fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 6 декември 2020 г.

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„365 дни” от Бланка Липинска

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Превод: Васил Велчев
Корица: Фиделия Косева (адаптация)

За книгата: Излезе „365 дни” от полската авторка Бланка Липинска, основата за хитовата адаптация на Netflix, превърнала се в най-гледания филм на лятото. Напрегнат търг за правата за романа беше обявен в редица държави, а българският превод е първото чуждестранно издание на сензацията. Младият Масимо Торичели, син на бос от сицилианската мафия, е тежко прострелян. Докато лежи, убеден, че ще умре, съзнанието му е изпълнено от един-единствен образ – на красива непозната, последната му връзка със слънцето. Лицето ѝ е последното, което вижда във фантазията си, преди да изгуби съзнание.

„Гълъб за Бъдни вечер“ от Стефан Бонев

Издава: „Летера“
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Редакция: Цветелина Димитрова
Дизайн на корицата: Васил Димитров

За книгата: Първият разказ от тази книга се ражда през 2009 г. „Календарът“ е посветен на Коледа и на Нова година. В тази лека и забавна история авторът кодира вроденото ни очакване, че заедно с 1 януари ще се роди нещо ново, както и вярата, че идват по-добри дни за всички нас. И така последователно идват и следващите шест разказа – по един за всяка Коледа… Един от тях, дал заглавието на книгата – „Гълъб за Бъдни вечер“, е посветен на писателя и приятеля Димитър Атанасов, който е вдъхновил Стефан Бонев да издаде всичките си коледни разкази в специален сборник. И така се ражда тази малка, но много специална книга.

“Обвивки живот” от Симона Попеску

Издава: „Гутенберг“
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Преводач: Лора Ненковска
Редакция: Биляна Михайлова
Дизайн на корицата: Весела Кучева

За книгата: „Обвивки живот“ не е обикновен роман. Той е книга експеримент. Пригответе се за изкачване и спускане по спирала и за нагазване в дълбоките води на интелигентната проза-лабиринт, в която няма действие, но непрекъснато нещо се случва. Това е наратив за всички онези наши лица-същества-същности, от които сме съградени, подобно на дървената руска кукла матрьошка, която крие във вътрешността си безброй идентични по-малки свои посестрими, едно цяло „женско общество“, по думите на Симона Попеску.

“Гемотерапия за всички: Изграждане на имунитет при бебета и малки деца” от Лорън Хюбеле 

Издава: “Екрие”
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Преводач: Ангел Ангелов 
Редактор: Галина Попова

За книгата: „Гемотерапия за всички: Изграждане на имунитет при бебета и малки деца“ е незаменимо ръководство за всеки, който се грижи за деца. Независимо дали очаквате бебе и искате да изградите стабилна основа за здравето му през целия му живот, или детето ви не се е повлияло от конвенционалните медицински грижи, в тази книга ще намерите лесни за използване протоколи на гемотерапията за всичко – от колики и запушване на синусите до състояния на кожата и ушни инфекции. Екстрактите на гемотерапията се извличат от специфични дървета и храсти и подпомагат способността на имунната система да създаде бърз отговор на голямо разнообразие от остри и хронични симптоми. Гемоекстрактите са достъпни, лесни за употреба и малка колекция от тях у дома ще ви помогне много за всички типични ситуации, които възникват при бебетата и малките деца.

„Орденът на люспестите (Спомен за пламъци: книга 3)“ от Стивън Диас

Издава: „Студиото Артлайн“
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Ясен Стоилов

За книгата: „Ние сме драконовите господари, каквото и да си мислят кралете и кралиците.“ Господари докога? Войната ги връхлита и ги връхлита на крилете на стотици дракони. Докато принц Джехал отчаяно се бори за оцеляване, гнездата се опразват и драконите на кралствата се хвърлят в битката. Но в сърцето на тази война се крие страховита тайна. Изчерпват се запасите от алхимични отвари – единственото, което държи драконите покорни. Без отварите те ще се върнат към своята пълнокръвна, подивяла, пламтяща ярост. Войната между кралствата може да се окаже война за оцеляването на човечеството. Война, която можем единствено да изгубим.

„Дар или проклятие“ от Сиири Еноранта

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 30 ноември 2020 г.
Превод: Максим Стоев, фински
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Riikka Turkulainen

За книгата: 14-годишната Пау дори не е подозирала, че магията е част от живота ѝ. Още по-малко пък, че тя самата може да я владее. Но ненадейно целият ѝ свят се преобръща и в него нахлува магическото – да, безкрайно вълнуващо, но и ужасно опасно. И отговорно. Дали магията е „Дар или проклятие“?

„Сиди” от Артуро Перес-Реверте

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 1 декември 2020 г.
Превод: Веселка Ненкова
Редакция: Боряна Джанабетска
Оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: Артуро Перес-Реверте изгаря от желание да разкаже за живота на безукорния рицар Родриго Диас де Бивар, наричан Сид (господар), още, откакто като дете прочита „Легендата за Сид“. Руи Диас се откроява с качествата си на ненадминат военен стратег, спечелил почти всички битки, които е водил, включително и когато противникът го е превъзхождал значително. Той е харизматична личност и е съвършеният лидер, който не само е роден да воюва, но и притежава способността да влияе на хората, да налага авторитета си, да взима трудни решения. Затова още приживе се превръща в легенда.

„Героичната арка“ от Жозе Родригеш душ Сантуш

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 1 декември 2020 г.
Превод: Весела Чергова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: Генерал Артур Тейшейра пристига в Макао, за да поеме поста на губернатор в малката португалска колония на брега на Южнокитайско море. На управника му предстои не само бързо да възприеме неписаните правила на общуване в местната странна смесица от китайска и португалска култура. Той ще трябва и да опази суверенитета на колонията и безопасността на населението й в задаващите се смутни времена.

Прокудени“ от Емилиян Вълев и Станимир Вълев

Издава: „Симолини“
Дата на публикуване: 1 декември 2020 г.
Художници на корицата: Емилиян Вълев и Станимир Вълев

За книгата: „Πόλλ᾽ οἶδ᾽ ἀλώπηξ, ἀλλ’ ἐχῖνος ἕν μέγα.“
Лисицата знае много неща, таралежът едно важно нещо.
– Архилох, VII пр. Хр.
Лисицата винаги е била символ на измамност и лукавост. Тя надхитрява другите животни и затова има много врагове. Научена е да оцелява и да побеждава противника си. От своя страна, таралежът се асоциира с трудолюбие, разум и мъдрост. В България се вярва, че той е най-старото животно на света. Наричат го „стара вяра“. Древногръцкият поет Архилох приписва на двете животни два различни погледа върху света. Лисицата се учи от своя богат опит и преживявания. За нея не може да има една истина, на която да бъде подчинен живота. Таралежът основава светогледа си на една идея. Тези две животни персонифицират две различни философии, оказали влияние на човешката култура. В ПРОКУДЕНИ на фона на суровата зима, пътищата на лисицата и таралежа се пресичат в тяхната борба за оцеляване. А Вие… Лисица ли сте? Или таралеж?

„Албум с истории“ от Андонис Георгиу

Издава: ICU
Дата на публикуване: 3 декември 2020 г.
Превод: Ирена Алексиева
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: ‌„Албум от истории“ е една от забележителните творби на съвременната кипърска литература. Удостоена е с Държавната награда на Кипър и с Европейската награда за литература. Полифоничен по своята структура, романът се превръща в обединения глас на Кипър и кипърци. В него се преплитат истории за любов, смърт, загуба, война, бежанци и емигранти; стари и нови истории, на гръцки език и на кипърски диалект. Допълнени са с цитати от вестници, рецепти, детски рисунки, фолклорни песни, стихотворения и множество фотографии от семейни албуми, за да се създаде една постмодерна амалгама от текстуални и визуални внушения.

„Дядо Коледа и аз“ от Мат Хейг

Издава: “Прозорец”
Дата на публикуване:  3 декември 2020 г.
Превод: Мая Ненчева
Редакция: Анета Пантелеева
Художник на корицата: Крис Мулд
Адаптация на корицата: Анна Георгиева

За книгата: Невинаги е лесно да си човешко дете в Джуджешки шлем, дори ако живееш с Дядо и Баба Коледа. Джуджешкото училище например може да бъде много досадно, когато трябва да пееш коледни песни всеки ден – дори през юли – и когато според джуджешката математика две плюс две е равно на сняг…  А и може да стане много, много студено. Но когато завистливият Великденски заек и неговата заешка армия предприемат изненадваща атака, за да провалят Коледа, Амелия, нейното ново семейство и джуджетата трябва да обединят сили, за да опазят вълшебството живо. Преди да е станало твърде късно…

“Преображения” от Владимир Мартиновски

Издава: “Ерго”
Дата на публикуване
: 4 декември 2020 г.
Превод: Роман Кисьов
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Роман Кисьов

За книгата: Поезията на Владимир Мартиновски е ерудитска, естетска и същевременно леснодостъпна. Тя е богата на теми и идеи, в нея съжителстват парадоксалното, необичайното и обикновеното, екзистенциалното и интимното, необхватното и дребното, метафизичното и предметното.

„Чифликът край границата“ от Йордан Йовков

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 1 декември 2020 г.
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: София Попйорданова

За книгата: В ситуация на бурни социални конфликти и преосмисляне на социалния строй, Йордан Йовков поставя своите двама главни герои на първия си роман. Недооценен и недочетен поради идеологически съмнения преди 1989 година, романът на Йовков представя на читателя една изключителна по дълбочина история, която надхвърля дефиницията на „любовен роман“.

„Изворът на мъдростта” от Денг Минг-Дао

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 1 декември 2020 г.
Превод: Емилия Карастойчева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: „Изворът на мъдростта“ е вълшебна книга, събрала в себе си над 140 древни истории, които ни помагат да открием кои сме, да разберем посланията от вчера и да приемем бъдещето утре. Радвай се от сърце, бъди едно с живота, отвори се към възможностите, зарежи очакванията и прегърни това, което идва при теб. Открий хармонията във всичко, което те заобикаля, достигни перфектния баланс между реда и хаоса, земята и небето, отрицателното и положителното. 

Sapiens: история в картинки. Том 1. Раждането на човечеството“ от Ювал Ноа Харари

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 3 декември 2020 г.
Превод: Ина Димитрова, Росен Люцканов
Редакция: Иван Атанасов
Дизайн на корицата: Даниел Касанаве

За книгата: Тази поредица е радикално забавен преразказ на човешката история, който следва изложението от международния бестселър Sapiens: кратка история на човечеството, продаден в 16 милиона копия и преведен на 60 езика по целия свят. Пълен с остроумия, смешки и цветисти герои, той е предназначен да прикове вниманието на хора, които не са свикнали да четат суховати научни трудове. Ако искате да разберете защо всички ние сме затворници във виденията на отдавна починали хора, това е идеалното четиво за вас.

“Кой уби Джон Ленън?” от Лесли-Ан Джоунс

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 4 декември 2020 г.
Превод: Мирела Стефанова

За книгата: Животът, любовите и смъртта на най-великата рокзвезда. Късно вечерта на 8 декември 1980 година, когато се разчува новината, че в Ню Йорк хладнокръвно са застреляли най-обичаната рок-звезда на света, планетата спира да се върти за милиони хора. В своето увлекателно изследване популярния музикален биограф и журналист Лесли-Ан Джоунс разкрива загадката, за да представи по неповторим начин пълен портрет на мъжа, неговия живот, връзки, ненавременната му смърт и вечното му музикално наследство.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код  AZCHETA20Q4 при завършване на поръчката си.