fb
БългарияНовини

Ново издание на пиесите на Георги Марков отбелязва 89 години от рождението му

1 мин.

На 1 март 2018 г. се отбелязват 89 години от рождението на емблематичния български писател, журналист и драматург Георги Марков. По този повод издателство „Ciela“ организира вечер, посветена на част от творчеството на незабравимия десидент – неговите „Пиеси“.

Събитието ще се проведе в София на 6 март, вторник, от 18:30 ч. в Нов театър НДК (пл. „България“ 1). Специални гости ще бъдат Димитър Кенаров, Димитър Бочев, Тони Николов и Георги Тенев. С думите на Георги Марков ще зазвучи и гласът на Стоян Алексиев.

По думи на Тенев, автор на предговора на новото луксозно издание на творбите, те са:

…точката на пречупване в пътя на Георги Марков – от писател в страната към свободен, бродещ творец […] противоречащ на парадните хорове.

Премиерата ще въведе читателите зад кулисите на всички 11 пиеси на Марков, сред които са знаменитите „Комунисти“ и „Да се провреш под дъгата“, станали причина писателят да влезе в конфликт с комунистическата власт и в крайна сметка да напусне България. Някъде из етюдите на „Асансьорът“, „Архангел Михаил“, „Кафе с претенция“, „Мустаците или единица върху безкрайност“, „Госпожата на господин търговецът на сирене“, „Калай“, „Последния патент“ и „Атентат в затворена улица“ се разкрива съдбата на един от най-известните български журналисти и публицисти от втората половина на XX век.

Животът на автора е сам по себе си драматургичен. В него има конфликти, постоянно неудовлетворение и нетърпимост към режима. А в главната роля на тази противоречива творба е винаги той – самият Георги Марков.