fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 3 септември 2023

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Майкен Минонамирачката“ от Карин Брюнк Холмквист

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Превод: Анюта Качева
Редактор: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Докато Осиан предприема пътуването на живота си до Борнхолм, в спокойното селце Шилинге тихият живот си продължава постарому. Това се променя, когато Майкен, добронамерената съседка на Осиан, намира на плажа нова красива саксия, в която да насади цветята си, но щом се оказва, че това е мина, цялото село е евакуирано. Майкен се засрамва от постъпката си, но се успокоява, когато цялото внимание се насочва към тъмната и изоставена къща на Осиан. Той никога не е напускал Шилинге и сега всички се чудят къде е изчезнал и дали не е замесен в наскоро случилия се обир на супермаркета.

„Възход“ от Николай Пашалийски

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Николай Пашалийски

За книгата: Книга за една епична битка на силите, които са създали света, но планират и неговото унищожение.  Мистериозна ограда затваря софийското село Бистрица, където плъзва зловеща свръхестествена зараза, която превръща хората в същества, подобни на зомбита. Найден и приятелите му трябва да се борят, за да оцелеят и да защитят близките си. В процеса на тази борба със свръхестествените създания те ще открият и изненадващи тайни за своя произход, и необикновени сили, които се отключват в тях. Никога границата между доброто и злото не е била толкова размита. Светът е изправен пред епична битка. Дали магията ще се върне отново сред хората и ще преживее нов възход?

„По следите на богомилите – изкуство, находки, символи“ от Рудолф Куцли

Издава: „Замония“
Дата на публикуване
: 28 август 2023 г.
Превод: Светослав Коев
Редакция: Донка Стефанова
Дизайн на корицата: Замония

За книгата: „По следите на богомилите – изкуство, находки символи” разказва за учението на богомилите най-вече през погледа на тяхното безпрецедентно изкуство: знаци, символи, мотиви и изображения, запечатани в култовите и надгробните камъни. Книгата е разделена на пътеписна, историческа и езотерично-художествена част и е богато илюстрирана с почти 400 уникални фотографии и изображения, по-голямата част от които се публикуват за първи път. За да надзърне зад пластовете на времето, оставило своя отпечатък върху каменните изображения, специалистът по изкуство и последовател на антропосовското движение Рудолф Куцли рисува скици, които раздвижват тяхното експресивно и емоционално съдържание и се превръщат във великолепен указател за образния език и духовните кодове на това уникално изкуство.

„Татко“ от Елен Делфорж

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Илюстрации: Кантен Гребан
Превод: Бела Чолакова
Редакция: Габриела Кожухарова
Корекция: Кристина Димитрова

За книгата: След фурора, който книгата „Мама” от Елен Делфорж и илюстратора Кантен Гребан предизвика у нас, успешният белгийски тандем се завръща с нова изненада! Книгата „Татко“ е чуствено продължение на книгата „Мама“, бащинството във всичките му форми, нюанси и отговорности. Новата книга „Татко“ е за всички татковци, както и за тези от вас, които обичат „Мама“ и „Любов“. Истории за бащинството, разказани с чувство за хумор, вълнуващо и откровено. „Татко“ е тук, за да вдъхва кураж и увереност. „Татко“ е тук, за да изпита истинска радост и удоволствие от бащинството.

„Истанбулска рапсодия“ от Дефне Суман

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Преводач: Севджан Кендже
Редактор: Любослава Русева
Коректор: Светла Маринова

За книгата: Действието в този многопластов роман, изпълнен с носталгия по някогашния дух на Истанбул, се развива по време на пандемията от коронавирус. Младата Лейля обикаля старинния квартал „Бейоглу“, за да си търси жилище, и 75-годишният Периклис Дракос се влюбва в нея от пръв поглед. Възрастният грък ѝ продава почти на безценица втория си апартамент. Така двамата стават съседи в запазилата великолепието си жилищна сграда „Кръг“, където той е роден и живял цял живот. Уви, кооперацията е заплашена от събаряне, защото строителната мафия ѝ е вдигнала мерника. „Кръг“ изглежда обречена, каквато е и тайната любов на Периклис към младата жена. Но знае ли човек? Окрилен от желанието Лейля да го опознае, той започва да пише мемоарите си и да ѝ дава бележките си за редакция. Неговата лична история, преплетена с разказа за преживяното от гръцката общност заради Кипърския конфликт, е нежно обяснение в любов и към някогашния Истанбул – не географско място, а блян, който паметта копнее да съхрани жив. 

„Когато тя си отиде” от Алекс Дал

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Превод:
Анета Макариева-Лесева
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Привидно бляскавият свят на висшата мода разкрива най-мрачните и подмолните си тайни в многопластовия скандинавски трилър „Когато тя си отиде“ на американско-норвежката авторка Алекс Дал. Смущаващ, смел и непредсказуем, бестселъровият роман на Алекс Дал прескача от мрачна Норвегия към центъра на модата – Италия – и преплита историите на три жени, които се оказват неразривно свързани от едно разследване.

„Голям японски йероглифен речник“ от Радослав Цалта

Издава: “Изток-Запад“
Д
ата на публикуване: 28 август 2023 г.
Редактор: Любен Козарев

За книгата: „Голям японски йероглифен речник“ e уникална по рода си компилация от японски йероглифи, придружени от примерни думи на български език. Целта му е да представи последователно и достъпно на читателя всеки йероглиф като комбинация от графични компоненти. Представена е правилната последователност за изписване черта по черта. За всеки йероглиф е избрана уникална ключова дума като основно значение, посочени са и допълнителните конотации.
Изданието съдържа информация за 2800 японски йероглифа. Налице са всички 2136 знака от образователния минимум, утвърден от японското Министерство на образованието. Йероглифите са илюстрирани с над 8000 примерни думи, включващи различните им четения. Речникът е предназначен за всички, които имат интерес към японската писменост.

„Как да постъпваме и да мислим като Малкия принц“ от Стефан Гарние

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.
Превод: Нина Венова
Редактор: Мила Томанова
Дизайн на корицата: Иван Масларов

За книгата: Ако сте изгубили вяра в себе си, ако постоянно се натъквате на спънки и трудности, ако понякога ви се струва, че светът се срутва и наоколо няма нито една сродна душа, знам кой ще ви помогне: „Малкият принц“! Тази великолепна книга отдавна се е превърнала в настолна за мнозина от нас, от нея ние черпим вдъхновение и сили. А френският писател Стефан Гарние е обединил всички важни уроци и напътствия в нея в това прелестно издание, преведено на 38 езика и достигнало световен тираж от близо 300 000 бройки.

„Кодът на тялото“ от д-р Брадли Нелсън

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 28 август 2023 г.

За книгата: Тялото ни може да се самолекува и знае от какво се нуждае! Трябва само да го послушаме. Д-р Брадли Нелсън посвещава цялата си кариера в разработване на лесен, интуитивен метод, чрез който всеки може сам да отключи изцерителните способности на тялото си. Чрез „Кодът на тялото“ бързо могат да бъдат открити дефицити и дисбаланси от всякакъв характер – както физически, така и емоционални. Следващата стъпка е тяхното отключване и връщане на баланса. Насоките, които д-р Нелсън дава, са дефинирани в шест категории: Емоционално здраве, Баланс на телесната система, Наличие на токсини , Наличие на патогени, Нарушения в баланса, Хранене и начин на живот.

„Хълмът“ от Димитър Кирков

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
29 август 2023 г.
Редакция
: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата:
Георги Станков                                                                                                                                  

За книгата: Когато следовател Павел Гринов е повикан да разследва смъртта на свой отдавнашен познайник в къща в Стария град на Пловдив, той не подозира колко забравени тайни ще излязат на повърхността. Както лъкатушат калдъръмените улички на Хълма, така и съдбите на жителите му се пресичат, разделят и водят в неочаквани посоки. Междувременно съпругата на Павел, Елена, се опитва да убеди обществеността, че на Хълма трябва да започнат археологически разкопки. Тя е убедена, че под къщите и пръстта, под пласт от наслоено време, е затрупано нещо значимо.

„Продавачът на илюзии. Криминални хроники“ от д-р Веска Дучева

Издава: „Библиотека България“
Дата на публикуване: 31 август 2023 г.
Редактор: Ива Спиридонова
Дизайн на корицата: Радмила Иванова

За книгата: Авторката събира най-различни дръзки и смели персонажи – специални агенти, съдебни лекари, престъпници и невинни жертви, вярващи и грешници, за да ги изпрати на опасни мисии, да разгадае заедно с тях вековни тайни, да разплете невъзможни мистерии и да разреши безнадеждни случаи. Всяка история увлича, всяка страница е по-интригуваща от предходната, всяка развръзка те кара да искаш още.

„Пермафрост“ от Васил Попов

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 1 септември 2023 г.
Редактор: Елена Павлова
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корица: Живко Петров

За книгата: Авторът на „Мамник“ и „Вълчи разкази“ този път ни захвърля на другия край на света. Българската база „Свети Климент Охридски“ в Антарктида е нападната от чудовища, познати от митовете на племената Яган и Селкнам, населявали някога архипелага Огнена земя. В същото време геологът Кузман Стоев се опитва да се добере до остров Ливингстън, тъй като е попаднал на доказателства, че именно там ще открие ключа към изчезването на своя брат-близнак. По пътя към ледения континент Кузман се сближава с Нереа Калдерон – капитан на аржентинския научноизследователски кораб „Карпух“ и наследник на древни шамански сили. Ще успеят ли двамата да преборят древното зло, с което се сблъскват и на каква цена?

Етюд-и-те на София: 24 часа“ от Иван Шишиев

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 1 септември 2023 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата:„Етюд-и-те на София“ е фотографски проект на Иван Шишиев, който от създаването си през 2015 г. претърпява голямо развитие и натрупва хиляди почитатели. Стартирал първоначално като фейсбук страница, „Етюд-и-те на София“ днес се превръща и в изящен фотографски албум, в който се крият и малки късчета истории за духа на столицата такава, каквато я вижда и усеща фотографът Иван Шишиев. От върховете на Витоша до най-живописните улици на центъра на града, от влюбените на града, до трамвайните му релси.
Времето в София тече по свои собствени правила. И за да го уловиш истински във фотография, трябва ги познаваш. Тик-так…

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ от Атле Нес

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 1 септември 2023 г.
Превод: Василена Старирадева
Редакция: Николай Пашалийски
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Гениален и скандален, Микеланджело да Караваджо е един от най-забележителните италиански художници. Когато не участва в гуляи и сбивания или не е преследван заради смъртна присъда от папата, той създава оригинални творби, различни от тези на всички преди него. Изпълнените му с драматизъм картини го превръщат не само в най-прочутия художник в Рим в зората на XVII век, но и в основоположник на бароковата живопис. Влиянието му отеква векове след неговата преждевременна смърт. Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си.

„Същински ангели“ от Мортен Пепе

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 1 септември 2023 г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Симон току-що е излязъл от затвора, където е лежал за участието си в немотивирано жестоко убийство. Той се е преместил далеч от Копенхаген, за да създаде нов и безопасен живот за малкото си семейство, въпреки че демоните от миналото го преследват. Братовчед му Мики планира да избяга от охранявания младежки затвор, където побърква персонала и останалите затворници. А в копенхагенския квартал Амагер Джамил се опитва да върне живота си към нормалното след престой в психиатрична болница, но не може да избяга от мисълта да отмъсти на Мики и Симон, които преди няколко години са убили най-добрия му приятел Зеки… Основаващ се на реална история, романът става бестселър в Дания и е номиниран за престижни награди. Считан е за едно от задължителните четива от последното десетилетие. Сравненията, които поражда, са с „Хладнокръвно“ на Труман Капоти и „Пътят“ на Кормак Маккарти. Портрет на младите хора на ръба на обществото – изоставени от външния свят, оставени на собствения им гняв.

Библиотека „Хогуортс“ от Дж. К. Роулинг

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 2 септември 2023 г.
Преводач „Фантастични животни и къде да ги намерим“: Красимира Абаджиева
Редактор „Фантастични животни и къде да ги намерим“: Ваня Ангелова
Преводач „Приказките на барда Бийдъл“: Емилия Л. Масларова
Редактор „Приказките на барда Бийдъл“: Адриана Павлова
Консултант „Приказките на барда Бийдъл“: Радка Бояджиева
Коректор „Приказките на барда Бийдъл“: Таня Симеонова
Преводач „Куидичът през вековете“: Красимира Абаджиева
Редактор „Куидичът през вековете“: Вида Делчева
Коректор „Куидичът през вековете“: Таня Симеонова
Илюстрации на кориците: Jonny Duddle, © Wizarding World

За колекцията: Съкровищница от магьоснически факти и приказки, колекцията БИБЛИОТЕКА „ХОГУОРТС“ е магическо допълнение към книгите от поредицата „Хари Потър“. Събрала в себе си всичко – от произхода на златния снич до любопитните навици на душковците и тайнствените легенди около „Приказка за тримата братя“, тя е задължително притежание за всеки магьоснически и мъгълски дом. Колекцията съдържа трите допълнителни издания към поредицата „Хари Потър“ – „Фантастични животни и къде да ги намерим“, „Куидичът през вековете“ и „Приказките на барда Бийдъл“, оживели пред очите с помощта на прекрасните илюстрации на Томислав Томич и невероятните корици, дело на Джони Дъдъл.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.

Не пропускайте да видите и кои са Най-вълнуващите книги за лято 2023, както и Какво четат българските инвеститори през лято 2023?