fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 4 август 2019 г.

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ару Шах и песента на Смъртта“ от Рошани Чокши

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 29 юли 2019 г.
Превод: Валентина Рашева-Джейвънс
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Борис Стоилов

За книгата: Това е дългоочакваното продължение на „Ару Шах и краят на Времето“. Ару тъкмо е започнала да се ориентира в ролята си на Пандава, когато Другият свят е обхванат от паника: изчезнали са лъкът и стрелата на бога на любовта, но крадецът далеч не е херувимче! Точно обратното – той превръща хората в кръвожадни зомбита. Освен това, Ару е набедена за извършената кражба. Ако не открие стрелата до десет дни, ще бъде прогонена от Другия свят. Завинаги! За добро или за лошо обаче, тя не е сама в това опасно приключение. Освен със своята духовна сестра Мини, този път Ару ще бъде в един екип и с Брин – едно суперсилно момиче, което знае много повече, отколкото споделя, и Ейдън – момчето, което живее в съседната къща и също крие доста тайни. Заедно четиримата ще се бият с демони, ще пътуват през блестящото и опасно змийско царство, за да открият накрая, че врагът им изобщо не е онзи, когото са очаквали…

„Робин Худ“ от Майкъл Морпурго

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 29 юли 2019 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Майкъл Форман

За книгата: След страховита буря, изтръгнала огромно вековно дърво, едно малко момче намира в корените му връх на стрела и човешки череп – череп с легендарно минало. Така детето тръгва на вълнуващо пътешествие назад към време, изпълнено с опасности и приключения – времето на легендарния Робин Худ. Залутан в непроходимата непозната гора, осиротял, след като майка му е убита, а баща му е взет в плен, Робин е спасен от неколцина разбойници, сред които и Марион, най-вярната му приятелка и любовта на живота му. Храбрите горски воини стават все по-силни и Робин прави всичко възможно да ги сплоти в името на общата велика цел: да донесе справедливост за бедните и онеправданите и да накаже заради злодействата му шерифа на Нотингам.

„Гордиевски. Шпионин и предател“ от Бен Макинтайър

Издава:“Millenium Publishing“
Дата на издаване: 29 юли 2019 г.
Превод: Цветана Русева
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: „Гордиевски. Шпионин и предател“ разкрива в детайли надпреварата между британското, съветското и американското разузнаване в разгара на Студената война и потапя читателите в битката за световна власт и ресурси.

„Морски записи“ от Антон Георгиев

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 30 юли 2019 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Иво Георгиев (@ivodoide)

За книгата авторът Антон Георгиев споделя:  „Морски записи“ са уловените частици, мисли, образи, места и ситуации, които са полепнали по пръстите ми. Те разказват за пясък и сол, рибари и дракони, хазяйки и туристи, потъване и изплуване. „Морски записи“ са леки и неангажиращи, но често вълнуващи и променливи. И ако им се доверите, поне за кратко „Морски записи“ ще ви дадат едно познато чувство. Подобно на онова, което човек изпитва, когато гледа към хоризонта над морето след залез и усеща лекота и в същото време някаква странна мъдрост, без да има каквато и да е реална причина за това.

„Масклин” от  Тери Пратчет

Издава: „Сиела“
Дата на издаване: 3 август 2019 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: В Магазина под вехтите дъски на пода съществува цял един свят, за който хората дори не подозират – светът на високите около педя номи. Общоизвестна истина сред номите е, че Арнолд Брос (създаден в 1905) е сътворил Магазина, за да могат те да го обитават, и е постановил: „Всички неща под един покрив“. И всички неща за миниатюрните номи наистина са под покрива на Магазина, докато един ден внезапно при тях не пристига камион, пълен с номи, идващи Отвънка. Вънка, което според живеещите под дъските номи не съществува. Освен че твърдят, че Отвънка е съвсем реално, новодошлите бръщолевят и разни глупости за Ден и Нощ, за Сняг и какви ли не други смахнати легенди. И това далеч не е най-лошата новина! Скоро става ясно, че за Магазина предстои Финална Разпродажба. Заповедите за разрушаване са издадени и нищо повече не може да се направи. Сега съдбините на цялото номечество падат в ръцете на младия Масклин, пристигнал заедно с вънкашните гости. Масклин ще трябва да измисли храбър план, който ще промени представата на всички номи за света…

„Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлингот Линда Рътлидж

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 2 август 2019 г.
Превод: Надежда Розова
Редакция: Жечка Георгиева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата:В навечерието на новото хилядолетие и непосредствено преди края на своя живот ексцентричната и заможна Фейт Бас Дарлинг решава да разпродаде старинните вещи,  съхранили историята на пет поколения от рода ѝ и един куп съкровени семейни тайни. Защо? Защото „Бог ѝ е пошушнал да го стори“. Обрисувани с добросърдечен присмех и в живописни подробности, хора и предмети се търсят и намират, разказват злокобни, трогателни и вдъхновяващи истории, пресичат пътищата си и се отправят в нови посоки. Романът поставя немалко въпроси: Притежават ли ни нашите притежания? Какво е човек без своите спомени?

„Потрепващите“ от Тед Козматка

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 30 юли 2019 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Квантов физик шокира света със смайващ експеримент, който разпалва конфликт между науката и теологията, свободната воля и съдбата, и предизвиква сили, за чието съществуване никой досега не е подозирал.

„Шест врани“ от Лий Бардуго

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 3 август 2019 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева
Адаптация/дизайн на корицата: Rich Deas

За книгата: Шестима опасни престъпници. Един невъзможен удар. Кетердам: оживен център на международната търговия, където всичко може да бъде получено срещу правилната цена – и никой не знае това по-добре от престъпното чудо Каз Брекер. Каз получава оферта за смъртоносен удар, който ще го направи богат отвъд най-смелите му мечти. Но той не би могъл да се справи сам… Затворник с жажда за мъст. Стрелец, пристрастен към залозите. Беглец с тайно минало. Шпионин. Сърцелом. Крадец с таланта винаги да се измъква. Бандата на Каз е единственото нещо, което е способно да застане между света и унищожението – ако междувременно не се избият помежду си…

„Форест Гъмп“ от Уинстън Грум

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 29 юли 2019 г.
Превод: Весела Прошкова
Корекция: Елка Николова
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: „Животът е като кутия шоколадови бонбони – никога не знаеш какво има вътре.“ Светът никога няма да бъде същият, след като го видите с очите на Форест Гъмп. Малкият сладък глупак Форест Гъмп тръгва на училище. Големият сладък глупак – младежът Форест Гъмп тръгва на война. Героят глупак Форест Гъмп се връща от война. Зрелият сладък глупак Форест Гъмп тича от океан до океан, за да избяга от тъгата. И намира своя син –малкия Форест Гъмп. Вселената затаява дъх – онемяла от толкова любов.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.