fb
БългарияНовини

Кой кой е в журито на наградата „Иван Николов“

4 мин.
Ivan Nikolov nagrada

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е инициатива на издателство „Жанет 45“. Заедно с наградата „Хеликон“ това е една от последните частни, неспонсорирани от държавата, награди. За разлика от нея обаче „Иван Николов“ търси таланта в по-непопулярна област на българската литература – поезията. Сред носителите на наградата са едни от най-изявените имена на жанра, автори, превърнали се в класици приживе – Христо Фотев, Константин Павлов, Стефан Цанев, Иван Теофилов, Любомир Левчев

Кой избира победителите? Въпреки че наградният фонд е осигурен от издателство „Жанет 45“, то не се намесва в избора – всяка година подборът на най-добрата поетична книга за годината се пада на жури, включващо писатели и литературни критици.

Тази година то е в състав Биляна Курташева, Марин Бодаков и Пламен Дойнов.

Биляна Курташева

Биляна КурташеваБиляна Курташева (1973) e доктор по теория и история на литературата, главен асистент в Нов български университет. Родена е във Видин и завършва българска филология с втора специалност английски език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“. Заедно с проф. Мари Врина (INALCO, Париж) инициира проект за многоезичен справочен сайт на съвременната българска литература с подкрепата на фондация „Next Page“, департамент „Нова българистика“, Френски културен център, София. Презию 2013 получава получава Националната награда Южна пролет 2013 в категорията Литературна история и критика за книгата „Антологии и канон: антологийни модели на българската литература“. Биляна Курташева е съосновател и редактор на независимото списание за литература „Витамин Б“ (1996 – 1999). От 2000 г. е главен редактор на „Следва“, списание за университетска култура, издавано от НБУ.

Марин Бодаков

Марин Бодаков е поет, литературен критик и преподавател, роден през 1971 г. във Велико Търново. Автор е на пет marin bodakovстихосбирки, между които „Обявяване на провала” (2002), „Ангел в зоопарка” (2008) и „Наивно изкуство”, отличена с националната награда „Иван Николов” за най-добра поетична книга през 2011 г. Редовен преподавател по журналистически жанрове и литературна критика в катедра „Печат и книгоиздаване” на  СУ „Св. Климент Охридски“, организира срещи между студенти от специалност „Книгоиздаване“ с гостуващи в България автори като Кадер Абдола, Етгар Керет и Хуан Пабло Вилялобос. Марин Бодаков е литературен редактор на вестник „Култура“, където пише за нови книги в рубриката си „Ходене по буквите” и е съдружник в издателство „Точица“.

Пламен Дойнов

Пламен ДойновПламен Дойнов е роден през 1969 г. в Разград и завършва история и културология в СУ „Свети Климент Охридски“. През 2007 г. придобива титлата Доктор по теория и история на литературата  с дисертация на тема „Българската поезия през 90-те години: тенденции, тематични кръгове и поетически почерци“. През годините работи като заместник главен редактор и управител на „Литературен вестник“, директор на Национален студентски дом, асистент и главен асистент в НБУ, където е и хабилитиран доцент от 2010 г. Освен литературна критика пише поезия и драма. Носител на много награди, включително и самата НЛН „Иван Николов“ за стихосбирката „София-Берлин“ през 2012 г. Той е и един от авторите, съставители (съвместно с Бойко Пенчев, Георги Господинов и Йордан Ефтимов) на сборниците-мистификации „Българска христоматия“ (1995) и „Българска антология“ (1998).

Ето и повече информация за участието в конкурса за наградата:

В конкурса могат да участват поети, чиито книги (първи издания) са издадени между октомври 2012 г. и септември 2013 г. По регламент не могат да участват преводни книги и антологии. Книгите се изпращат до 30 ноември 2013 г. в три екземпляра, с кратка био-библиографска справка за автора и телефон и e-mail за обратна връзка на адрес:

Издателство „Жанет 45“
За конкурса „Иван Николов”
бул. „Александър Стамболийски“ 9
4004 Пловдив

Номинациите ще бъдат обявени на 13 декември, а наградата ще бъде връчена на 19 декември 2013 г. от 18:30 ч. във Vivacom Art Hall. Тази година освен традиционния плакет, изработен от художника Христо Гочев, тя включва и парична премия от 10 000 лв.