fb
НовиниПо света

Обявиха краткия списък с номинации за Man Booker 2015

2 мин.

unnamedТом Маккарти, Марлон Джеймс, Чигози Обиома, Санджив Сахута, Ан Тайлър и Аня Янагира са номинираните за тазгодишната награда Man Booker. Финалният шортлист с номинации, които ще се борят за наградата, бе обявен на пресконференция в Лондон, а победителят и носител на наградата от 50 000 паунда ще стане известен на 13-и октомври.

Председателят на журито Майкъл Ууд заяви, че е доволен от разнообразието сред финалистите, което всъщност не било нарочно търсено.

„Препрочетохме всички 13 книги от дългия списък с кандидати и преоткрихме силните им страни. Шестимата номинирани представят необикновена гама от подходи в литературата. Те идват от различни култури и всички са на много различни етапи от кариерата си. „, добави Ууд.

Марлон Джеймс е номиниран за „A Brief History of Seven Killings“. Роман, който се простира на няколко континента през три десетилетия, разказвайки историята на седем убийци, които щурмуват къщата на Боб Марли в Ямайка.

Том Маккарти ще се бори за втора година за наградата с романа „Satin Island“. Историята на U., който предлага консултантски услуги за отбраното общество в Лондон.

28-годишният Чигози Обиома от Нигерия е най-младият автор тази година и е номиниран за дебюта си – романа  „The Fishermen“ за четирима братя в малък нигерийски град.

Санджив Сахута заслужи номинацията си с „The Year of the Runaways“ – историята на 13 индийци, които живеят в къща в Шефилд и се стремят към нов живот.

Ан Тайлър е номинирана за „A Spool of Blue Thread“ – роман за различните поколения на едно семейство, а Аня Янагира за „A Little Life“, който се фокусира върху приятелството на четирима вече завършили студенти, които се местят в Ню Йорк.