fb
НовиниПо света

Ново мобилно приложение превръща четенето в споделено преживяване

2 мин.

Попадали ли сте на книга, която толкова много да ви хареса, че да искате да разказвате на всички за какво четете в момента? Новото мобилно приложение Bookship позволява на своите потребители да организират виртуален читателски клуб, съобщава The Bookseller. Потребителите ще могат да четат заедно с приятели и познати и под формата на чат разговор да обсъждат, коментират, споделят снимки, видеа и цитати, както и линкове и въпроси за една и съща книга.

Bookship позволява на потребителите да споделят впечатления в хода на четене

Социалните медии са заляти от съдържание, свързано с книги – ревюта в Goodreads, снимки на корици в Instagram, #fridayreads теми в Twitter – но според създателя на Bookship, Марк Уоткинс, социалното пространство има нужда от платформа за читатели, които искат да споделят впечатленията си от книгата още докато я четат.

“Разбира се, че мога да напиша ревю в Goodreads след като съм прочел книгата, но за времето, което ще ми отнеме да я приключа, забравям голяма част от прозренията си и моментите, които са ми се сторили специални,” споделя Уоткинс. “И което е още по-лошо, ревюто ми ще се загуби в океана от рецензии, които вече са там. Да, мога да споделя впечатления във Facebook – но никой няма да има контекста, в който ги споделям. Може изобщо да не съм приятел във Facebook с човека, с когото искам да споделя.”

Като основател на The Hawaii Project, онлайн алгоритъм за персонализирани препоръки за книги, и съосновател на Books & Spirits, компания за тематични събития за книги и коктейли в Хавай, Уоткинс има опит в сферата на книгите и четенето. Той смята, че социалното четене има нужда от специфична, предимно мобилна технология, пригодена за новото поколение читатели, които лесно се разсейват, бързо губят интерес и комуникират чрез SMS-и, Snapchat, постове в Instagram и емотикони.

Амбицията на Bookship не е просто да създаде чат за книги, а да “насърчава хората да четат повече и да извличат повече от самите книги”. Плановете за развитие на приложението включват допълнителни опции като услуга за откриване и свързване на непознати със сходни книжни интереси, а може би дори и създаване на приложение за запознанства.

[ + ]