fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 29 ноември 2020 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Черен леопард, червен вълк“ от Марлон Джеймс

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 23 ноември 2020 г.
Превод: Стефан Аврамов
Редакция: Емилия Л. Масларова
Корекция: Румяна Георгиева
Художник на корицата: Пабло Хералдо Камачо

За книгата: Африканските дебри гъмжат от чудовища и отмъстителни духове. Но постъпките на хората са не по-малко чудовищни… Преследвача притежава вълче зрение и нюх, с който и след месеци надушва хора, животни, предмети, а заклинанието на сангома го прави неуязвим за оръжията. Той е бил в царството на мъртвите и в плен на върколаци, общувал е с демони. И тръгва заедно със своя приятел Леопарда, с един тъжен великан, с вещица, която е на триста години, и с жена воин да издирва момче, на което му е писано да стане цар и което е похитено преди три години. С много тайни е обгърнато това пътешествие и повечето са кървави и жестоки.

„Водовъртеж“ от Ирса Сигурдардотир

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 23 ноември 2020 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Цвета Германова
Художник: Ragnar Helgi Ólafsson
Адаптация на корицата: Живко Петров

За книгата: Вака седи на стълбите пред училище в очакване баща ѝ да се сети да я прибере. Майка ѝ отново е забравила да ѝ даде джобни и тя няма пари дори да звънне от уличен телефон. Покрай нея минава странната ѝ съученичка, която живее наблизо, и Вака я моли да се обади на родителите си от дома ѝ. Двете влизат вътре и никой повече не вижда едно от момичетата… Десет години по-късно учител открива в капсула на времето злокобен списък, предвещаващ шест убийства. Дали представлява истинска заплаха? Случаят е възложен на следовател Хюлдар и той си дава сметка, че ще има нужда от психоложката Фрея и нейният усет за детската психика. Малко след появата на списъка Рейкявик се превръща в сцена на брутални местопрестъпления и бързо става ясно, че авторът му не се е шегувал. А Хюлдар и Фрея се оказват неподготвени за изкривения, мрачен свят на извършителя, където нищо не протича по план и всичко е привидно…

„Смешна метафизика – за забавноразвиващи се“ от Иван Владимиров-Нав

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 23 ноември 2020 г.
Художествено оформление и илюстрации: Недялко Иванов-Нечо

За книгата: Тази книга е парче смях, съдържащо света. Тя отразява едно духовно пътуване, в което колкото повече разбирам света, толкова повече се смея. И обратното. Затова я прочетете като дневник – не само с ума, а със сърцето (Екзюпери), с петите (ако сърцето е там в момента), със стомаха ( Древните китайци вярвали, че душата е скрита в стомаха. Ослушвайте се за послания.) или с какъвто орган можете най-добре. Поради натиска на доброто ми възпитание започвам книгата на „вие“, но със страниците се надявам да минем на ти. Приятно преживяване.

„Малка история на религията“ от Ричард Холоуей

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 23 ноември 2020 г.
Превод: Владимир Германов
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Yale University

За книгата: Тази книга представя историята, най-важните идеи и вярвания в основните световни религии – юдаизма, исляма, християнството, будизма, хиндуизма. Авторът изследва внимателно корените на религиозната вяра, изначалния стремеж на хората да намерят смисъл на собственото си съществуване, както и механизмите, чрез които различията в убежденията и догмите пораждат враждебност и насилие.

Децата от Бхут базар“ от Дипа Анаппара

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 23 ноември 2020 г.
Превод: Петя Петкова
Редакция: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Близо до базара, претъпкан с хора, кучета и рикши, покрай сергиите, от които мирише на кардамон и врящо олио, под затъмненото от смога небе, в сърцето на бедняшкия квартал живее деветгодишният Джай. Когато изчезва момче от неговия клас, Джай решава да впрегне детективските си умения, за да го открие. Джай, заедно със своите приятели Пари и Фаиз, тръгва из дебрите на индийското гето по следите на зли джинове, опасни трафиканти на деца и търговци на роби, за да открие съученика си. В започналото като на шега разследване тримата другари се сблъскват с жестоките реалности на големия град: миловидни възрастни жени, които предлагат упойващи лакомства на деца, за да ги отвлекат; служители на реда, които дават надежда в замяна на злато и пари; бездомни сирачета, превърнали се в хитри просяци, за да оцелеят… Но изчезванията в квартала продължават…

„Завръщане” от Никълъс Спаркс

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 24 ноември 2020 г.
Превод: Адриана Момчилова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Хирургът Тревър Бенсън никога не е възнамерявал да се завърне в Ню Берн, Северна Каролина и да се установи в запуснатия имот на дядо си. Но неочаквана травма го принуждава поне временно да се засели в малкото градче, сред спокойствието и изумителната красота на семейните земи. Но това, за което изобщо не е подготвен е да се влюби, и то почти мигновено, в жена, която също като него е твърде предпазлива и носи белезите на миналото. Престоят му става още по-интересен, когато среща Кали – враждебна тийнейджърка, която сама се грижи за себе си. Оказва се, че тя е успяла да се сприятели с дядо му и може да хвърли нова светлина върху мистериозните обстоятелства около смъртта му. Докато истината за нея самата излиза наяве и променя всичко. В стремежа си да разкрие тайните на Натали и Кали, Тревър разкрива истинския смисъл на любовта и прошката. . .

„Магазинчето за прежда и чудеса“ от Мануела Инуса

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 24 ноември 2020 г.
Превод: Мария Спасова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Сюзън обожава Коледа! За нея това е най-вълшебното време от годината. И как да е иначе, когато любимата й уличка „Валери Лейн“ се преобразява в място, излязло от приказките. Магазинчетата са украсени, хората избират подаръци за близките си, а тя и приятелките й се грижат за празничното настроение. А може би тази Коледа и любовта най-накрая ще застане на прага на най-топлото магазинче на „Валери Лейн“.

„Беззвездното море“ от Ерин Моргънстърн 

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 24 ноември 2020 г.
Превод: Мария Чайлд
Редакция: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Дълбоко под земната повърхност, на бреговете на Беззвездното море, има лабиринт от тунели и зали, пълни с истории. Входовете, които водят до това светилище, често са скрити – насред избуялата горска трева, в нечий дом или там, където видимото е невидимо. Но тези, които търсят, ще намерят. Техните врати ги очакват. Закари Езра Роулинс търси своята врата, макар да не го осъзнава. Той следва песента на няма сирена, която необяснимо му подсказва, че е предназначен за друго измерение. Когато открива мистериозна книга в университетската библиотека, той започва да чете, завладян от истории за нещастно влюбени затворници, изгубени градове и безименни послушници. Прелистването на страниците го отвежда до история за собственото му детство, невъзможно написана в книга, много по-стара от него.

„Сянката на прилепа“ от Огнян Стефанов и авторски колектив

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 24 ноември 2020 г.
Редакция: Огняна Иванова
Дизайн на корицата: Тони Ганчев

За книгата: Историята на отношенията на ГРУ (Главно разузнавателно управление) с България е зашеметяваща, спираща дъха и надхвърляща човешкото въображение. Прилепът, който символизира руското Военно разузнаване, е простирал криле над много страни. А ние, българите, не само дълго сме живели и живеем в неговата сянка, но не сме и подозирали, че това е една постоянна зависимост. Учудвали сме се на много действия и решения на български управници, но не сме допускали, че част от тях са били вземани под диктовка или натиск от ГРУ. Именно затова сюжетите в „Сянката на прилепа“ са шокиращи.

„Червените магически свитъци“ (Най-древните проклятия, кн. 1) от Касандра Клеър, Уесли Чу

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 25 ноември 2020 г.  
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева

За книгата: Всичко, което Магнус Бейн иска, е почивка – продължително пътешествие из Европа, заедно с Алек Лайтууд. Но когато двамата се установяват в Париж, стар приятел на Магнус пристига с новини за демонопоклоннически култ, наречен „Алената ръка“, който създава хаос по света. Култ, основан от самия Магнус преди години. Като шега. Сега Магнус и Алек трябва да се надпреварват с времето, обикаляйки из Европа, за да открият неуловимия лидер на „Алената ръка“, преди да е причинил още повече щети. Сякаш не е достатъчно лошо, че почивката им е съсипана, но сега и демони ги спъват при всяка тяхна стъпка, и става още по-трудно да отличиш приятел от враг. Докато намирането на отговори става все по-наложително, Магнус и Алек ще трябва да се доверят един на друг повече от всякога. Дори и това да означава да разкрият тайни, които и двамата пазят дълбоко в себе си…. 

Джеймс Джойс“ от Една О‘ Брайън

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 27 ноември 2020 г.
Превод: Иглика Василева
Дизайн на корица: Стефан Касъров

За книгата: В тази биография Една О’Брайън, една от големите съвременни писателки на Ирландия, се опитва да направи сънародника си Джойс по-разбираем за общата публика. Тя се обръща към него в пореден опит да разтълкува творчеството му, проследявайки тежкия му житейски път. Не го прави с преклонение, дори на места се явява доста суров негов съдник. Една О’Брайън ни описва Джойс като човек още от ранни години угнетен от  църквата, държавата и семейството, но макар и смазан от догмите им, човек успял да напише творби, които „трогват сърцата на хора и ангели“. От арогантен младеж, през „хлътването му“ по Нора Барнакъл, бурната им сексуална връзка, децата, скиталчествата, безпътството, разврата и неспасяемото затъване в дългове до болезнената му привързаност към родния Дъблин, на който непрекъснато се обяснява в любов.

„Двама братя” от Бен Елтън

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 27 ноември 2020 г.
Превод: Ангел Ангелов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: На 24 февруари 1920 г. се случват две събития. Хитлер държи разпалваща реч в задушна мюнхенска бирария и Германската работническа партия сменя името си на Националсоциалистическа. Същевременно в болница в Берлин в семейство на евреи се раждат двама близнаци. Едното от бебетата се ражда здраво, другото – мъртвородено. Родителите тайно са помолени да осиновят трето дете, родено в същия ден, чиято майка е починала при раждането. Детето е от арийски произход, но те обещават да го гледат като свое. Братята растат, близнаци във всяко отношение освен в кръвта, която тече във вените им. Но върху техния живот все повече се извисява сянката на кръвожадния им връстник – нацизма. А когато избухва войната, двамата братя трябва да вземат тежки решения в името на любовта и семейството – дори това да налага единият да се отрече от всичко и дори да стане неохотен член на SS.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код  AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.