fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 9 април 2023

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Намери време“ от Джейк Нап и Джон Зератски

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 3 април 2023 г.
Преводач: Мария Тодорова
Редактор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Вихра Стоева

За книгата: „Намери време“ не е универсална формула. Вместо това предлага персонализирано меню от малки съвети и стратегии, които да пригодим към индивидуалните си навици и начин на живот. „Намери време“ не е свързана с продуктивността и отмятането на повече задачи. Нито пък предлага нереалистични решения, като да изхвърлите смартфона си или да се откажете от социалните медии. Да намерите време, не означава да промените радикално начина си на живот, а да направите малки промени в средата си, за да се освободите от постоянната заетост и разсейване. Задължително четиво за всеки, който някога си е мис­лил: „Само ако имаше повече часове в деня…“. Тази книга ще ви помогне да спрете да реагирате пасивно на изискванията на съвременния свят и да започнете умишлено да отделяте време за нещата, които имат значение.

Октомври, октомври“ от Катя Бейлън

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване: 3 април 2023 г.
Превод: Габриела Кожухарова
Редакция: Бела Чолакова
Художник на корицата: Анджела Хардинг

За книгата: Роман за деца с мечти. Диви и свободни.
Книгата е носител на най-престижната международна награда за детска и юношеска литература „Карнеги“ (2022). Историята пресъздава хармоничното единство между дивата природа и живота в града, разказани през погледа на 11-годишното момиченце Октомври. Книгата е подходяща за деца на възраст между 9 и 14 години.
Катя Бейлън създава великолепни описания, чрез които улавя кръговрата на живота, като вплита в сюжета едни от най-важните човешки добродетели – свободолюбие, любопитство, състрадание, уважение към духа на миналото и настоящето, търпение, благодарност.

„Тигър Необикновен“ от Цветелина Георгиева

Издава: „Scribens“
Дата на публикуване:
3 април 2023 г.
Редактор:
Росица Кунева
Предпечат:
Валентина Иванова
Илюстрации:
Вероника Налбатска

За книгата: Когато си толкова малък, че все още живееш в корема на мама като в уютна къщичка, щом я напуснеш, светът може да ти се стори много голям и пълен с опасни и страшни неща. Но когато усетиш обич и това, че някой постоянно мисли за теб и ще те пази винаги, постепенно разбираш, че непознатото и странното всъщност са интересни и пълни с изненади приключения. Тогава няма значение колко си малък, за мама и за онези, които те обичат, ти винаги ще бъдеш един „Тигър необикновен“.

„Истории за звездното небе“ от Гертруде Кийл

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 3 април 2023 г.
Превод: Росица Цветанова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Запознайте се с Вилям! Той е на 8 години и току-що е излязъл в лятна ваканция. За зла участ обаче, родителите му са заети и се налага да прекара цяла седмица при ексцентричната си и намусена леля Гунвор. Докато скучае, той тръгва да тършува из старата къща с надеждата да открие вълшебен портал към по-вълнуващи светове. Не щеш ли обаче, намира нещо по-ценно – копчето, което кара леля Гунвор да разказва истории. А тя знае много за това как е устроена вселената и успява да разпали любопитството на Вилям. Вдъхновява го да разбере как всъщност сме натрупали познанията си за заобикалящия ни свят. Обяснява му пламенно за планетите и звездите, за телескопите, пътуването на светлината и защо падат ябълките. В тези разговори той малко по малко започва да опознава по-добре леля си, научава повече за семейството си и може би все пак намира вълшебния портал към историята на науката с нейните главозамайващи открития и знаменити изследователи като Коперник, Галилей, Нютон…
Фактите са поднесени забавно и с голяма доза хумор, който приковава вниманието на малките читатели и прави света на науката по-достъпен.

„Шаро Холмс и проклятието на маската на фараона“ от Тим Колинс

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 5 април 2023 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Петя К. Димитрова
Илюстрации: Джон Бигуд
Дизайн на корицата: Дериан Брадър

За книгата: Шаро Холмс, най-великият кучешки детектив в света, и неговият доверен помощник доктор Котсън се отправят на заслужена почивка в Египет, където разбират, че много ценна маска е била открадната… и те са главните заподозрени! Ще могат ли Холмс и Котсън да се измъкнат от гробниците на древните котешки царе и да хванат истинския крадец навреме?

„Писма до всeки и до всички“ от Тон Телехен

Издава: „Точица“
Дата на публикуване: 4 април 2023 г.
Превод: Боряна Кацарска
Илюстрации: Джесика Албърг

За книгата: Както подсказва заглавието, това е книга от писма – старомодни писма на хартия, поставени в плик. Обикновени? Ни най-малко. Нали става въпрос за вселената на Телехен, в която всеки обитател на гората има свой неподражаем характер, също като в „Мечо Пух“ или други любими детски класики. Катерицата, мравката, слонът, щурецът, мечокът и др. са наистина мили и достъпни за разбиране и от най-малките читатели. И все пак техните характери са такива, че и възрастните могат да открият по нещо от себе си. В тази книга деца и възрастни ще преоткрият желанието да пишат. На първо място, разбира се, да пишат писма – защото в този начин на изразяване има вълшебство, което телефоните и електронната поща не могат да предадат точно защото всичко се случва за миг. Но и да намерят нови начини да общуват – едни с други, с предметите от заобикалящия ги свят.

„Огнената Грейс“ от Джули Гаруд

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 4 април 2023 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Грейс Изабел Маккена има безброй задачи за вършене. Отнемането на човешки живот обаче не е една от тях. Тя планира да посети набързо партито за годишнината на семейство Бюканън. След като се е настанила в хотела, излиза на разходка, но се загубва и вижда ранен мъж. Той се свлича в обятията ѝ, дава ѝ пистолет и секунда по-късно някой стреля по нея и я ранява. Тя се прицелва в нападателя и го убива, след което е отведена в полицейското управление за разпит. Адвокатът Майкъл Бюканън, който е брат на зетя на Изабел, ѝ помага да се успокои и да разкаже какво се е случило. Той я следва неотлъчно, за да се увери, че е в безопасност, а и
защото се чувства необяснимо привлечен от нея. Изабел обаче не е забравила грубото му поведение на сватбата на сестра ѝ и все още изпитва неприязън към него. Но сега той ѝ се струва променен. А може би и тя самата вече не е същата.
Майкъл я придружава до Шотландия, за да вземе неочаквано наследство от чичо си. Там обаче Изабел получава смъртни заплахи и осъзнава, че преди да прави планове за бъдещето, двамата трябва да оцелеят.

Анна Карима и Янко Сакъзов във водовъртежа на историята“ от Румяна Пенчева

Издава: „Недланд“
Дата на публикуване
: 5 април 2023 г.
Редакция: Мая Славова
Дизайн на корицата:
Калин Николов

За книгата: Евелина Янко Сакъзова-Лазарова (1892–1977) е дъщеря на политика и общественика Янко Сакъзов и писателката и също толкова отдадена на общественополезни дела Анна Карима. Авторката е започнала да събира материал за тях още през 50-те години на ХХ век, за да ги довърши две десетилетия по-късно. Разказва простичко, без излишни отклонения и с ясното съзнание, че те заслужават бъдещите поколения да ги познават, да оценят техните приноси в социалния, политическия и културния живот на страната ни. Неиздадените до сега спомени на Евелина Сакъзова са открити и компетентно коментирани в обширен предговор от литературната изследователка Румяна Пенчева.

Вярвай! от Джейми Кърн Лима

Издава: LifeTime Publishing
Дата на публикуване
: 5 април 2023 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Люси Варийска
Дизайн на корицата: Михаела Йотовски (адаптация)

За книгата: Историята на Джейми Кърн Лима и създаването на компанията, превърнала се в най-големия бранд за луксозна козметика в САЩ.
Започнала от нулата, често отхвърляна, тя успява да промени козметичната индустрия, да превърне идеята си в сензация и да продаде компанията си за 1.2 милиард долара в брой, ставайки първата жена изпълнителен директор в 100-годишната история на Л’Ореал. В списъка на Forbes с най-богатите жени, създали сами състояние си, Джейми разкрива историята зад историята, трудностите и уроците по пътя си.

„Баскервилското куче” от Артър Конан Дойл

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
7 април 2023 г.
Отговорен редактор:
Христо Блажев
Превод:
Емил Минчев
Редактор:
Ганка Филиповска
Коректор:
Милена Братованова
Художник на корица:
Дамян Дамянов

За книгата: Нов превод на навярно най-известния криминален роман на всички времена! В своя трети роман за гениалния детектив Шерлок Холмс, считан за ненадминат шедьовър от всички почитатели на жанра, Артър Конан Дойл изправя своя герой пред най-голямото предизвикателство в неговата кариера: загадка, която е толкова зловеща и заплетена, че на пръв поглед единственото възможно обяснение е намесата на свръхестествени сили.

„Записки от Шато Лакрот: Резиденция “Злокучане“ от Мария Касимова

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 7 април 2023 г.
Дизайн на корица: Дона Дякова

За книгата: Спомняте ли си щурото лято в шато Лакрот, което българката Калина прекара заедно с фамилията на парижкия си съпруг Дидие? Е, нямаше как осем месеца по-късно интернационалното семейство да не върне жеста и да не посрещне френската рода на българска територия! Така малкото шопско село Злокучане ще се окаже центърът на вселената, където изисканата мадам Жонвиев и отнесеният мосю Жан-Батист, деверът Станислас и досадните племенници ще преживеят шеметни летни месеци в компанията на леля Дочка и лелинчо Трифон Гагаузки, местния злокучански елит в лицето на поп Архимедий, бай Мите Интеуекто и кака Маца Хърбата, както и куп стари и нови колоритни герои, без които тази история просто нямаше как да бъде написана.

„Град на бога на напастите“ от Сарват Чада

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 8 април 2023 г.
Преводач: Цветелина Тенекеджиева
Редактор: Радка Бояджиева

За книгата: „Разказвачът на боговете“ и автор на пет от най-продаваните поредици на The New York Times – Рик Риърдън, представя романа „Град на бога на напастите“ от Сарват Чада. Книгата поставя началото на поредицата „Приключенията на Сик Азис“. Тя ни среща с тринадесетгодишния Сик, който води обикновен живот, докато не се появява богът на напастите Нергал със своите демони и не опустошава дома му. Из града плъзва зараза, която покосява все повече хора. Заедно със съученичката си Белет, която е осиновена дъщеря на богинята на любовта и войната Ищар, Сит решава да се изправи срещу беснеещия Нергал. Помага им застаряващият легендарен герой Гилгамеш – градинар в Сентрал Парк.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta23q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.