fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 9 януари 2021

4 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Философски писма. Апология на лудия“ от Пьотър Чаадаев

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 4 януари 2022 г.
Преводач и автор на студията: Камен Лозев
Графична концепция и корица: Дизайн студио „Апарт“, Калина Начева

За книгата: Пьотър Чаадаев (1794-1856) е един от най-значимите руски мислители, основоположник на новата философска мисъл в Русия. Създава оригинална религиозна философия на историята и културата на страната в контекста на световната и европейска история. Нейният критически патос разтърсва интелектуалния и политически елит на Русия като „изстрел в нощта“ (Херцен) – единственото отпечатано „философско писмо“ до такава степен скандализира правителството, че по заповед на цар Николай I Чаадаев официално е обявен за луд и в продължение на година е лекуван от умствена недостатъчност. (Смята се, че в Русия това е първият случай на т.нар. „карательная психиатрия“ (наказателна психиатрия).)

„Допаминов свят” от Д-р Анна Лембке

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 4 януари 2022 г.
Превод: Боян Костов
Отговорен редактор: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Тази книга е за удоволствието. Както и за болката. А най-голямо внимание отделя на връзката между тях и на това защо сега повече от всякога намирането на баланс е от основно значение. Живеем във времена на безпрецедентен достъп до крайно възнаграждаващи стимули с високо отделяне на допамин: наркотици, храни, новини, хазарт, пазаруване, игри, текстови съобщения, секстинг, фейсбук, инстаграм, ютюб, туитър… огромният им брой, разнообразие и потенциал са зашеметяващи. Смартфонът е съвременната медицинска инжекция, доставяща цифров допамин по 24 часа на ден, 7 дни седмично за вечно свързаното поколение. Вследствие на това всички ние сме податливи на компулсивна свръхконсумация.

„Утешението на ангела“ от Фредерик Льоноар

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 7 януари 2022 г.
Превод: Росица Ташева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: След опит за самоубийство двайсетгодишният Юго е настанен в болнична стая с деветдесет и две годишната Бланш, която изживява последните си дни. Обзети от спонтанна симпатия един към друг, двамата повеждат завладяващ разговор за големите метафизични въпроси без еднозначен отговор: Бог, смъртта, съдбата, свободата, щастието, любовта… Юго е песимистично настроен, намира съществуването за абсурдно и не вярва в нищо и никого. Постепенно обаче отчаянието му започва да отстъпва пред любовта към живота на Бланш, особено когато тя му разказва изумителното духовно приключение, което е изживяла в младостта си и което я е преобразило.

„Малки мъже” от Луиза Мей Олкът

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 7 януари 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Росица Тодорова
Редактор: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Вече щастливо омъжена и с двама буйни синове, Джо не би могла да бъде по-щастлива. Двамата с професор Баер отварят дома си и превръщат някога неприветливото имение „Пламфийлд“ в необикновено училище и убежище за дузина момчета, останали без родители и подкрепа. Дните на някогашната мечтателка Джо сега са изпълнени с палав момчешки смях и щури пакости, с ожулени колене и малко сълзи, с поглед към нови хоризонти и надежди. Луиза Мей Олкът отново ни среща с любимите герои от „Малки жени“ в още една класическа семейна сага, обичана от малки и големи.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.