fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 9 февруари 2020 г.

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Вещицата фея“ от Брижит Мине

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 3 февруари 2020 г.
Илюстрации: Карл Кнот
Превод: Анна Иванова
Редакция: Емилия Л. Масларова
Дизайн на корицата: Карл Кнот

За книгата: Малката фея Розмари живее на облак, във въздушен замък със златни кулички. Има си дори вълшебна пръчица. Но й доскучава винаги да е спретната и възпитана. И един прекрасен ден решава да се спусне във Вещерската гора, за да полети на метла, да се повози на лодка, да се попързаля на ролкови кънки и изобщо да се напалува.

„Риск печели, риск губи“ от Джефри Арчър

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 3 февруари 2019 г.
Превод: Иван Иванов
Радекция: Иван Тотоманов
Дизайн: Мегахром

За книгата: Уилям Уоруик е син на виден лондонски адвокат. За ужас на баща си, кралски адвокат сър Джулиън Уоруик, той решава, че няма да стане юрист като него и като сестра си Грейс и ще влезе в лондонската полиция.

След университета Уилям започва кариерата, която ще оформи живота му: от ранните му години като патрулиращ полицай под зоркото око на неговия наставник Фред Йейтс, до първия му случай с големи залози като млад и зелен детектив в отдела за изкуства и антики на Скотланд Ярд. Докато разследва кражбата на безценна картина на Рембранд от музея „Фицмалън“, той се запознава с Бет Рейнсфорд, научна сътрудничка на галерията, и се влюбва безпаметно в нея, макар че Бет крие собствена тайна и е ужасена, че тя може да излезе наяве.

„Сърце от злато“ от Дж. Р. Уорд

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 4 Февруари 2020 г.
Превод: Силвия Желева
Редакция: : Преслава Колева
Дизайн на корицата: Милена Ковачева

За книгата: Археоложката Картър Уесекс е привлечена от планината Фарел и разкриването на датираща от векове загадка, свързана с изчезнало златно съкровище. Но едно нещо стои на пътя ѝ: собственикът на земите Ник Фарел, известен с липсата си на търпение към онези, които нахлуват в имота му. След бурното им запознанство Картър изоставя проекта си, но обрат на съдбата кара Ник да промени решението си. И докато погребани тайни изплуват на повърхността, привличането между двамата нараства. Картър обаче не е сигурна в истинските мотиви на Ник – дали всичко между тях не е само поредната му хитрост? И колко още тайни крие той? Необходимо е сърце от злато, за да се разкрие истината, както и вяра в истинската любов.

„Честит Великден, Питър“ 

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 4 февруари 2020 г.
Превод: Николина Тенекеджиева
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Penguin Books

За книгата: Книжката е предназначена за най-малките приятели и по/читатели на Зайчето Питър. Тя е пълноцветна и изцяло от картон. Книгата е от типа “докосни и усети”, а на всяка страничка малкият читател ще може да пипне – истинската пухкава опашка на катеричето Лешничко, или бялата перушинка на Джвмайма Патравата патица, или червеното палтенце на Джереми Рибаря. А яйцата, които Питър раздава, са от писани по-писани… Може да ви се струва, че пролетта е далече, но за Зайчето Питър и неговите приятели не е така. Ще ви очароват с тази малка, кокетна книжка.

„Приказки за времето. Истории за жени“ от Людмила Нинова

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 4 февруари 2020 г.
Редакция: Силвия Недкова
Дизайн на корицата: Ива Цонева 

За книгата: „Приказки за времето“ е книга провокация. Тя не търси конвенционалния читател, който чете универсалното повествование от А до Я. Точно както в живота не всичко е подредено. Хронологията върви по следата на спомена. Тази книга има различно послание. Да превърти времето чрез своята жанрова еклектика, чрез съчетаването на художественото и документалното, чрез белетристика, проза, поезия, кино. Тя се опитва да излезе от канона и представите на традиционната литература. Тази пъстрота е предопределена от нейната цел – да разкрие полета на женската душа, на тази неизбродена необятност, на нейните мечтания и съмнения, на страха от Самотата и нейното изцеление – Любовта.

„Целувката, която спря дъжда“ от Холи Мартин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 4 февруари 2020 г.
Превод: Адриана Момчилова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Да плувам с делфини. Да видя Великата китайска стена. Да се кача до върха на най-високата сграда в светаИ още много малки бележки с авантюристични мечти открива Ева сред вещите на ексцентричната си майка. На пръв поглед изглеждат твърде невероятни и твърде много, за да бъдат изпълнени. А и Ева обича спокойствието, сигурността и дори работи от дома си, често по пижама. Решението ѝ да изпълни мечтите на майка си изненадва дори и самата нея, но Ева е убедена, че с добра организация и опитен спътник ще успее да посети поне част от дестинациите…

„Всеки може да има успешна връзка“ от Щефани Щал

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 4 февруари 2020 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Нина Николова

За книгата: Мнозина твърдят, че в днешно време хората са изгубили умението си да създават стабилни отношения. Изглежда, са прави, ако съдим по нарастващия брой на разводите, на самотните и необвързани хора, на изгубилите вяра в любовта жени и мъже. Семеен психотерапевт и бестселъров автор № 1 в Германия, Щефани Щал обаче твърди друго: Пълноценната връзка не е въпрос на късмет, а на лично решение и вътрешна нагласа. Опирайки се на дългогодишната си практика и проучванията в областта на междуличностните отношения, тя разкрива необходимите качества за изграждането на успешна връзка. Наред с практическите упражнения за себеопознаване, в книгата ще намерите кратки и ясни описания на най-разпространените типове проблемно поведение и защитни стратегии. Ще се научите как да разпознавате тези негативни модели в себе си и в парньора си и как да ги преодолявате. Освен това ще откриете най-силните си страни и как да ги използвате, за да заздравите и обогатите връзката си. Въоръжени с всички тези знания, вие ще съставите своята формула за здрава и щастлива връзка, основана на взаимно уважение.

„Милионерката“ от Венета Райкова

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 5 февруари 2020 г.
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Тони Ганчев

За книгата: Коя е милионерката? Тя е богата и властна избраница на съдбата. Нейните три дъщери са едни от най-известните красавици от хайлайфа – инфлуенсърки и реалити героини. Целият свят е в краката на тези жени. Те са богати, красиви, блестящи и известни. Живеят мечтания от мнозина живот в едно лицемерно общество на възходи и падения, в което всички грехове са позволени, стига да останат скрити за външния свят. Те желаят това, което нямат, а понякога получават повече, отколкото са се надявали. Съдбата е благосклонна към тях, но и често ги поставя пред сериозни изпитания. Те са милионерката и нейните деца. А когато миналото започне да напомня за себе си и в техния идеален свят нахлуе един загадъчен мъж, може да се случи всичко…Само Венета Райкова е способна да ви разкаже тази скандална история!

„Деми-монд: Есен“ от Род Рийс

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 5 февруари 2020 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: В продължения на хилядолетия Григорите се укриват, мечтаейки за деня, когато ще изпълзят от мрака. Сега този ден наближава. Норма, Трикси и Ела продължават упорито да се борят, за да осуетят плановете им, но се нуждаят от помощ. Пърси Шели трябва да отведе Норма до Портала в Катранистан, за да се върне в реалния свят. Бащата на Трикси трябва да я убеди, че за да унищожи Великата пирамида в Терор Инкогнита, трябва да е готова да загине. А Ванката Майков – макар и не мъжът, когото е познавала и обичала – трябва да упъти Ела към тайното свърталище на Григорите, където тя ще се сблъска с най-смразяващия си враг. В този разтърсващ финал от поредицата „Деми-монд“ нашите герои ще осъзнаят, че за да се опълчиш на злото, е нужен кураж, решителност… и саможертва.

„Изгубените цветя на Алис Харт“ от Холи Рингланд

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 7 февруари 2020 г.
Превод: Мая Ненчева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Пленителен роман за неразказаните истории, които ни преследват, и за историите, които разказваме сами на себе си, за да оцелеем. Деветгодишната Алис Харт живее в идиличен дом, сгушен между обширни поля със захарна тръстика и морето. Една трагедия безвъзвратно променя живота ѝ и Алис е изпратена да живее при баба си, в чиято ферма за австралийски цветя намират подслон жени, които се чувстват изгубени и обезверени. В духа на викторианската традиция всяко цвете има собствено значение и Алис постепенно започва да си служи с езика на цветята, за да изкаже нещата, за които ѝ е трудно да говори. Семейните тайни, едно жестоко предателство и един мъж от далечна страна помагат на Алис да осъзнае, че има истории, които цветята не могат да разкажат. И че ако наистина иска да извоюва свободата си, трябва да се престраши да разкаже най-ценната история, която познава – своята собствена.

„Бабини-ягини“ от Любов Кронева

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 6 февруари 2020 г.
Редакция: Надежда Радулова
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата: Открай време приказните истории ме изправяха пред въпроси, примерно: защо героите все отиват в гората, макар да са предупредени за вълци и други опасности, казано им е да вървят по пътеката, не, сякаш нарочно се залутват в непроходимите дебри. Какво търсят там? Детински въпрос, ще кажете, но колцина от препатилите и поумнелите ще отговорят, без да стигат до забраните, които дори не си струва да се обсъждат: не пипай огъня, ще те изгори, не ходи в гората, защото… Сега, след като дълго вървях по дирите на въпросите си, разбрах, че никой няма да се окаже в гората по своя воля, натам го водят страхът и отвращението му от живота, понеже не се справя с него в малката си реалност, отесняла му е. А разказвачите на приказни истории, откакто свят светува, са знаели за гората тилилейска – онази зона на подсъзнателното, в която всеки е принуден да навлезе в един или друг момент, и колкото по-сложно същество става човекът, толкова по-гъста и заплетена е тази гора. [Любов Кронева]

„Фонтани на мълчанието” от Рута Сепетис

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 7 февруари 2020 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Мария Найденова
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Авторката на носителя на приза „Young Adult Fiction“ на Goodreads за 2016 г. „Сол при солта” – Рута Сепетис – се завръща на български език с нова стряскаща и едновременно с това вдъхновяваща история за Испания под диктатурата на генерал Франко – „Фонтани на мълчанието”.Годината е 1957 и Гражданската война продължава да хвърля злокобната си сянка върху Испания. Политиката на генерал Франко и могъщата католическа църква са създали общество, в което жените са малко повече от притежание, медицинската грижа е крайно недостатъчна, а симпатизантите на републиканците – опоненти на Франко – откупват политическата си вина с робски труд. Страх и бедност са завзели улиците.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.