fb
БългарияНовини

Оля Стоянова и Йордан Ефтимов с наградата „Иван Николов“ за 2013

1 мин.

Голямата награда за поезия „Иван Николов“ за 2013 г. си разделиха двама автори – Оля Стоянова („Улица Щастие“, ИК „Жанет 45“) и Йордан Ефтимов („Сърцето не е създател“, Small Station Press). Решението на журито за отличието бе обявено на официална церемония във Vivacom Art Hall в четвъртък вечер. Стоянова и Ефтимов получиха по една статуетка и ще си разделят наградния фонд от 10 000 лева.

Втората изненадата за тази година бе решението на собственика на „Жанет 45“ Божана Апостолова да връчи две „Награди на издателя“ – на Крум Филипов за „Воден знак“ и на Иво Рафаилов за „Изброими изкушения“. Те ще получат парични награди от по 1000 лева.

По време на церемонията бе излъчен и филмът на Крум Филипов и Иван Палейков, посветен на мъртвите поети, носители на приза „Иван Николов“: Константин Павлов, Христо Фотев, Иван Динков, Калина Ковачева.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва за 19-та поредна година от издателство „Жанет 45“. Журито, което присъди отличията за голямата награда, бе в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов. Сайтът за книги и четене „Аз чета“ беше медиен партньор на конкурса.

Вижте още видеа от обявяването на двете първи места за наградата, както и словото на Крум Филипов при получаването на специалната награда на издателя от Божана Апостолова.