fb
ПанаирътРепортажи

Ръстът в продажбите на книги у нас изпреварва общия ръст на икономиката [видео]

2 мин.

Ръстът в продажби на книги у нас през 2016 г. е около 3,5% и надхвърля общия ръст на икономиката на страната, който показват официалните данни на НСИ. Това съобщи председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров по време на официалното откриване на 44. Софийски международен панаир на книгата и 4. Софийски международен литературен фестивал.

„В края сме на една изключително успешна година за повечето книгоиздатели и книгоразпространители. За пореден път книгата и културата побеждават останалата част от икономиката“, каза по време на откриващата си реч Тодоров.

Над 200 изложители, разположени на 1500 кв.м., очакват посетителите на Националния дворец на културата всеки ден до 18 декември от 10 до 20 часа. Ще станем свидетели на над 60 премиери и срещи с над 50 български и чуждестранни писатели и като част от 4. Софийски международен литературен фестивал.

Официални гости на откриването бяха Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата на Столична община, Марина Едрева, председател на Комисията по култура и образование на Столичния общински съвет, и новият директор на Националния център за книгата към НДК Михаела Петрова.

„Панаирът на книгата е един от най-хубавите празници на словото. Всяка книга, до която ще се докоснете, всяка пътека, по която ще ви поведе един автор, ще разкрие пред вас неочаквани срещи и откровения – не ги пропускайте“, призова Петрова.

Вижте и цялото видео от церемонията, която предавахме на живо във Facebook:

На живо от НДК, официалното откриване на 44. Софийски международен панаир на книгата

Posted by Аз чета – AzCheta.com on Tuesday, December 13, 2016

[ + ]