fb
Ревюта

Красивите чудовища в „Огнена“

3 мин.
Ognena Kristin Kashor

Ognena Kristin KashorСлед като прекосихме заледена планина и разкрихме машинациите на коварен крал със зловещата дарба да контролира хората с думите си в „Даровита“, дойде време да скочим и в пламъците на „Огнена“ (изд. „Емас“), втората част от трилогията на Кристин Кашор.

Тук действието се развива преди това в предишната книга и ни запознава със съвсем нова героиня – красивата Файър. Романът може да се чете напълно самостоятелно и е нещо като интерлюдия преди последната трета книга, която ще е посветена на вече добре познатата ни Битърблу. Въпреки това в „Огнена“ ще намерите свързваща нишка към „Даровита“ – едно силно неприятно момче с разноцветни очи, което замъглява съзнанията на хората…

„Огнена“ ни отвежда в земя, съседна и в същото време чужда на Седемте кралства. Делс е свят на планини и чудовища – пъстри и изключително опасни създания, които пленяват умовете на хората с красотата си, преди да ги разкъсат. Чудовище е и главната героиня на романа – Файър, която е дете на баща чудовище и човешка майка.

Както всички от своя вид, Файър има дарбата да претърсва и подчинява чуждите съзнания. За разлика от хищните си роднини обаче, Файър е интелигентна и състрадателна жена, която не злоупотребява със способностите си, стига да не е притисната от обстоятелствата. Чудовищната й жилка я е надарила с невероятна красота, която привлича неустоимо всеки, който зърне разноцветните коси на девойката. Побъркани от желание, околните я връхлитат невъздържано и дори се опитват да я убият в стремежа си да я докоснат. За да отблъсква постоянните им нападения, Файър е принудена да прибягва до чудовищния си инструментариум, а именно способността да контролира умовете.

Героинята носи тежкия спомен за садистичния си баща, чиито жестокости почти са съсипали кралството. В стремежа си да изкупи вината му и да се разграничи от неговото наследство, Файър се съгласява да предостави силите си в услуга на краля на Делс. Бунтовни лордове се надигат срещу него и готвят преврат, столицата гъмжи от шпиони и човек с дарбата на Файър представлява безценен съюзник. В сърцето на гнездото на оси обаче девойката-чудовище е Fire Christine Cashoreсъщо толкова уязвима, колкото и всеки друг.

Кристин Кашор отново успя да ме очарова с реалистичен стил и интересна главна героиня. Както Катса в „Даровита“, така и Файър е много интересен и изключително добре изграден образ. Въпреки огромната власт, която чудовищната кръв й дава над хората, Файър притежава всички болезнени черти на човешката същност – дълбокото състрадание, несигурността в себе си, страхът от злото в околните… Файър е силна, когато е сред врагове, и деликатно ранима в присъствието на хора, на които има доверие. Определено ми стана любимка и ми е мъчно, че се наложи да се разделя с нея накрая, тъй като не съм сигурна, че ще я видя отново в последната книга от трилогията.

Ако още не сте имали възможността да се запознаете с творбите на Кашор, направете го. Харесва ми този по-сдържан, интелигентен и лишен от мелодрама подход към юношеските романи, да не говорим за страхотните героини на авторката. Тези, които са харесали „Даровита“, ще харесат „Огнена“ дори повече. Остава ни само да чакаме „Bitterblue“ да ни изненада приятно в най-скоро време.

Ревюто за „Даровита“ можете да прочетете тук.

[ + ]