fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 30 май 2021

14 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

“Шедьовър покъртителен на гений изумителен“ от Дейв Егърс

Издава: „Жанет 45“
Превод: Ана Пипева
Редактор: Милена Попова
Дата на публикуване: 24 май 2021 г.
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: „От 40 години читателите чакат Дж. Д. Селинджър да изпрати нов ръкопис от висините на уединените вeрмонтски планини. Е, бдението приключи, няма да видим повече от Селинджър. На негово място обаче идва изумителен нов писател. Казва се Дейв Егърс.“ – Tampa Tribune

„Пандите, бащите и други застрашени видове“ от Джеймс Гулд-Борн

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 24 май 2021 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Животът на Дани – самотен баща на 11-годишния Уил, който не е казал и дума след смъртта на майка си – се разпада. Току-що са го уволнили, изостава и с наема, а гадният хазяин заплашва да му счупи краката, ако не плати скоро. По ирония на съдбата тъкмо новата работа като танцуваща панда, от която Дани се срамува, ще му проправи път към сърцето на Уил. Дебютният роман на Джеймс Гулд-Борн „Пандите, бащите и други застрашени видове“ е майсторски написана история за втория шанс, за приятелството, любовта, съпричастността и надеждата, която тук-там може да ви разплаче, но още на следващата страница ще ви разсмее… до сълзи.

„Кралството“ от Ю Несбьо

Издава: „Емас“
Дата на публикуване:  25 май 2021 г.
Превод: Ева Кънева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Рой и Карл губят родителите си в злощастен инцидент и 16-годишният Рой поема ролята на закрилник на своя импулсивен по-малък брат. Пътищата им обаче се разделят – Карл няма търпение да превземе света и заминава за Канада, докато Рой остава в притихналото родно градче, напълно задоволен от спокойния си живот на автомонтьор. Години по-късно Карл се завръща с мистериозната си нова съпруга Шанън и с грандиозни планове. Двамата възнамеряват да създадат ски курорт на наследствената земя, покрай който да забогатеят не само братята, а и останалите жители. Мечтите за светло бъдеще раздвижват обичайния застой, но и отприщват поредица от събития, които заплашват да разрушат света на Рой и изваждат на повърхността отдавна заровени семейни тайни, впримчени в мрачното минало на градчето…

„Къщи от стъкло“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване:  25 май 2021 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция:  Виктория Иванова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: От единствената седемкратна носителка на наградата „Агата Кристи“ – Луиз Пени, нов роман от поредицата за инспектор Гамаш, в който дългът към законът и към справедливостта влизат в битка не като съюзници, а като опоненти. В „Къщи от стъкло“ фаталните истини се сблъскват с тежки решения. Между трите бора на площада в идиличното селце се появява тъмна фигура, която вещае заплаха. И историята, която започва от черната й маска, стига до най-съкровените кътчета в човешкото сърце. Защото личната съвест може да е най-безмилостният съдник. И този път Арман Гамаш ще бъде изправен на съд.

„Лунатизми“ от Сафи Бахкал

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 25 май 2021 г.
Редакция: Даниела Атанасова
Превод:
Огнян Алтънчев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: „Лунатизми“ Сафи Бахкал нарича налудничави проекти или идеи, които обикновено са отхвърляни и отричани, а авторите им са считани за безумци. Всъщност това са едни от най-важните пробиви в науката, които стоят в основата на редица изобретения. Възможно ли е да се поощряват всички необикновени идеи? Как да се превърнат тези пробиви в печеливши технологии, животоспасяващи лекарства или стратегии, преобразяващи цели индустрии? В книгата ще намерите изчерпателни отговори на тези въпроси, както и редица любопитни примери и факти.

„Заедно на слънчевия остров“ от София Каспари

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 25 май 2021 г.
Превод: Ваня Пенева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Неочаквано Сандра получава покана от най-добрата си приятелка от училище с предложение да съберат старата банда – и то не къде да е, а в луксозна вила на слънчевия хърватски остров Лошин, изпъстрен с благоуханни цветя. Има и още един повод за вълнение – там тя ще види за пръв път от години голямата си ученическа любов. Никой от приятелите не води успешния живот, който си е представял. Всеки крие тайни, от които се срамува. Но благодарение на времето им заедно, прекарано в изследване на едно изумително райско кътче, много тайни ще излязат наяве. А спиращата дъха красота на острова, дългите излети в гората и живописните разходки с лодка сякаш могат да разпалят огъня между Сандра и Нилс отново.

„Чаеното момиче“ от Лиза Сий

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 25 май 2021 г.
Превод: Мая Ненчева
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицат а: Фиделия Косева

За книгата: В едно далечно планинско селце в Китай животът на Лиян и семейството ѝ се върти около отглеждането на чая и спазването на традициите на акха. Животът им обаче завинаги се променя, когато непознат мъж пристига в селото им с предложение да купи чая, който продават на безценица на изкупния пункт. Древното изкуство на приготвянето на чай постепенно се възражда в Китай и все повече се търси качественият чай, добиван в планините на далечната провинция Юннан. Лиян е дъщеря на лечителката на селото, но колкото и способна да е една жена, тя винаги стои по-долу от мъжете в тяхното общество. Лиян обаче е необикновено момиче – умно, амбициозно и своенравно. Трудно ѝ е да се подчинява на многобройните условности, които определят живота в родното ѝ село, особено когато се налага да се откаже от „негодното“ си дете, както традициите повеляват. Тя напуска планините, за да учи в големия град. С невероятно упорство и много лишения Лиян успява да завърши образованието си и да изгради печеливш бизнес. Миналото обаче има свойството да ни връхлита, когато най-малко очакваме.

„Алилуя“ от Анелиз Вербеке

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 25 май 2021 г.
Превод: Анета Данчева-Манолова

За книгата: Според „Алилуя“ светът около нас само наглед е обикновен, той е по-скоро необясним и чудотворен, стига да пожелаем да видим това. Историите го доказват. Бебе, което непрекъснато плаче, защото предвижда бъдещето и съдбата на родителите си. Бивш затворник, който с учудване се сблъсква с еснафството на живота отвън. Възрастна дама в луксозен приют, жадуваща за човешка близост и топлота и откриваща ги в гледача си робот. Писателят, който постепенно се превръща в мечка – като при насекомото на Кафка. Млада двойка, разколебана и неудовлетворена от връзката си. Емигрант, който е с по-широки разбирания от средата си. Страховете, грешките, лицемерието, изневярата, амнезията, паниката, търсенето на самоличност и на самия себе си…

„Любов като на кино“ от Рейчъл Уинтърс

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 25 май 2021 г.  
Превод: Вихра Манова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: След седем години като асистент в агенция за филмови и телевизионни сценаристи, Иви Съмърс се надява най-сетне да получи повишението, което заслужава. Но фирмата има финансови затруднения и Иви ще загуби работата си, освен ако не убеди най-важния и най-арогантния им клиент – Езра Честър – да напише сценарий за романтична комедия в духа на най-добрите холивудски филми. Проблемът? Езра страда от творчески блокаж и е съгласен да започне да пише само ако Иви му докаже, че може да се влюби като във филмите. С бъдещето на агенцията, заложено на карта, Иви поема на мисия да срещне мъж по начина, по който Сали среща Хари или Хю Грант – Джулия Робъртс. Докато планира своите сладки срещи, вдъхновени от класически романтични комедии, Иви ще се сблъска с не една унизителна ситуация. А може би любовта се крие на най-неочакваното място…

„Сдружението за вълшебните еднорози“ от Селуин Е. Фипс

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 26 май 2021 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Анджи Алисън; адаптация: Яна Аргиропулос
Илюстрации: Хари и Зана Голдхок, Хелън Дардик

За книгата: Сдружението за вълшебните еднорози съществува от векове. То се е посветило на изучаването, разбирането и опазването на еднорозите. Тайното общество винаги е било обгърнато в мистерия – но вече не. Този официален наръчник документира десетилетия на проучвания и изследвания и ни предоставя най-доброто ръководство за тези фантастични създания. Най-накрая получаваме доказателство, че еднорозите и тяхната очарователна магия съществуват.

“Как така?“ от Йордан Радичков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 26 май 2021 г.
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: Със сборника разкази „Как така?“ Радичков задава въпросите мрачно животно ли си остава жабата  или успява да се издигне до висините на философски въпрос, как се опитомява врана, какъв сорт вино е кастелът, къде се крие истинката красота у една жена, колко дълга е една руска верста и кому е нужен само един ляв ботуш и може ли от отвъдното да се прати писмо и какво би съдържало то? 

„Будният ум: Как да развиваме ума си на всяка възраст“ от Санджай Гупта

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 27 май 2021 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Кристин Василева
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Всички се стремим да поддържаме телата си здрави и в добра форма, но правим ли същото и за мозъка? „Будният ум“ предлага напълно изпълнима 12-седмична програма: храна за размисъл, диета за тялото и план за действие. Можем да започнем веднага. Живеем все по-дълго, трябва да живеем и все по-пълноценно.

„Град Бохейн“ от Кевин Бари

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Превод: Елка Виденова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Град Бохейн“ разказва за едно въображаемо бъдеще, лишено от технологии. В Ирландия през 2053 г. няма автомобили, компютри и телефони, а враждуващи банди се борят за контрол над западния ирландски крайбрежен град. Роман, замислен – по думите на самия автор – като „мащабно, помитащо забавление и сериозен езиков експеримент“.

 „Троя” от Стивън Фрай

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата :След като ни впечатли със своя разказ за сътворението на света в „Митове“ и ни припомни легендарните истории за силата на човешкия дух в „Герои“, Стивън Фрай изкачва нови литературни върхове. Сега той пресъздава епичните мащаби на войната, разтърсила из основи древния свят и потресла дори боговете на Олимп. В „Троя“ се сблъскват героизъм и ненавист, любов и жертвоготовност, отмъщение и разкаяние, желание и отчаяние, попили в кръвта на пясъците на илионския бряг. Историята на Троянската война, състояла се преди около 3200 години, е сред най-преразказваните през вековете. Повод за нея е отвличането на хубавата Елена, съпруга на гръцкия крал Менелай, обещана на троянския принц Парис от самата Афродита. В резултат гърците изпращат хиляди кораби срещу перлата на Егейско море – могъщия град Троя, който е под обсада в продължение на цели десет години.

„Науката от Света на Диска: Глобусът“ от Тери Пратчет

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Превод: Богдан Русев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов (адаптация)

За книгата: В една далечна галактика… съществува малка синя планета. Знаете я, нали? Тя се състои предимно от вода, нарича се Светът на Кълбото и е създадена в големия ускорител в лабораторията на Невидимия университет. Магьосниците от Невидимия университет са наясно с правилата в собствения си свят – той е плосък като пихтия и плава из космоса на гърба на огромна костенурка, подпиран от четири слона. Но Светът на Кълбото е меко казано объркващ!

„Цветя на злото“ от Шарл Бодлер

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Превод: Кирил Кадийски 

За книгата: По случай двестагодишнината от рождението на Шарл Бодлер издателство „Колибри“ поднася на своите читатели и на почитателите му луксозно оформено издание на „Цветя на злото“ с 15 илюстрации от Улрих Мертенс. Българските съответствия на безсмъртните творби, дело на поета Кирил Кадийски, отдавна са неотменна част от българското културно наследство. Съхранили непокътнато словото на Бодлер, текстовете са останали незасегнати от патината на времето в своето десетилетно българско битие.

„Да спасиш Сън“ от Цветина Цолова

Издава: „Асеневци“
Дата на публикуване: 28 май 2021 г.
Редакция: Кристина Петрова
Дизайн на корицата: Кристина Петрова

За книгата: Лятото на Ермена е протяжно и скучно, но когато започва да сънува отново и отново един и същ сън, тя изведнъж се озовава насред вълнуващо приключение. В повтарящия се сън Ермена попада в къща с безкрайна градина, която има стопанин с амнезия. Кой е той и сън ли е наистина? Двамата започват да разследват, като ключовете за разкриването на мистерията се оказват на най-неочакваните места. Машина за облаци, чудовища, китара – и някъде в небето един процеп, който бавно се затваря.

„Смъртоносни игри“ от Джеймс Патерсън и Хауърд Роуън

Издава: „Егмонт/Анишър“
Дата на публикуване: 29 май 2021 г.
Превод: Ирина Денева-Слав
Редакция: Велислава Вълканова
Корекция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Д-р Дилан Райнхарт е автор на книга за анормалното поведение. Талантлив писател и утвърден университетски преподавател, той живее спокоен живот, докато не се сблъсква с детектив Елизабет Нийдъм. Сериен убиец върлува из Ню Йорк и д-р Райнхарт няма друг избор освен да остави преподавателското поприще и да се впусне в гонитба на живот и смърт. Оказва се, че Дилан е най-наясно със следващия ход на убиеца. Все пак той използва първата му книга като наръчник.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.