fb
НовиниПо света

Обама отговори на американските книготърговци с месец закъснение и без конкретика

2 мин.

В официален отговор до изпълнителния директор на Асоциацията на независимите книготърговци в Нова Англия Стив Фишър Барак Обама описа благоприятните промени, които са настъпили за малкия и среден бизнес от 2008 г. насам. Отговорът на американския президент е и по повод критичното писмо на Американската асоциация на книготърговците (ABA), изпратено преди близо месец, непосредствено след речта му в един от изпълнителните центрове на най-голямата компания за онлайн търговия Амазон в Чатануга, щата Тенеси.

Нищо от конкретните проблеми на малките книготърговци обаче не е засегнато от Обама, който завършва писмото-отговор с неудовлетворяващото клише “Ще продължа да правя всичко по силите ми, за да гарантирам, че Америка е най-доброто място на Земята, което превръща една страхотна идея в успешен бизнес.

aba-logoНа 29-ти юли, Американската асоциация на книготърговците (ABA) излезе с отворено писмо до президента, в което остро критикува речта му при посещението в Чатануга, част от националната обиколка на държавния глава за насърчаване на икономическата програма на САЩ и е била излъчена в национален ефир, информират от Publishers Weekly.

От писмото става ясно, че книготърговците не одобряват повечето от практиките на Амазон и съответно решението на Обама да изнесе реч точно там. Според ABA чрез създаването на много нови работни места, повечето от които са сезонни и за неквалифициран труд, онлайн гигантът по-скоро вреди, отколкото да помага на американската икономика – малки предприятия затварят врати, служители губят своите работни места и здравните си осигуровки, а безработицата се увеличава.

По данни на Института за местно самоуправление Reliance, те отбелязват, че за всеки $ 10 милиона разходи за Амазон има загуба на 33 работни места за търговци на дребно. През 2012 г. продажбите на Amazon са се увеличи с 13 млрд. долара. “Това би означавало само за 2012 г. – ако използваме статистиките на Амазон за собствените им годишни продажби – Амазон струва на американската икономика повече от 42 000 работни места само през миналата година!”, пишат от ABA.

Целия отговор на президента Обама, в оригинал, може да прочете  на сайта на Publishers Weekly.