fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 28 април 2024

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Криминален клуб „Марлоу“ от Робърт Торогуд

Издава: “Benitorial”
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.
Превод: Валентина Миланова
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Kontur Creative

За книгата: В малкото английско градче Марлоу седемдесет и седем годишната Джудит Потс живее живота точно по свой вкус. Обитава любимата си леко занемарена къща на брега на Темза, няма мъж, който да ѝ казва какво да прави и по колко уиски да пие, и съставя кръстословици за „Таймс“, колкото да не скучае. С две думи, Джудит е блажено щастлива. Една вечер обаче, докато изпълнява редовния си ритуал да плува гола в реката, Джудит чува вик, последван от изстрел. Несъмнено в къщата на съседа ѝ е станало убийство. И тъй като полицията не ѝ вярва, напористата възрастна дама решава сама да разследва случая. Скоро към нея се присъединяват чистосърдечната Сузи, която се грижи за кучета, докато собствениците им са извън града, и благоразумната Бекс, съпругата на местния викарий.

„Приказки от земята на маорите“ от Едит Хаус

Издава: „Авиана“
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.

За книгата: „Приказки от земята на маорите“ е екзотична колекция от двайсет и осем маорски приказки, които имат историческа основа. Те обясняват сътворението на света, природните явления, поведението на животните, птиците и рибите. Митовете и легендите са представени в проста форма за по-младите читатели и включват житейски уроци. Едит Хаус е наградена с Коронационния медал на крал Джордж VI за заслугите й към литературата и е номинирана през 1928 г. за Нобелова награда за литература.

„Нерон“ от Антъни Еверит и Роди Ашуърт

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.
Превод: Мария Михайлова
Редактор: Теодора Борисова
Художник на корицата: Вихра Стоева

За книгата: Името на римския император Нерон отдавна е нарицателно за жестокост, упадък и деспотизъм. Според легендите той подпалил Рим и подрънквал на лирата си, докато градът горял. Но тези истории, оставени от негови съвременници, които са го мразели, едва ли описват точно личността на Нерон. Затова известният историк Антъни Еверит и разследващият журналист Роди Ашуърт предлагат преоценка на неговия живот. Противно на популярната памет, по времето на Нерон империята била в разцвет. Той ръководел дипломатически триумфи, а легионите му победили пламенната британска кралица Будика, повела един от най-големите бунтове, с които Рим някога се е сблъсквал. В „Нерон“ Древен Рим оживява: пожароопасните улици, смъртоносните политически интриги и грандиозните архитектурни проекти. Това е кървавата биография на един от най-известните императори на Рим, но в ръцете на Еверит и Ашуърт животът на Нерон е и поучителна история за храбростта, която е нужна, за да се управлява.

Поп, дама, вале / Смях в тъмното” от Владимир Набоков

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.
Превод: Гергана Георгиева, Лиляна Минкова
Дизайн на корица: Иво Рафаилов

За книгата: Франц, младеж от малък провинциален град, е изпратен да работи в магазина на заможния си чичо, Курт Драйер. По време на пътуването си до Берлин, Франц сяда в едно купе с Драйер и младата му съпруга Марта, без дори да подозира. Още тогава е омагьосан от красотата на Марта, а малко след като започва работа в магазина, двамата завързват тайна афера. Сюжетът придобива по-мрачен тон, когато Марта решава, че Франц трябва да убие чичо си. Тя смята, че след като Драйер е мъртъв, ще наследят парите му и ще живеят заедно завинаги. След вихър от неочаквани събития, постепенно се надига въпросът – ще дойде ли тя, смъртта, и ако да, дали ще ни посети в обичайния си облик? „Поп, дама, вале“ е вторият роман на Владимир Набоков, издаден на руски език под псевдонима В. Сирин, написан по време на престоя му в Берлин и Балтийско море.

„Тайната афера“ от Ерика Джеймс

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.

За книгата: Годината е 1981. Докато Великобритания се готви да отпразнува сватбата на принц Чарлз с лейди Даяна, Либи иска да бъде възможно най-далече от треската на кралските сватби. След като хваща собствения си годеник в леглото с най-добрата си приятелка само седмици преди да се обвържат в брак, тя напуска Лондон и намира утеха в уюта на провинцията Съфолк. В Лакспърс Хаус с вълшебна му градина, създадена от известния градински дизайнер и някогашна светска личност Елфрида Амброуз, и неговата уютна кухня, управлявана от пралелята на Либи Бес, младата жена се надява да рестартира живота си. Но за Бес и Елфрида пристигането на Либи събужда призраци от миналото. И преди да успеят да й помогнат да изгради наново разбитото си бъдеще, те трябва да се изправят пред собствените си неизказани тайни, изгубена любов и трагедии… Годината е 1923. Елфрида е на 21 и се наслаждава на живота на светска личност на Лазурния бряг. Придружава я нейната вярна прислужница Бес. По време на пътуванията на Елфрида среща дръзкия граф Николай Демидов. Тяхната любов е силна и болезнена.

“Първата лъжа печели” от Ашли Елстън

Издава: „Eра“
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.

За книгата: Иви Портър има всичко, за което едно обикновено момиче си мечтае: любящ партньор, уютна къща с двор и бяла ограда, забавна група приятели. Единствената уловка? Иви Портър не съществува. Първо ѝ дават тази самоличност. После локация. Мистериозният шеф господин Смит я снабдява с информация за града и хората в него. Целта е Райън Съмнър. А последното парче от пъзела е нейната мисия. Иви не знае кой всъщност е господин Смит, но знае, че тази задача ще е специална. Няма право на никакви грешки – особено след онова, което се случи последния път.

„Паяка“ от Ларш Кеплер

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 22 април 2024 г.
Превод: Антоанета Дончева-Стаматова
Редактор: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова, Kontur Creative

За книгата: Преди три години Сага Бауер получава заплашителна пощенска картичка. Някой притежава пистолет с девет бели патрона, а последният от тях е предназначен за криминален инспектор Юна Лина. Времето обаче минава и заканата избледнява. Досега. Чувал с разлагащо се тяло виси от едно дърво. На местопрестъплението е открита млечнобяла гилза. Когато броят на жертвите започва да расте, полицията осъзнава, че кръвожадният престъпник им изпраща загадки, които им дават шанс да предотвратят убийствата. Но някак те никога не стигат навреме. Щом успеят да се приближат, случаят се заплита все повече и повече. Някой плете дяволски сложна мрежа, която впримчва Юна Лина в капан, от който може и да не успее да избяга.

„Наследството“ от Нора Робъртс

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 23 април 2024 г.
Превод: Валентина Арнаудова
Редакция: Деметра Димитрова
Художествено оформление на корицата: Мариана Станкова                                                                                                                    

За книгата: 1806 г. Астрид Пул сияе от щастие в булченските си одежди, но веднага след церемонията е убита, а златната халка е изтръгната от пръста ѝ. С последния си дъх обещава на любимия си никога да не го изостави.

В наши дни Соня Мактавиш с изумление открива, че починалият ѝ баща е имал брат близнак. И че чичо ѝ Колин Пул ѝ е завещал величествено имение на крайбрежието на Мейн. Но за да получи наследството, Соня трябва да живее в къщата поне три години. Водена от желанието да разбере защо братята са били разделени при раждането си, тя е готова да започне нов живот. Трей, младият адвокат, който приветства Соня в новия ѝ дом, я запознава със семейната история. Той я предупреждава и за градската легенда, че имението е обитавано от духове. Съвсем скоро Соня сама забелязва, че има нещо странно в къщата. Музиката на айпода ѝ се включва сама, вратите се затръшват, някой подрежда вещите ѝ, а от прозорец на третия етаж определено наднича сянка. Скоро става ясно, че Соня е получила в наследство повече от красиво имение. Тя е наследила вековно проклятие и мистерия, която трябва да разреши, за да има шанса да го развали.

„Последните ласки“ от Шерсти Анфинсен

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 23 април 2024 г.
Превод:  Надежда Игнатова
Редакция: Светлана Янчева
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Нагарчащ, но и изненадващо забавен роман за равносметката, самотата, търсенето и откриването на любовта, за познанствата и връзките, които ни крепят. Биргите е толкова стара, че всичките й приятели са мъртви. Имала е много успешна кариера на сърдечен хирург в среда, доминирана от мъже, и създаването на семейство никога не е било неин приоритет. Биргите е остроумна, иронична и хаплива, с тежък характер. Въпреки мъдростта и опита си, тя не се отказва от мечтата да намери любов. Удивително е как един автор на 43 може да пресъздаде всичко онова, което се случва в главата на жена, два пъти по възрастна от нея. Това майсторство на Шерсти Анфинсен й носи няколко литературни награди в Норвегия.

„Читотин“ от Анна Багряна

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 23 април 2024 г.
Превод: Димитър Христов
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Николай Пашалийски

За книгата: Тъмнината не ражда само страхове, но и вълшебства. Едно момиче не може да заспи и се страхува. В главата му се върти нещо, някаква дума, дочута отнякъде. „Читотин, Читотин, Читотин“… Таткото знае отговора: Читотин е онзи, който пречи на децата да заспят. Когато се връща в леглото си, момичето е посетено от странно същество. Да, това е Читотин. Двамата се отправят на посещение в една приказна страна, където кралицата носи луната като своя корона… Кралицата на нощта бди над всички детски мечти. Когато нощните мисли случайно нахлуят в нечия ясна главичка, кралицата се обръща за помощ към своите верни слуги. Един от тях е Читотин.

„Бисери на мъдростта. Африкански поговорки“ от Огняна Иванова

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
25 април 2024 г.
Превод: Огняна Иванова
Редактор: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Борис Стоилов

За книгата: В Африка има около 700 народности и етнически групи. Само в Южна Африка има 11 официални езика, а на целия континент те са около 2000. Средната възраст на населението е 18 години. Избраните остроумни, смешни, мъдри, парадоксални, любопитни и екзотични поговорки са от Гана, Малави, Уганда, Нигерия, Кения, Камерун, Танзания, Того, Южна Африка, Намибия, Етиопия, Северна Африка и на потомци на роби от Хаити и Ямайка.

„Един тъмен прозорец” от Рейчъл Гилиг

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 25 април 2024 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В единствено по рода си издание с цветни порезки, специални за българския пазар, излиза световният феномен „Един тъмен прозорец“ на Рейчъл Гилиг, който завладя социалните медии и почитателите на дарк фентъзи жанра с романтични елементи. Почитателите на Ребека Ярос и Наоми Новик ще попаднат в мрежата на този изкусителен роман, в който яростта и омразата бушуват с неуморимия пламък на страстта. Веднъж изгубили се в мъгливите гори на „Един тъмен прозорец“ читателите няма да искат да напуснат този магичен свят на романтика и заплаха.

„Дълбини“ от Дорийн Кънингам

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 25 април 2024 г.
Превод: Диляна Георгиева 
Редактор: Атанаска Станчева
Коректор: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: Виктория Видевска

За книгата: Лиричен мемоар за майчинството, любовта и издръжливостта на една жена и нейния малък син, които следват миграцията на сивите китове от Мексико до най-северната част на Аляска. Това е разказ за пътуването, в който можем да учим от китовете в ролята им на майки – как се адаптират и устояват на предизвикателствата и как животът им може да бъде прекъснат и застрашен от глобалното затопляне. Това също е завладяващо пътешествие до ледовете на Арктическо море в променящия се свят на инупиак – ловците на китове, – където Дорийн се потапя в древните ценности на лова на местните и се влюбва. „Бълбини“ е незабравимо пътешествие – сърцато, смело и безстрашно честно. Една история за смелост и устойчивост.

„Лидерът визионер. 10 решения за мобилизиране на усилията ви, за стимулиране на екипа ви и разрастване на бизнеса ви“ от Майкъл Хаят

Издава: „Локус“
Дата на публикуване: 25 април 2024 г.

За книгата:

Майкъл Хаят предлага шест инструмента за създаване на неустоима визия за вашия бизнес. Базирана на 40-годишния опит на Майкъл като предприемач и лидер, подкрепена с прозрения от организационната наука и психология и илюстрирана с казуси и истории от различни сфери, книгата ви води стъпка по стъпка от „защо“ до „какво“ и след това до „как“. Бизнесът ви вече никога няма да бъде същият. Майкъл Хаят ще ви помогне: да създадете неустоима визия за вашия бизнес;- да се уверите, че тя е ясна, вдъхновяваща и практична; да сплотите екипа си около визията; да я разгърнете в приложими планове, които водят до резултати; да преодолявате препятствия и да се адаптирате в зависимост от ситуацията.

„Невеста“ от Али Хейзълууд

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 27 април 2024 г.
Преводач: Йоана Гацова
Редакция: Виолета Вълканова
Коректор: Милена Александрова
Дизайн на корицата: Vikki Chu
Илюстрация на корицата: lilithsaur 

За книгата: Мизъри Ларк, единствената дъщеря на най-влиятелния вампирски съветник на Югозапада, отново е заложник. Животът ѝ сред хората, блажената ѝ анонимност – на всичко това баща ѝ слага край. Призована е да изпълни дълга си и да продължи вековна традиция, крепяща крехкия мир между вампирите и техните заклети врагове – върколаците. И друг изход няма – младата жена отново трябва да остави съдбата си в чужди ръце.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.