fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 4 октомври 2020 г.

10 мин.
Новите книги на седмицата - 04.10.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Това не е краят” от Рошел Уайнстийн

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 28 септември 2020 г.
Превод: Зорница Русева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Това не е краят” от Рошел Уайнстийн е роман за любовта и прошката, която може да бъде открита дори в най-тежките обстоятелства. Шарлът и Филип се запознават по време на полет до Канзас, където Шарлът работи като учителка. Филип е британец, богат бизнесмен, чийто живот преминава в голямата си част на път към поредната сделка. Той очарова младата жена и двамата бързо се влюбват. Заради пътуванията на Филип двойката се мести в къщата му в тропическия архипелаг Флорида Кийс. Но въпреки че нещата вървят на пръв поглед добре – Филип дори е отправил предложение за брак – Шарлът чувства, че нещо ѝ липсва. Годеникът ѝ отсъства по-често, отколкото би ѝ се искало, и тя прекарва голяма част от ежедневието си сама, на непознатото, далечно място, където е отишла в преследване на любовта. Сватбата им изглежда повече като далечен блян, отколкото като реално бъдеще. Дали Филип ѝ се изплъзва? Може би моменталната връзка, която са изпитали на онзи полет, се е прекъснала някъде по пътя.

„Новата държава“ от Димитър Аврамов

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 28 септември 2020 г.
Редакция: Лилия Цачева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос 

Какво следва след популизма в България? Как ще се промени животът на следващите няколко поколения и кои ще са факторите, които решават дали гражданите на дадена държава ще живеят добре? Намираме ли се в повратен момент от политическата история на човечеството, такъв, в който хората изобщо, независимо дали „обикновените“ или „необикновено овластените“, ще вземат все по-малко решения? Доколко политическите и социалните процеси са обективни и доколко можем да ги управляваме? Какво зависи от нас? „Четвъртата индустриална революция, наричана още дигитална, поставя началото на епоха на детериториализация. Не само тази мощна тенденция обуславя безпрецедентни трансформации на модерната (новата) държава. В късната модерност „новата държава“ е в перманентни турбуленции. Това е предмет на „Новата държава“ на Димитър Аврамов. Много интересна и важна книга, написана с вдъхновение, с мащабен и смел аналитичен размах. Книга на тревожната политологическа мисъл. Има защо. Нека строго академичната и специализирана публика да се фокусира върху предизвикателствата. По-широката и многопланова публика ще намери отговор на въпроси, които не си е поставяла, и на такива, които я интересуват живо. Книгата ще представлява интерес и за още по-широка публика, защото благодарение на държавата има политическо общество, а никой не може да остане извън него.“ – проф. Георги Фотев

„Ще те науча как да станеш богат“ от Рамит Сети

Ще те науча как да станеш богат“ от Рамит Сети

Дата на публикуване: 28 септември 2020 г.
Превод: Димитър Събев
Редактор: Вера Янчелова 
Дизайн на корицата: Деница Трифонова 

За книгата: Харчете колкото искате за лате или за театър. Преди това обаче направете правилните сметки и инвестиции, за да могат парите ви да се умножават. Така ще се освободите от чувството за вина, когато купувате нещата, които обичате. В своята книга за парите, станала вече модерна класика, експертът по лични финанси Рамит Сети, наричан Магьосник на богатството („Форбс“) и Новия гуру на финансите („Форчън“), предлага съвсем проста, но много резултатна 6-седмична програма за управление на финансите ви. От книгата ще научите как да върнете дълговете по-бързо, отколкото сте мислели за възможно; да си откриете инвестиционни банкови сметки без такси и с високи лихви; да автоматизирате финансите си така, че парите ви да отиват точно там, където ги искате;да правите значителни спестявания всеки месец, без да се налагат строги икономии; да договорите увеличение на заплатата…

„Едгар Кейси: Как да открием призванието на душата си“ от Марк Търстън

Дата на публикуване: 29 септември 2020 г.
Превод: Нина Руева
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Подтиквани от вътрешна неудовлетвореност, все повече хора търсят цел и висш смисъл в живота си и се стремят към личностно и духовно израстване. Според Едгар Кейси всички се раждаме с определени умения и таланти, за да изпълним своята уникална мисия на земята. Целта на тази мисия не са богатство или слава, а принос към общото благо и духовна еволюция. Как обаче да намерим своето призвание?

„Царство от мед“ от С. А. Чакраборти

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 29 септември 2020 г.  
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Омагьосващото продължение на „Град от месинг“. Животът на Нахри се променя завинаги от мига, в който, без да иска, призовава Дара – страховит, мистериозен джин. Откъсната от дома си в Кайро, тя се озовава в ослепителния кралски двор на Девабад и бързо открива, че ще има нужда от всичките си мошенически инстинкти, за да оцелее в него. Нахри се оказва уловена в златна клетка, наблюдавана от царя, който управлява от трона, принадлежал някога на предците ѝ. А една нейна грешна стъпка ще обрече на гибел цялото ѝ племе. Междувременно Али е изпратен в изгнание заради това, че се е опълчил на баща си. Преследван от наемни убийци, носещ се без посока сред златните пясъци на бащиното му племе, той трябва да разчита на плашещите способности, с които са го надарили маридите – непредвидимите водни духове. Използването на новите му сили ще доведе до разкриването на ужасна тайна, която семейството му е пазило дълбоко заровена векове наред. Ала невидима заплаха се приближава от север и ще доведе огнена буря право в сърцето на самия град.

„Барнабо от планината“ – Дино Будзати

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 30 септември 2020 г.
Превод: Нева Мичева

За книгата: Планината е свят на малословни мъже и красноречива природа, в който грешките струват скъпо. Животът на Барнабо, млад горски стражар, върви безметежно между величествените върхове до деня, когато той се оказва пред избор, който не е готов да направи. Целият му житейски път след това е устремен към завръщането в тази повратна точка. Но какво ще бъде правилно и възможно за него след време, ако наистина успее да се добере до там?

„Когато падне мракът“ от Марин Троянов

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 30 септември 2020 г.

За книгата: Разпадането на федеративната държава Югославия преди около 30 години не само промени картата на Западните Балкани и предизвика огромни социални и икономически проблеми, но преди всичко донесе неизмерими мъки и страдания на  голяма част от местното население. В тази книга са описани само няколко от тези човешки трагедии, които засегнаха всички етнически групи  и оставиха дълбоки белези в обществото на възникналите нови държави. Героите в тези разкази са участващи в битките младежи, граждани, пострадали от конфликта, както и чужденци дошли при тях да помагат в неволята им. 

„Неспокойните“ от Лин Улман

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 2 октомври 2020 г.
Превод: Радослав Папазов
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Виждаш. Спомняш си. Разбираш. С тези думи Лин Улман открехва вратата на читателите към своето минало и към живота на прочутите си родители. Тя започва да интервюира баща си с цел да напише книга за остаряването и записва разговорите им на диктофон. Години след смъртта на бащата съпругът на Лин открива отдавна забравените записи в един кашон на тавана. Тогава Улман се връща към спомените си за своето отминало детство, за живота си като тийнейджър в САЩ и за последните дни на баща си. „Неспокойните“ е роман за едно дете, което няма търпение да порасне, и за двама родители, които предпочитат да останат деца.  За спомените, за забравените моменти и за всичко онова, от което е изтъкан един живот.

„Противоотрова“ на Георги Даракчиев

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 2 октомври 2020 г.
Редакция: Боряна Даракчиева
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Сборникът с фантастични разкази „Противоотрова“ предлага антидот не само срещу скуката. Изкушените от научната фантастика познават добре нейния таен език, но тези истории са създадени от нашата реалност, която, макар и не единствена, е много по-дълбока и по-висока от видимото за очите. И всички пътища, разбира се, водят към нас. Реймънд Чандлър, Айзък Азимов и Уолтър Скот хвърлят светлите си сенки върху много от героите в тази книга и това не е никак странно, защото всички те съжителстват в онова пространство, от което „писателите понякога получават съобщения“, както казва Александър Макелов в предговора. Първият разказ, „Не казвай сбогом, моя красавице“, ще ви подведе, че сте в познати води, но после ще ви покаже портала към пространството и времето, в което се развиват всички истории в тази книга. Пожелаваме ви приятно пътуване и безопасно завръщане – в себе си.

„Елизабет и тайната на Живата вода“ от Петър Голийски

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 3 октомври 2020 г.
Редакция: Иванка Ангелова
Илюстрация на корицата: Александър Хофарт

За книгата: Съдбата винаги ти дава изход, щом е решила да те постави пред изпитание. Елизабет е момиченце като всяко друго – ходи на училище, играе с приятели, обича розовото и много иска да стане известна с видеата, които ще прави за бъдещия си канал в Ютуб (в случай, че баща ѝ ѝ даде телефона си и ѝ позволи да си направи канал, разбира се!). И да, невинаги успява да бъде послушна. Да, съвсем обикновено деветгодишно момиче. Но… Една нощ всичко се променя. При Бети идва Светещата господарка, която ѝ разкрива, че майка ѝ е болна и за да я спаси, момиченцето трябва да се отправи на опасно пътешествие през непознати земи, за да открие Живата вода. Единствено тя има силата да помогне на умиращата си майка. И Бети тръгва. Пътят ѝ е среща с верни другари, зли същества (за които всички сме убедени, че ги има само в приказките), множество препятствия и неочаквани съюзници. 

А дали ще успее да постигне целта си? Е, отговора на този въпрос оставаме да разкриете сами!

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.