fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 7 ноември 2021

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Черните обувки“ от Десислава Неделчева

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 1 ноември 2021 г.
Редакция: Чавдар Ценов
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: В съвременната българска литература темата за близкото минало присъства все още слабо. Три времена, лица от детството и паралелна история за разстрел и смърт ще насложат гледни точки за видовете политическо мислене и общочовешките ценности.

„У дома за Коледа“ от Джени Хейл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 2 ноември 2021 г.
Редакция: Петя Анастасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров
Превод:
Мариана Христова

За книгата: Али Ричфийлд обича Коледа. Затова е на седмото небе, когато започва работа като управител на старото имение Ашфорд. А това включва и организирането на коледното тържество на семейство Марли. С бюджет, по-голям от всичките й спестявания, и цял отряд от персонала по поддръжката, това не би трябвало да е особено трудно… Срещайки се обаче с членовете на семейството, Али започва да се пита дали ще се справи със задачата. Новият й шеф – Робърт, може да изглежда великолепно, но е по-студен и от снега навън. Той отказва да се прибере за празниците. Неговият брат пък непрестанно флиртува с Али. Сестра им се появява в имението с целия си багаж, двете малки деца и новината за развода си. А деветдесет и две годишната им баба Пипа отказва да приеме решението на внуците си да продадат имението.

„Територия на терора“ от Хилари Родам Клинтън и Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 2 ноември 2021 г.
Превод: Марин Загорчев
Дизайн на корицата: David Litman
Адаптация на корицата: Радослав Донев

За книгата: След бурен период в американската политика новата администрация поема властта и за изненада на всички президентът избира политически враг за ключовата позиция на държавен секретар. Между президента на САЩ и Елън Адамс няма топли чувства, но назначението й за държавен секретар, е хитър политически ход. Защото новият пост на Адамс върви с условието да се откаже от управлението на международния си медиен конгломерат и следователно от ролята си на един от най-яростните критици на новоизбрания главнокомандващ.

„Откаченият вакон“ от Георги Борисов

Издава: „Фабер“
Дата на публикуване: 2 ноември 2021 г.
Редакция: Милена Йовчева, Александра Велева
Дизайн на корицата: Кирил Златков

За книгата: Освен kpaйнo любonumнume u неnублukуванu авmобuографuчнu cmpaнuцu, размuслu за noeзuяma u maйнume на Словоmо, noemъm вkлючва във „влаkовата kомnозuцuя“ на своя mом лumepamypнu nopmpemu u ecema, nocвemeнu на Боmев, Вазов, Фypнaджueв, Георгu Mapkoв, Paдuчkoв, Консmанmuн Павлов, Вера Муmафчuева, Мuряна Башева, Георгu Руnчев, Ceвдa Севан, Hukoлa Paдeв, Пламен Масларов, Сmефан Дecnoдoв, Kpacuмup Дамянов, Васuл Балев.

„Корона от корал и перли“ Мара Ръдърфорд

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 2 ноември 2021 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редакция: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Сред океанския народ на Вариния женската красота е на особена почит. Старейшините избират най-красивото момиче от всяко поколение, за да го отпратят към забранените брегове на сушата за невеста на принца на Илара. Иларското владичество налага на варинианците да живеят бедно, но във водите под колибите им се крият богатства – вълшебни розови перли, най-ценните от които са в близост до смъртоносни кървави корали.

„Царството на мрака“ от Анди Макдермът

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 2 ноември 2021 г.  
Превод: Александър Мишков
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова 

За книгата: 1943 година – окупирана Гърция. Мисията е проста: да се заловят укриващи се евреи. Но в една отдалечена ферма СС щурмбанфюрер Ерих Крол се натъква на нещо неочаквано – светилище на Александър Велики и делва, пълна с вода, която притежава мистериозни свойства. След като заграбват съкровището, нацистите се покриват…  Наши дни – Лос Анджелис. Известната археоложка Нина Уайлд и нейният съп­руг, бившият командос Еди Чейс, са потърсени от млад мъж, който ги предупреждава за планиран грабеж на току-що откритата гробница на Александър Велики в Египет. Но преди да има възможност да им обясни повече, той е убит от издирван нацистки военнопрестъпник, който изглежда съвсем млад, въпреки изминалите над седемдесет години. Докато Нина и Еди търсят отговори, те откриват, че най-зловещият режим в човешката история е на път да се възроди. Но сега има опасност нацистите да се сдобият с нещо далеч по-ценно от властта – безсмъртие.

“Почти не ме е страх” от Анна Онихимовска

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 3 ноември 2021 г.
Превод: Милена Милева
Илюстрации: Ола Волданска-Плочинска  

За книгата: Когато мама пак закъснява да го вземе от училище, Булбес се прави, че изобщо не му пука, но всъщност умира от страх. Пита се дали не са я отвлекли? Дали ще има достатъчно пари в касичката си, за да плати откупа? Майката на Булбес пък се притеснява, че не прекарва достатъчно време със сина си. Всеки ден, когато тичешком излиза от работа, а после виси в задръстванията, тя се страхува,че пак ще закъснее. Страхува се и от обидената физиономия на Булбес, и oт това, че вместо да я прегърне, ще стъпи в някоя локва.

„Виола“ от Сотир Гелев, Пенко Гелев

Издава: Enthusiast
Дата на публикуване: 4 ноемвр2021 г.
Редакция: Петя К. Димитрова
Дизайн на корицата: Сотир Гелев, Пенко Гелев
Илюстрации: Сотир Гелев, Пенко Гелев

За книгата: Майстор Яким Гусла беше лютиер, известен и почитан в цялата страна. Той умееше да изработва чудесни музикални инструменти. Освен това с лекота съчиняваше прекрасни мелодии и виртуозно ги изпълняваше. Единствена наследница на майстора беше неговата малка дъщеря Виола. Със своите искрящи зелени очи, кротка усмивка и благ характер тя би била радост и гордост за всеки родител, но не и за майстор Гусла. Старият майстор беше във властта на дълбока печал. Виола, единственото му дете, последната издънка от много поколения музиканти, не можеше да различи една нота от друга. Така се случи, че Виола срещна едно необикновено момче, което се казваше Филип.

„Изрисувано с къна“ от Алка Джоши

Издава: Benitorial
Дата на публикуване: 5 ноември 2021 г.
Превод: Габриела Манова
Редакция: Илияна Бенова – Бени
Консултант: Николай Янков
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Ярък и завладяващ, романът „Изрисувано с къна“ проследява борбата на една жена да се реализира в общество, лутащо се между традиционното и модерното. Майсторският глас на Алка Джоши ни отвежда на вълнуващо приключение в Индия от миналия век такава, каквато е – цветна, уханна, покоряваща, но и несправедлива, търсеща идентичността си и жестока.

„Камък, ножица, хартия” от Алис Фини 

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 5 ноември 2021 г.
Превод: Мариана Христова
Редакция: Ганка Филиповска
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Алис Фини, наричана „кралицата на сюжетните обрати“, се появява за пръв път на българския пазар с книгата „Камък, ножица, хартия“, която съвсем скоро ще изгрее и на малкия екран като сериал за „Нетфликс“. „Камък, ножица, хартия“ е внимателно изграден психологически трилър, който се развива почти изцяло в главите на своите хитри, многопластови и ангажиращи герои. Алис Фини създава емоционална атмосфера, която разкрива грозната истина за анатомията на един брак и ни държи в напрежение до последната страница.

„Аномалията“ от Ерве Льо Телие

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 ноември 2021 г.
Превод: Росица Ташева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Юни 2021. След тежка турбуленция самолетът Париж-Ню Йорк каца принудително на летище „Кенеди“. Три месеца по-рано при същите обстоятелства същият самолет със същите пътници на борда: наемният убиец Блейк, писателят Виктор Мисел, поп певецът Слимбой, адвокатката Джоана Удс, архитектът Андре Вание… – общо 240 души, е кацнал на същото летище. Невъзможно събитие, предизвикано от немислими причини, последвано от разтърсващи срещи между двойниците? Копията? Програмите? Между Аз и Аз с всички последствия – драматични, комични, тъжни и не толкова, щастливи и не дотам, до които би могъл да доведе хвърленият от Аза поглед върху собствения му огледален образ.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta21q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.