната енергия в различните органи и системи. При възстановяване на баланса в емоционалното, физическото и духовното тяло не остава място, където да се установи негативната енергия – болестта остава без „дом”.

„Моцарт за деца“ от Марко Зимса

Издава: „Емас
Дата на публикуване:
24 октомври 2019 г.
Превод:
Василка Ванчева
Редакция: София Ванчева
Дизайн на корицата: Зилке Брикс

За книгата: Волфганг Амадеус Моцарт е един от най-прочутите композитори на всички времена. Роден в австрийския град Залцбург в семейство на музикант, той започнал да свири и да пише музика още съвсем малък. Не след дълго вече сам ръководел оркестрите, които изпълнявали негови композиции. Авторът Марко Зимса и художничката Зилке Брикс канят малки и големи на вълнуващо пътешествие в света на младия Моцарт. Заедно със семейството на вундеркинда, возени в старинна карета по неравни пътища, ще посетите непознати страни. На бал с маски ще танцувате до забрава, а заедно с Папагена и Папагено ще можете и да си попеете. Разгледани са в подходяща форма първите му произведения, както и класическите „Малка нощна музика“ и „Вълшебната флейта“. Към книгата има приложен CD с откъси от произведенията и обяснения към тях.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.