fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 6 юни 2021

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Чърчил, Хитлер и „ненужната война“ от Патрик Бюканън

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 31 май 2021 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Любомир Илиев
Дизайн на корицата: „Елзевир“

За книгата: Чърчил е „мъжът на века“, който убеждава Великобритания на два пъти да се изправи срещу Германия – през 1914 г. и през 1939 г. Но каква e равносметката за Чърчил след края на войната? Не превърна ли Великобритания на два пъти европейски конфликти в световна война, като последната я доведе до фалит и разпадане на империята ѝ? Аргументираните отговори на Бюканън подреждат логично картината на трагичните събития от първата половина на XX век, прегазвайки не една и две исторически догми. Патрик Бюканън е виден американски политик и анализатор. Бил е  съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. 

„Монтесори за бебето“ от Симон Дейвис, Джунифа Узодике

Издава: Изток-Запад
Дата на публикуване: 31 май 2021 г.
Превод: Румяна Автанска
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Основавайки се на принципите, разработени от педагога д-р Мария Монтесори, книгата „Монтесори за бебето“ показва как да отгледаме бебето си от раждането до навършването на една година с любов, уважение, осъзнатост и спокойствие. Книгата предлага множество практически идеи, за да разбираме по-добре какво всъщност се случва с бебето ни и съзнателно да му съдействаме да се учи и развива. От тук ще научите: как да се подготвим за родителството – физически, емоционално, интелектуално и духовно; как да станем активни наблюдатели, за да разбираме какво всъщност иска да ни каже бебето ни; как да създадем Монтесори пространства в дома си, включително „позитивни“ зони, където да няма забрани и ограничения.

„Дървото на Фолкунгите“ от Вернер фон Хейденстам

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 31 май 2021 г.
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Нобеловата награда за литература. Великолепно написаният исторически роман пренася читателя в магическия и брутален свят на викингите и великата фамилия, която през XIII и XIV в. се превръща в кралска династия. Прародителят на Фолкунгите е типичен викинг – първичен, груб, физически силен, натрупал богатство от грабежи. За пръв път той изпитва любов и нежност с раждането на внука си, но той е отвлечен, а дядото се опитва да го открие по родилното му петно. По-късно братята Валдемар и Магнус се превръщат от приятели във врагове и се възкачват на престола последователно. С майсторски изградения и изпълнен с емоции и напрежение сюжет и психологически убедителните герои това е истински шедьовър на световната литературна класика.

„Орденът“ от Даниъл Силва

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 1 юни 2021 г.
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Георги Станков
Превод: Коста Сивов

За книгата: Когато папата умира, на света е съобщено, че инфаркт е покосил Светия отец. Личният му секретар обаче има причини да подозира, че той е бил убит. Писмото, което папата е пишел вечерта, е изчезнало заедно с книга, имаща силата да сложи край на хилядолетна убийствена омраза. И двете са били предназначени за Габриел Алон. Докато в Рим започва конклавът, Габриел се впуска в отчаяно търсене на доказателства за убийството на стария му приятел. То ще го отведе от Понте Векио във Флоренция, през манастир в Асизи, до Тайните архиви на Ватикана. 

„Просто Маса” от Борис Акунин

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 1 юни 2021 г.
Превод: Денис Коробко
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Познаваме го като верния спътник и помощник на готовия да разследва всяко престъпление детектив Ераст Фандорин от поредицата романи на Борис Акунин. Масахиро Шибата е истински естет като всички японци, хедонист и любимец на жените. Без него приключенията на прочутия детектив нямаше да се радват на такъв интерес, а и той често успява да фокусира вниманието върху себе си. В „Просто Маса“ той е в центъра на събитията. Останал сам след смъртта на Фандорин, Маса се завръща в родната Япония, където го очакват невероятни приключения, невероятни открития и невероятни жени.

„Жътвата на Хронос“ от Мойца Кумердей

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 1 юни 2021 г.
Преводач: Георги Стойчев
Дизайн на корицата: Андрея Брулц

За книгата: Жътвата на Хронос пренася читателя в 16 в. в земите на Вътрешна Австрия (по-конкретно – днешна Словения), област, измъчвана от постоянни междуособици и борба за надмощие между местната протестантска аристокрация и властващата католическа Хабсбургска династия – а най-очевидна жертва на зараждащата се Контрареформация е обикновеният народ. Многопластов и полифоничен, романът рисува пъстър портрет на Ренесанса, пропит от хуманистични опити за възкресяване на античността чрез изкуството, нови научни открития и оживени философски и богословски дебати. Това е време на интриги, взаимни обвинения в ерес, политически машинации и изгаряния на кладата, епоха, родила палачи и жертви в името на Бог, на суверена или на общото благо, и необикновени личности, осмеляващи се да се противопоставят на господстващите порядки и да вярват, че светът може да бъде променен към по-добро.

“Изкуството да се сбогуваш“ от Аксиния Михайлова

Издава: „Жанет 45“
Редактор: Красимира Зафирова
Дата на публикуване: 1 юни 2021 г.
Дизайн на корицата: Ирина Василева

За книгата: „От картините в поезията ѝ струи мощна и дълбока красота. Това е песнопение на жена, което разтърсва. Глас на рядка птица, чиято мелодия, отекваща в едно балканско небе, омайва и заслепява. Аксиния Михайлова е алхимик. Тя си присвоява думи, които всички ние смятаме, че познаваме, отвежда ги другаде, потопява ги в кладенеца на живота си и ни ги връща преобразени. Дадена ни е голяма поетеса. Това е дар от небето.” – Никола Крус, Льо Соар, 29 юни 2019

„Книжно братство под прикритие“ от Лиса Кей Адамс

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 1 юни 2021 г.  
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Лив Папандреас има мечтаната работа като шеф-сладкар в най-модния ресторант в Нашвил. За съжаление, собственикът няма нищо общо с чаровната личност, за която се представя пред света. Лив става неволен свидетел как той тормози една от служителките си и не може да си премълчи, заради което е уволнена. Тя е твърдо решена да не остави нещата така, но се нуждае от помощ. За нейно нещастие, това означава да се обърне към Брейдън Мак, който си мисли, че четенето на романтични книги го е направило експерт в любовта. Симпатичният собственик на нощни клубове ѝ предлага да работят в екип, за да изобличат бившия ѝ работодател. Но Лив не е склонна да се довери на мъжа, който може да има всяка жена в града, и прави всичко възможно да потуши искрите, които припламват помежду им. Ето защо Мак се нуждае от подкрепление. На помощ идват членовете на тайния мъжки клуб за любовни романи. Мъжете са вдъхновени от романтичния трилър, който четат в момента, и нямат търпение да помогнат на Мак да покори сърцето на Лив…

„Вечен град“ от Богдан Русев

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 2 юни 2021 г.
Редакция:  Димитър Риков
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Завладяващ, заплетен, непредсказуем, новият криминален роман на Богдан Русев – „Вечен град“,  въвлича читателите в свят на алчност, завист и пари и ги прави част от сложна схема, в която един от играчите винаги е с ход напред. Запознайте се с тандема Филипова-Бързаков – психоложка с възмутително новаторски подход и барман, чието IQ е смущаващо високо. Двамата се оказват въвлечени в разследване на няколко подозрителни самоубийства във вечния град – Пловдив.

„Срещи с дявола“ от Сашко Насев

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 2 юни 2021 г.
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Мариян Дзин

За книгата: Македонският писател представя модерна, балканска версия на мотива за продаване душата на дявола, която кореспондира с „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. Млад журналист е подмамен от обещанията на внука на дявола – да има красивата Маргарита, да успее в професията си, да пътува по света. Но след приятните тръпки настъпва и моментът, когато всичко хубаво трябва да бъде заплатено… Книгата отразява цинизма и безизходицата на пошлата ни балканска действителност.

„Двоен грях“ от Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 3 юни 2021 г.
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Престъпниците не излизат във ваканция дори в дългите и топли летни дни. Колоритните герои на Агата Кристи разкриват сложни мистерии под лъчите на жаркото слънце и преследват злодеи на фона на райски пейзажи. Заплетени убийства, хладнокръвно отвличане, добре планирани кражби – нито едно злодеяние няма да остане ненаказано

„Утопия Авеню” от Дейвид Мичъл

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 3 юни 2021 г.
Редакция: Владимир Молев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Утопия Авеню“ е най-странната музикална група, за която никога не сте чували. Появили се сякаш от нищото на психеделичната лондонска сцена в края на 60-те, певицата Елф Холоуей, китаристът Джаспър де Зут, барабанистът Питър Грифин и басистът Дийн Мос издават едва две плочи по време на краткото си диво пътешествие от задимените упадъчни клубове на „Сохо“, стремителното изкачване на класациите, първите успехи и провали, триумфалното турне в САЩ, та до внезапния крах на това лудо приключение, отразяващо възхода и падението на музикалните идоли. По своя път срещат легендарни изпълнители като Дейвид Боуи, Ленард Коен, Джанис Джоплин и много други, променили света с гения си

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q2 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.

[ + ]