fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 28 февруари 2021

9 мин.
Новите книги на седмицата - 28.02.2021

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Свобода въпреки всичко“ от Боян Манчев

Издава: „Метеор“
Дата на публикуване: 22 февруари 2021 г.
Дизайн на корицата: Боян Манчев, Биниа Верли и strx

За книгата: Какво е свободата? Дали свободата е условие на самото съществуване, или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт? Ако свободата е условие на съществуването, то можем ли изобщо да я познаем, и как? Какво е свободата във философски смисъл? Необходимо ли е една философия на съществуването или една онтология да започне с идеята за свобода? Възможна ли е друга онтология освен тази, чиято действена сила е свободата? На основата на един свръхкритически прочит на Кантовата „Критика на чистия разум“, съсредоточен върху парадокса на свободата у Имануел Кант, Боян Манчев си поставя за цел да отстоява идеята за свобода като онтологическо условие на съществуването и същевременно като необходима модалност на философското действие.

„Хиляди очи“ от Саманта Швеблин

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 22 февруари 2021 г.
Превод: Захари Омайников
Редакция: Емилия Л. Масларова
Корекция: Мила Томанова
Художник на корицата: Албена Лимони

За книгата: Кентъки (да не се бърка с американския щат Кентъки!) е нашумяла, много търсена играчка, електронен домашен любимец. На пръв поглед в тези мили играчки няма нищо особено: най-обикновени плюшени зверчета – катерици, зайчета, къртици. Но вместо очи в тях са монтирани камери и те запечатват всичко, случващо се в къщата, където са попаднали. Освен това всяка играчка има непредвидим и невинаги благ характер, което носи на собствениците им какви ли не изненади. Защо светът е полудял по това развлечение? Защо кентъки навлиза толкова мощно в живота не само на децата, но и на възрастните? И къде все пак отива онова, което са заснели очите им камери? На тези въпроси – и не само на тях – отговаря в романа си аржентинската писателка Саманта Швеблин (р. 1978), носителка на множество престижни литературни награди и достигнала с предишния си роман „Отрова“ до финала на Международния „Букър“.

„Хъс“ от Анджела Дъкуърт

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 22 февруари 2021 г.
Превод: Ина Димитрова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В тази книга, превърнала се в международен  бестселър, психоложката Анджела Дъкуърт описва различен поглед към успеха. Дъщеря на учен, който често отбелязвал отсъствието на „ге­ниалност“ у нея, Дъкуърт опровергава баща си, ставайки един от най-известните специалисти в своята област. Успехът, твърди тя, не се дължи на „талант“, а на силата на характера и упоритостта.

„Изгубеният“ от Джейн Харпър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 23 февруари 2021 г.
Превод: Коста Сивов
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Нов вълнуващ трилър от авторката на „Сушата“ и „В дивата пустош“. Двама братя се срещат при оградата, разделяща фермите им. Нейтън и Бъб са съседи, а не са се виждали от месеци. Домовете им са на три часа път с автомобил през австралийската пустош. А сега третият им брат – Камерън, лежи мъртъв пред тях. Последвалото разследване ще извади на повърхността семейни тайни, които всички биха искали да си останат заровени в миналото. 

„Всекидневни ритуали. Как творят великите“ от Мейсън Къри

Издава: „Locus Publishing“
Дата на публикуване: 23 февруари 2021 г.
Превод: Тодор Кенов
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: „Задълбочена и възхитителна енциклопедия на приумиците и странностите на човешката комедия“ –
Literary Review. Минибиографиите, които придават човешки качества на легенди като Хемингуей и Пикасо, Агата Кристи и Уди Алън, и хвърлят светлина върху работния живот на популярни гении ни казват пределно ясно: Няма „единствен начин” да се създаде добра творба – всички велики личности имат свой собствен начин. И някои от тези начини са поразително странни.

 „Психология на забогатяването“ от Моргън Хаузел

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 23 февруари 2021 г.
Превод: Гриша Атанасов
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Парите са навсякъде. Те са неизменима част от ежедневието ни. За някои са начин за оцеляване, за други – цел в живота. Независимо от индивидуалното ни отношение към тях, никой не остава безразличен. Тази тема вълнува и често обърква всеки от нас.  Богатството не се подчинява на строго определени закони – то зависи изцяло от нашето поведение. Като използва дългогодишния си опит, авторът ни дава универсални уроци, които други са пропуснали да споделят.

„Правек и други времена“ от Олга Токарчук

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 25 февруари 2021 г.
Превод: Георги Кръстев
Редакция: Силвия Борисова
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Таня Минчева / Kontur Creative

За книгата: В Правек са събрани множество съдби, усукани във времето и затръшнати в себе си. Четири архангела пазят границите на полското селце, в което любов, страх и страст бушуват между две реки. Тук историята среща религията, ангелите – обърканите човеци, магията – реалността. На това място, изтъкано от символи, живее, диша и обича плеяда от незабравими герои.

„Минута до полунощ“ от Дейвид Балдачи

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 25 февруари 2021 г.
Превод: Милко Стоименов
Редакция: Ирина Иванова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Атли Пайн, агент от ФБР, се завръща в родния си град, за да разследва изчезването на своята сестра. Преди трийсет години близначката ѝ е отвлечена от дома им, а престъплението е останало неразкрито. Скоро в градчето започват да се случват убийства, всяко от които по-необичайно от предишното…

„Кралиците на Африка“ от Кристина Морато

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 25 февруари 2021 г.
Превод: Светослава Славчева–Бонева
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Кристина Морато пътува до Африка за първи път през 1983 година. Оттогава е посетила няколко държави на континента, привлечена от хората и красивата природа. Точно като нея, множество изследователи и пътешественици са изпитвали „повика на Африка“ в миналото. Тези жени, които насред джунглата се обличали в официални дрехи за вечеря и пиели следобедния си чай в порцеланови чаши, също така знаели как да яздят, да ловуват с лък, да стрелят с пушка, успявали да организират експедиции със стотици носачи и да си създадат дом в най-неблагоприятните региони на континента.

„Владетелите” от Делян Момчилов, проф. Пламен Павлов и Стен Дамянов

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 25 февруари 2021 г.
Редакция: Милена Братованова
Дизайн на корицата: Стен Дамянов

За книгата: След успеха на уникалните издания „Българите! Забравените постижения” и „Ние сме животните“ създателите им Делян Момчилов и илюстраторът Стен Дамянов обединяват сили с изтъкнатия български историк проф. Пламен Павлов в едно вълнуващо приключение, което разкрива творчески образите на най-важните личности от близкото и далечно минало.

„Психология на революцията – Френската революция: причини, развитие и последствия“ от Густав Льобон

Издава: Асеневци 
Дата на публикуване: 26 февруари 2021 г.
Превод: Моника Георгиева
Редакция: Цветина Цолова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: В това свое произведение Густав Льобон подробно изследва психологическите елементи на революционните движения, техните основни характеристики и развитието на принципите им. Льобон се концентрира главно върху периода между 1789 и 1800 г., като ползва за основа на своите теории Френската революция. В нейното избухване, развитие и край той открива специфични форми на душевност, които имат огромно значение за истинското разбиране на революциите като исторически феномен. Психологическото изследване не се спира единствено на влиянието на тълпата или описанията на гротескни епизоди от историята на Революцията. То стои на основите на клиничната психология, описвайки патологията на Френската революция и последвалите я събития. „Психология на революцията“ е за всеки, желаещ да се запознае по-добре с историята на Френската революция, политическата психология и събитията в Европа и света от XVIII в.

Френска граматика с упражнения за ученици от VІІІ, ІХ и Х клас

Издава: „Колибри“   
Дата на публикуване: 26 февруари 2021 г.
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: Френска граматика с упражнения за ученици 8.-12. клас – I част, е изцяло обновено, преработено и допълнено издание на Френска граматика с упражнения за ученици от VIII, IX и X клас (ИК „Колибри“, 2005 г.). В нея ще намерите повече на брой, напълно нови упражнения, с осъвременени текстове и категоризирани според нивата на трудност в съответствие с Общата европейска езикова рамка, от А1 до В2.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.