fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 30 юни 2019 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Последната жертва“ от Карън Робърдс

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 24 юни 2019 г.
Превод: Силвия Желева
Редакция: Стела Зидарова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Доктор Шарлът (Чарли) Стоун, специалистка по криминална патология, изучава онова, което принуждава чудовища с човешки облик да извършват кървави престъпления. Защото още на шестнайсет е имала ужасно преживяване – сериен убиец погубва приятелката й Холи и майка й Даян. Благодарение на информацията, дадена от Чарли, полицаите тръгват по следите на убиеца, ала извергът сякаш потъва вдън земя. Тя обаче често има видения за Холи и майка й…

„За да живея“ от Йонми Парк и Мариан Волърс

Издава: „Киви“
Дата на публикуване: 25 юни 2019 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Кристина Димитрова
Дизайн на корицата: „Вакон“

За книгата: В книгата си „За да живея“, издателство „Киви“ Парк разкрива лишенията и измамите, които я сполетяват в Северна Корея, както и своите най-болезнени и тежки спомени – за първи път без да спестява нищо. С достойнство и смелост разказва как с майка й са превърнати в сексуални робини в Китай и преживяват психологически и физически изпитания, които малцина биха изтърпели. Изповедта й е необичайна, поучителна и изключително ценна, а историята й е затрогваща и невъобразима, но никога безнадеждна – досущ като непоклатимия дух на момичето.

„Маската на любовта“ от Сара Маклейн

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 25 юни 2019 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: През деня тя е лейди Джорджиана, сестра на херцог, опозорена от най-лошия от всички скандали преди първия си сезон във висшето общество. Ала истината е далеч по-шокираща – в потайните кътчета на Лондон тя е Чейс, мистериозният, непознат основател на легендарното лондонско казино „Падналият ангел“. С години двойствената ѝ самоличност остава неразкрита… Досега. Блестящ, целеустремен и красив като греха, Дънкан Уест е заинтригуван от прекрасната скандална жена, която някак си е свързана със света на мрака и порока.

„Енциклопедия за науката“ от National Geographic

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 29 юни 2019 г.
Превод: Александър Маринов
Редакция: Надя Калъчева
Адаптация на корицата: Ваня Димитровска

За книгата: От невидимите атоми до тектонските плочи, от далечните предели на космоса до океанските дълбини… „Енциклопедия за науката“ включва удивителни факти, информация за гениални учени и смайващи открития, цял куп малки експерименти, представящи науката в действие, страхотни цветни снимки и подробни научни статии за материята, силите и механизмите, енергията, електрониката, Вселената, живота на Земята и човешкото тяло.

„Memento mori. Избрани епитафии“ от София Петрова

Издава: „Millenium Publishing“
Дата на издаване: 28 юни 2019 г.
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Епитафията като литературен жанр съществува повече от двайсет и пет века. Тя е неразделна част от подготовката за отвъдното, от осъзнаването на смъртта и от праисторическото желание след нас да остане знак, да има диря, която да напомня, че сме живели. Именно там – върху надгробната могила, е мястото, на което понякога литературата и смъртта си подават ръка и остават преплетени завинаги. „Memento mori. Избрани епитафии“ събира най-ярките образци на епитафии, достигнали до нас през вековете и излезли изпод перото на някои от най-даровитите умове в човешката цивилизация. Редом с тях са представени някои куриозни надгробни надписи, а също и част от използването на жанра като мощна сатирична и изобличителна сила. Всички тези творби очертават контура на предсмъртния завет и изграждат цялостната представа за отношението на великите към смъртта и отвъдното.

„Спокойни родители – щастливи братя и сестри“ от Д-р Лора Маркам

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 27 юни 2019 г.
Превод: Румяна Автанска
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Д-р Лора Маркам предлага доказани стратегии, които всеки родител може да използва, за да покаже на децата си как да разрешават конфликтите помежду си с емпатия, осъзнатост и спокойствие. Посредством ясни примери и практични съвети книгата представя изпитани техники, които да помогнат на децата да се справят с емоциите си, да изразяват нуждите си и да изглаждат сами несъгласията помежду си. Не е нужно да се превръщате в звероукротители, достатъчно е да покажете на децата си пътя към успешното и хармонично общуване. Стъпка по стъпка, следвайки похватите в тази книга, ще сте в състояние да трансформирате враждебността и съперничеството между децата си в приятелство, уважение и любов за цял живот.

„Островът на черните скали“ от Федерико Борландели

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 24 юни 2019 г.
Превод: Гергана Калчева
Дизайн на корицата: Небойша Зорич

За книгата: Брайън Гилсън е нает от две сестри близначки, за да разреши елементарен на пръв поглед криминален случай. Но на мрачния канадски коралов остров се надига нещо потайно и зло и започва да събира своите жертви. То разтърсва умовете на героите, готови на всичко, за да сложат край на жестоката игра, сътворена от болен мозък, скрит дълбоко под земята. Митове и легенди, изопачени и фалшиви вярвания, мрачни сюрреалистични пейзажи създават зловещата атмосфера, в която Брайън води своето разследване, което се превръща в кошмар и променя завинаги живота му. Сега всичко е в неговите ръце, а развоят на събитията следва дяволски план…

„Лятото на дивите цветя“ от Катрин Тейлър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 25 юни 2019 г.
Превод: Емилия Драганова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Зоуи е изправена пред трудното решение дали да се подложи на необходима, но рискова операция. Тя спонтанно заминава за китното градче на брега на морето, където преди четиринайсет години е преживяла най-щастливите си дни и най-страшния си кошмар. Сега тя най-накрая е готова да се изправи пред тайните, останали скрити през онова лято. На скалите, станали свидетели на краха на мечтите й, Зоуи отново среща голямата си любов. Но дали времето ще им стигне, за да се помирят с миналото?

„Хаштаг“ от Ремигиуш Мруз

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 25 юни 2019 г.
Превод: Васил Велчев
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: Теса е студентка, която се бори със собствените си страхове и напуска къщата си само в краен случай. Тя не очаква никаква пратка, въпреки това на колета ясно е изписано нейното име. Водена от любопитство, решава да провери загадъчния пакет. Това се оказва най-голямата грешка, която е правила някога. В него Теса намира снимка на отдавна изчезнало момиче и надпис с хаштаг. Точно когато сенките от миналото й излизат, в социалните мрежи потребители започват да публикуват снимки на сгради, места или цитати със същия хаштаг. Шокиращото е, че тези хора са безследно изчезнали от години…

„И замирисва на море“ от Георги Борисов

Издава: „Факел експрес“
Дата на публикуване: 24 юни 2019 г.
Редакция: Васил Балев
Художествено оформление: Кирил Златков
Снимка на корицата: 
Алеко Богданов

За книгата: Освен оригиналните текстове на стихотворенията, по които композиторът Стефан Димитров създаде през последните десетилетия знаменити български песни, книгата съдържа и част от творбите на Георги Борисов, които критиците наричат „класически“. Но не само защото от първия до последния ред на поетичното си творчество авторът остава верен на класическия стих и орфическото песенно начало, а заради това, че стиховете му не се подчиняват на времето.

„Добре дошли във Виена“ от Кевин Уигнал

Издава: „Екслибрис“
Дата на публикуване: 20 юни 2019 г.
Превод: Неза Михайлова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Фреди Мейкин е шпионин на свободна практика. През последната година той наблюдава Дзян Чън, университетски преподавател, чийто живот изглежда подозрително нормален. За Фреди това е само поредната поръчка – той никога не пита кой му плаща и защо – докато един ден някой е изпратен да го убие и изведнъж ролите са разменени.

„Повелителите на Севера” от Бърнард Корнуел

Издава: „Сиела“
Дата на излизане: 24 юни 2019 г.
Превод: Деян Кючуков
Художник на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Вълнуващата сага за създаването на Англия – „Саксонски хроники” от изтъкнатия британски автор на исторически романи Бърнард Корнуел – продължава с романа „Повелителите на Севера”, който е вече в книжарниците. В новата книга историята на вдъхновения от реалността персонаж Утред, чиито подвизи познаваме добре от „Бледият конник”, се заплита. Лишеният от собственост и владения лордски наследник на Нортумбрия хвърли силите си в помощ за победата на саксонците над датските нашественици при Етандун. След тежките битки и саможертви, най-накрая настъпва часът за завръщането на героя у дома. Неговият дълг към доведената му сестра, която е в плен на жестокия Кяртан, го принуждава да й се притече на помощ, но дали тази хапка няма да се окаже прекалено голяма за неговата уста?

„Нито капка вода“ от Минди Макгинис

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 27 юли 2019 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Съжалението е за хора, които нямат нищо ценно, за тези, които нямат никаква вода. Лин е на шестнайсет, израснала е далеч от града и никога не е стъпвала в училище, но още от малка знае жестоките правила на природата – не се доверявай на никого и първо стреляй, а после питай. В свят, в който питейната вода е на изчерпване, момичето трябва да предпази малкото езеро, до което живее, от неканени гости. Но един ден в далечината вижда пушек и веднага разбира, че това означава само едно – натрапници. В една барака близо до езерото Лин среща Илай. Докато тя го учи как да стреля с пушка, той ѝ показва как да чувства, но точно тогава светът се преобръща, а жаждата за оцеляване става непоносима.

„Ние, човеците. Как сме прецакали всичко – кратка история“ от Том Филипс

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 24 юни 2019 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Саша Попова
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата:  Забавен каталог на човешките издънки, който се чете на един дъх. Неповторимо пътешествие през най-смехотворните и катастрофални гафове в човешката история, като се започне с онази първа човекоподобна маймуна, която паднала от дървото, и се стигне до най-колоритните провали на нашето време. За 7000 години, откакто съвременният човек крачи по земята, сме изминали дълъг път. Изкуство, наука, култура, търговия – ние сме безспорните победители в еволюционната хранителна верига. Но нека си го кажем – невинаги сме имали попътен вятър в платната си, а понякога сме съумявали да прецакаме нещата фундаментално по най-забележителния и невероятен начин.Затова, следващия път, когато се издъните сериозно, тази книга ще ви напомни, че далеч не сте единствените… Полезно е, в мрачни времена като нашите, някой да ни напомни, че винаги сме били банда заблудени идиоти.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]