fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 3 декeмври 2017 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Време и място. Разговор с Глеб Павловски“ от Иван Кръстев

Издава: „Труд“

Дата на публикуване: 24 ноември 2017 г.

За книгатаСивият кардинал на Кремъл, откривателят на Путин, политтехнологът-десидент, за едни предател, за други – защитник… това са все определения за Глеб Павловски. Когато през 2012 г. Иван Кръстев предлага на Павловски да направят книга-интервю, той създава, че ще се изправи пред една от най-противоречивите личности на съвременна Русия. 

„Афиши в огледалото“ от Радостина А. Ангелова

Издава: „СофтПрес“

Дата на публикуване: 27 ноември 2017 г.

Редактор: Виктория Иванова

Корица: Радослав Петрова

За книгата:  Tpи гoдини – тoвa e пepиoдът oт живoтa нa eднa oт нaй-тaлaнтливитe и нeзacлyжeнo зaбpaвeни бългapcĸи aĸтpиcи, oбxвaнaт в „Aфиши в oглeдaлoтo“. Романът yвличa ĸaтo пълнoвoднa peĸa и yмeлo впpимчвa шeпoтa нa иcтopиятa. Peдoвeтe чepтaят пълнoĸpъвнa ĸapтa нa Coфия пpeди 100 гoдини и Coфия днec, a гepoитe – и peaлнo cъщecтвyвaлитe, и тeзи, poдeни нa cтpaницитe, ce oглeждaт във вceĸи oт нac.‌

„Откраднато“ от Искра Урумова

Издава: „Думите“

Дата на публикуване: 29 ноември 2017 г.

Редактор: Живко Парушев

За книгатаОт древността до днес тайнствени митични същества властват над хора и природа. След век примирие, на Еньовден, между тях пламва война за златните съкровища в недрата на България. Шестнайсетгодишната Неда попада в клопката на стара и опасна магия. За да се спаси, трябва да надхитри надарения с ум, сила и смелост Марко. Съдбите им обаче са оплетени в здрава невидима нишка още от детството… 

„Произход“ от Дан Браун

Издава: „Бард“

Дата на публикуване: 27 ноември 2017 г.

Преводач: Крум Бъчваров

Дизайн на корицата: Megachrom

За книгата: Робърт Лангдън, харвардски професор по символика и религиозна иконография, пристига в музея „Гугенхайм“ в Билбао, за да присъства на оповестяването на откритие. Организатор на събитието е неговият приятел и някогашен студент Едмънд Кърш – четирийсетгодишен милиардер футурист, чиито изумителни изобретения и предвиждания са му създали скандална слава по света. Тази вечер няма да е изключение: той обявява, че ще разкрие поразително постижение, което ще разтърси самите основи на човешкото битие.

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 29 ноември 2017 г.
Дизайн на корицата: Живко Петров
За книгата В част четвърта от хитовата фентъзи поредица на поляка Анджей Сапковски – „Вещерът: Време на презрение“ – парченцата от пъзела се нареждат в мащабната картина на един магичен свят, застанал на прага на своебразен Рагнарок. Времето за приказки е свършило и говорят единствено остриетата. Дошло е времето на презрението.

„Смисълът“ от Людмила Филипова

Издава: „Ентусиаст“

Дата на публикуване: 28 ноември 2017 г.

Художник на корицата: Небойша Зорич

За книгата: Една история, която сблъсква минало и бъдеще, наука, реалност и философия. Едно момиче, родено с рядка генетична аномалия, в свят, в който хората се стремят към съвършенство. Една епична битка на малцината, които все още вярват, че еволюцията ни не е случайна и може би има закодиран смисъл. Един свят, опустошаван от катаклизми, генерирани от човешката жестокост над природата и себеподобните си.

„Кажи, че си моя“ от Елисабет Нуребек 

Издава: „Ера“

Дата на публикуване: 30 ноември 2017 г.

За книгата: Cтeлa e ycпeшeн пcиxoтepaпeвт, щacтливo oмъжeнa зa Xeнpиĸ, мaйĸa нa 13-гoдишeн cин. Живoтът й e пoдpeдeн, дoĸaтo eдин дeн пpиeмa в ĸaбинeтa cи млaдa жeнa. Tя oбaчe нe e пpocтo пopeдният пaциeнт. „Kaжи, чe cи мoя“ изcлeдвa нaй-мpaчнитe дeбpи нa чoвeшĸoтo cъзнaниe. A Hypeбeĸ cъздaвa яpĸи, мнoгoплacтoви oбpaзи и нaпpeжeниe, ĸoeтo дъpжи читaтeля дo пocлeднaтa cтpaницa.

 

„Светлината на Атлантида“ (Том 1 от „Потомците на Атлантида“) от Десислава Шейтанова

Издава: „Лексикон“

Дата на публикуване: 29 ноември 2017 г.

За книгата: Независимо от това на каква възраст сте, пригответе се за незабравимо приключение в света на атлантите! Авторката като словесен шаман ще ви накара да потънете още от първите страници в света на Стела – Лей’та – Антара и ще ви държи в напрежение до самия край на повествованието. Ще преминете през всички перипетии на героинята така, все едно че сте в кожата й – от момента, в който тийнейджърката Стела, на прага на пълнолетието, е разтърсена от внезапното разкритие, че не е като другите.

„В кафето на екзистенциалистите“ от Сара Бейкуел

Издава: „Изток-Запад“

Дата на публикуване: 29 ноември 2017 г.

Преводач: Светлозара Ласева

За книгата: Представяме Ви книгата „В кафенето на екзистенциалистите“ на Сара Бейкуел с участието на Жан-Пол Сартър, Симон дьо Бовоар, Албер Камю, Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл, Карл Ясперс, Морис Мерло-Понти и други. Съчетал биография и философия, това е увлекателен разказ за раждането и развитието на екзистенциализма.

„Алхимикът“ от Паулу Коелю

Издава: „Обсидиан“

Дата на публикуване: 30 ноември 2017 г.

Дизайн на корицата: Дима Дамянова

За книгата: Веднъж на няколко десетилетия се появява книга, която променя завинаги живота на читателите си. „Алхимикът“ е една от тях. Смайваща със своята неподправена простота и окриляваща мъдрост, тази история разказва за пастира Сантяго, който тръгва от родната си Испания към египетската пустиня, за да търси съкровище, заровено до Пирамидите.

„Запомнете Пловдив (4)“ от Евгений Тодоров

Издава: „Хермес“

Дата на публикуване: 30 ноември 2017

За книгата: Този четвърти том, или поне първата му част, е естествено продължение на първите три тома „Запомнете Пловдив“. Става дума за обобщение на събирани повече от 20 години спомени за хора, улици, махали. Периметърът е на запад от Главната: Гьол бахча, Триъгълника, около „Иван Вазов“, „Велико Търново“, „Руски“. Сред разказвачите сега се включват Незабравка от „Велико Търново“, Димитър Симидчиев – Семката и още много стари филибелии, доверили своите спомени на автора.

„Семейство Мейзга“ от Бела Риго

Издава: „Лист“

Дата на публикуване: 30 ноември 2017 г.

За книгатаНай-щурото семейство отсам Желязната завеса се завръща! Счетоводителят Гейза Мейзга и благоверната му Паула, заедно с шантавата им щерка Криста и изобретателното синче Аладар ще ви се изтърсят след броени дни. Този път няма да влязат през телевизора, както го правеха през 80-те години на ХХ век в култовата поредица на унгарската телевизия „Семейство Мейзга”, а ще се промъкнат лист по лист между кориците на новата книга на издателство „Лист”. 

„Докато сърцето се надява“ от Инна Учкунова

Издава: „Хеликон“

Дата на публикуване: 30 ноември 2017 г.

За книгата:  „В този момент от годината повече от всякога имаме нужда от любов, от искрица, която да запали пламъка в огнището на живота ни. „Приказка, стара колкото света“ се пееше в една песен – момче среща момиче и всичко се случва. За нея много е писано и все ще се пише, ставали са войни, престъпления, но и чудеса… За любовта. Новата малка книжка на Инна Учкунова съдържа 38 истории на различни велики поети и писатели, включително и горецитирания Толостой.

„Пътувам сама“ от Самюел Бьорк

Издава: „Емас“

Дата на публикуване: 1 декември 2017 г.

Преводач: Мария Стоева

Редактор: Цвета Германова

Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Двама детективи тръгват по следите на отмъстителен убиец, а по пътя разбулват тайна, която ги свързва с ужасяващото престъпление… В норвежката провинция откриват безжизненото тяло на шестгодишно момиченце, увиснало от едно дърво на въже за скачане. Облечено е в необичайни кукленски дрехи, а около врата му е вързан етикет за багаж – „Пътувам сама“. 

„Ловните кучета: Когато ловецът се превърне в преследван.“ от Йорн Лиер Хорст

Издава: „Изида“

Дата на публикуване:  1 декември 2017 г.

Превод: Василена Старирадева

За книгата: „Ловните кучета“ е напрегнат трилър, с множество неочаквани обрати и дълбоко пазени тайни, които държат в напрежение до последния момент. Отличен полицай, главният герой Вилям Вистинг се е издигнал до поста старши инспектор. Преди седемнайсет години той е ръководил разследването на един от най-известните криминални случаи в Норвегия: убийството на младата Сесилия Линде. Сега обаче се появяват подозрения, че доказателствата са били фалшифицирани и че в затвора е бил пратен невинен човек.

„Семейство Роял 3: Пясъчен замък.“ от Ерин Уот

Издава: „Егмонт“

Дата на публикуване: 2 декември 2017 г.

Преводач: Галя Георгиева

За книгата:  Ела Харпър се е сблъсквала с всякакви предизвикателства. Тя е силна, упорита и готова на всичко, за да защити любимите си хора. Но двама души навярно ще променят това – изведнъж появилият се, изгубен някога баща и гаджето й, чийто живот виси на косъм. Всички около Ела са убедени, че Рийд Роял ще я унищожи… И може би са прави.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.