fb
@-книгиЕ-книги

Новосформирана коалиция се бори с пиратството на книги в Канада

2 мин.

Широка коалиция от медийни организации в Канада създаде проекта FairPlay, целящ да се справи с широко разпространения проблем с пиратството в страната, предава Goodereader. В състава й влизат следните организации: Bell, Cineplex, Directors Guild of Canada, Maple Leaf Sports and Entertainment, Movie Theatre Association of Canada и Rogers Media. Те ще лобират за нови правила пред канадската комисия за радио- и телекомуникации (Canadian Radio-television and Telecommunications Commission, CRTC) и създаването на национален „блоклист“. Неговата идея е да регулира свалянето на пиратско съдържание от интернет доставчиците под формата на аудио- и електронни книги и филми.

Ерин Финли, главен юридически съветник на Асоциацията на канадските медийни продуценти (Canadian Media Producers Association), коментира инициативата:

Коалицията беше сформирана, за да се справи със сенчестите организации и пиратското поведение. За всички включили се е от изключителна важност работата да се върши в широк мащаб и с обединени сили. Ние подкрепяме принципа за свободен поток на съдържанието в интернет. Това, което се опитваме да направим, е да спрем незаконното онлайн разпространение, което лишава канадските граждани от справедлива компенсация за работата им.

Bell и Rogers са два от най-големите доставчици на съдържание в Канада. Bell е местният разпространител на HBO, а Rogers притежава няколко спортни канала. Те се занимават и с интернет бизнес, така че интересът им да защитят собствената си продукция е логичен.

Инициативата FairPlay среща и немалък отпор. Организацията за дигитални права OpenMedia стартира петиция за спиране на усилията на коалицията. До момента тя е подписана от повече от 45 хиляди души.

Снимка: Goodereader