fb
БългарияНовини

„Опашката” на Карабашлиев стана роман на годината на „13 века България“ и взе „Цветето на Хеликон“

2 мин.
Снимка: Instagram/Ciela

Захари Карабашлиев е носителят на единадесетата литературна награда за български роман на годината на Националния дарителски фонд „13 века България“ (НДФ) за книгата „Опашката“ (изд. „Сиела“). Освен престижното отличие авторът получи и парична награда от 11 000 лв., заедно с две емблематични за НДФ книги – „Добри“ и „Река на толерантността“, връчени от изпълнителния директор на Фонда Слава Иванова. 

„Опашката” е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране. От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: „Жена на вятъра“ от Александър Секулов (изд. „Хермес“); „Мисия Туран“ от Алек Попов, (изд. „Сиела“); „24 часа труд“ от Васил Панайотов, (изд. „Жанет 45“); „Шестият пръст“ от Деляна Манева, (изд. „Сиела“); „Т като Ташкент“ от Христо Карастоянов, (изд. „Жанет 45“) и „Опашката“ от Захари Карабашлиев, (изд. „Сиела“).

Захари Карабашлиев благодари за честта да бъде носител на престижната награда и сподели, че тя е важен стимул за един автор в тези времена на разлом. Той каза, че в разломни периоди като писател е избрал да бъде максимално близо до времето, но и максимално далече, за да успее да преработи случващото се. И най-важното – избрал е да бъде винаги „100 процента ясен”, предаде БТА. 

Езикът е единствената територия без разлом, той е единственият обединител, смята проф. Биолчев.

Престижният конкурс се провежда от 2011 г. Целта му е да насърчава и популяризира съвременната българска художествена литература, посочват организаторите. През 2021 година отличието взе романът „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. „Жанет 45“).

[ + ]